0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAcai jagode - čudežni plodovi za energijo in zdravje

Acai jagode – čudežni plodovi za energijo in zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Vedno bolj so priljubljene acai jagode, sijoči črni plodovi, ki rastejo na visokih palmah in v sebi skrivajo celo bogastvo zdravilnih snovi. S snovmi, ki se skrivajo v njih si lahko izboljšate presnovo in povišate energijo, očistite telo in celo izboljšate spanec. Brazilci acai jagode poznajo že od nekdaj in skoraj petdeset odstotkov njihove prehrane vsebuje vsaj kanček acai jagod.

- Oglas -

Bleščeči črni plodovi so okrogli in spominjajo na grozdje, a so malce manjši in manj mesnati. Navadno rastejo na vejicah in v latih, v katerih je lahko tudi od 500 – 900 jagod. Južnoameričani si z njimi bogatijo jedilnike že stoletja in še dlje, mi pa smo jih odkrili pred približno desetimi leti. Niso brez razloga označene kot superhrana, saj vsebujejo vse polno snovi, ki nam pomagajo pregnati in odgnati takšne in drugačne nadloge.

Acai jagode za hujšanje

Veliko uspeha acai jagod pripisujejo celo televizijski kraljici Oprah, ki se je z njihovo pomočjo pred tremi leti lotila topljenja odvečnih kilogramov oziroma hujšanja. Čeprav so sprva vsi proizvajalci napadli to priložnosti in ji pripisovali uporabo raznolikih acai produktov, zato se je Oprah odločila tožiti kar štirideset podjetij, ki so se hvalisale z njo. Pa vendar naj bi s pomočjo acai jagod in njihove izjemne sposobnosti razstrupljevanja in izgubljanja kilogramov lotila preoblikovanja svoje postave.

Acai jagode namreč vsebujejo ogromno količino antioksidantov. Čeprav vsi vemo in mediji veliko govorijo o pomembnosti antioksidantov, jih moramo vedno znova omeniti tudi zato, ker so ključni za številne (zdrave) procese v človeškem telesu. Odganjajo namreč proste radikale, ki v našem telesu povzročajo veliko nepravilnosti in težav, med drugim rakava obolenja, degenerativne bolezni in celo prezgodnja staranja. Ker pa prosti radikali upočasnjujejo tudi presnovo, so zato v veliki meri odgovorni tudi za pridobivanje kilogramov, acai jagode pa posledično za njihovo topljenje.

- Oglas -

Razstrupljanje z acai jagodami

Vse tisto, kar si radi ‘privoščimo’ in vsakič, kadar gremo malce čez rob in se predamo dolečnim pregreham, se to naloži v našem telesu kot na kreditno kartico. Naj gre za cigarete, alkohol, mastno ali hitro hrano, rafiniran sladkor ali pa premalo spanja. In kot pri kreditni kartici tudi tu telo enkrat izstavi račun. Čeprav vas ne spodbujamo pri tem, da bi se prenajedali potem posegali po acai jagodah, vam lahko zaupamo, da so izredno učinkovite pri čiščenju in razstrupljanju naših teles vseh strupov. Hkrati tudi izboljšajo prekrvavitev in ker nas napolnijo s hranili, nas napolnijo tudi z energijo.

Acai jagode so najboljše od julija do decembra, ko zorijo. Ker so nasitne, jih v Južni Ameriki zelo radi uživajo, najpogosteje si iz njih pripravijo pire ali pa sok, oba sta zelo okusna. Te ribezu podobne jagode imajo v stotih gramih okrog 250 kalorij, a hkrati 50 gramov ogljikovih hidratov, v katerih je veliko vlaknin, 30 odstotkov zdravih maščob in 10 odstotkov beljakovin. Čeprav vsebujejo tudi vitamine A, B, C in E ter številne minerale kot so kalcij, železo in fosfor, pa je vse to odvisno tudi od njihove obdelave. Na tržišču že najdete veliko različnih izdelkov iz acai jagod, od kaše do soka, sirupa, kapsul in celo energetskih napitkov, ki pomagajo pri regeneraciji.

Acai jagode
Acai jagode vsebujejo dvakrat toliko antioksidantov kot borovnice in desetkrat toliko kot grozdje.

Slastne kapsule zdravja

Vitamini, minerali in snovi, ki jih vsebujejo, pomagajo pri delovanju živčnega sistema (B kompleks), zaščiti telesa (vitamin C), nižanju slabega holesterola in zmanjševanju telesne teže (antioksidanti) in še in še. Krepijo imunski sistem in ožilje, varujejo tudi pred boleznimi, ki napadajo srce in ožilje, ter celo pred osteoporozo. Če imate težave z visokim krvnim pritiskom, se prav tako lahko obrnete k njim za pomoč. Če pa boste utrujeni, si lahko z njimi dvignete nivo energije, kot smo že napisali, hkrati pa izboljšujejo spanec in pomagajo k zdravim lasem, očem in koži.

Te čudežne jagode so eden najboljših naravnih virov antioksidantov antocianinov, ki imajo izjemno antioksidativno delovanje. So namreč naravna barvila (vijolično, rdeče, modro-črno), ki se nahajajo v določenih vrstah sadja in zelenjave. Acai jagode vsebujejo še dvanajst drugih sestavin, podobnih flavonoidom in celo nekaj močnega antioksidanta resveratrola.  V njih najdemo tudi veliko vsebnost zdravih maščobnih kislin, ki jih naše telo ne more samo proizvajati, predvsem omega-3, 6 in 9. Ker so nujno potrebne za normalno delovanje človeškega organizma (predvsem možganov!), jih moramo telesu zagotoviti sami.

- Oglas -

Previdno pri uporabi

Ne le Oprah in ne le Američani, veliko Slovencev in Slovenk lahko podležete spretnemu marketingu ljudi, ki izkoriščajo te čudovite sadeže. Saj veste, kjer je nekaj dobrega, je to treba izkoristiti za čim manj vloženega denarja in čim več pridobljenega. Zato bodite previdni pri vseh oglaševanih izdelkih, ki vam obljubljajo čudežno, skoraj vidno topljenje kilogramov v še bolj čudežnem kratkem časovnem obdobju. Acai jagode so dar narave, veliko nam lahko pripomorejo, dobre so za naše telo in počutje, a čudežev namesto nas ne bodo delale. Torej je vsak oglas, ki pravi, da lahko sede na kavču pred televizijo pijete napitke iz acai jagode in iz dneva v dan skačete v manjše velikosti oblačil, vam kratkomalo – laže.

Acai jagode so Oprah pomagale, a vsi tisti izdelki, ki so se skušali prodati z njenim imenom, so samo izkoristili priložnost. Zato previdno pri nakupu. Ti sadeži so namenjeni razstrupljanju in izboljšanju počutja, lepotni stranski učinki so le prijeten dodatek. Najbolj priljubljene so v prahu, tako namreč lahko dobite stoodstoten prah zmrznjeno-sušenih acai jagod. Lahko se poslužite tudi soka ali kapsul, izbira je pestra in seveda popolnoma vaša. Pomembno je, da jih uživate zmerno in brez pretiravanja ter da spoštujete njihove učinkovine in jih zato tudi ne zlorabljate.

Acai jagode

Uživanje acai jagod

Čudežne jagode iz Amazonije lahko uživate v jutranjem smoothieju, če imate acai jagode v prahu. Preprosto jih zmešajte v svoj napitek, dodajte v kosmiče, nekateri jih celo dodajajo v omake. Odločitev je seveda vaša, a če je za vas bolj priročno uživanje mimogrede, je za vas najbrž najbolj primerna oblika v kapsulah. Kapsule so navadno dražje (količinsko) od prahu, vendar je tako samo zato, ker kapsuliranje precej stane. Razlika v ceni zato ni nujno tudi razlika v kvaliteti. Mnoge ženske poročajo o lepi, čisti koži in sijočih laseh, kar naj bi se poznalo najprej. Nekatere celo trdijo, da so se jim zmanjšali podočnjaki! Počutje se izboljša malce pozneje, po vsaj treh tednih uporabe. Pripomogle naj bi tudi k rasti mišic, zmanjšanemu apetitu in celo hitrejšemu premagovanju mačka!

Najbrž pa med najpomembnejše učinke spada tudi dvignjena raven energije. Vsi, ki ste običajno po službi utrujeni in zaspani ter popolnoma brez energije boste zdaj lahko brez težav še kaj skuhali, pospravili ali se odpravili na tek. Ker višji nivo energije pomaga tudi pri razpoloženju, lahko prav lepo sklenemo, da so to jagode, ki pripomorejo k veselju!

Sladoled iz acai jagod

Sladoled iz acai jagod
  • 2 žlički acai jagod v prahu
  • 2 žlički indijskih oreščkov
  • 2 žlički javorevega sirupa
  • 2 žlički agavinega sirupa
  • Skodelica češenj (po želji, lahko zmrznjenih)
  • 4 žličke češnjevega sirupa
  • 4 dateljne
  • Malo vanilijinega sladkorja

Šest ur pred pripravo namočite indijske oreščke, da se zmehčajo. Še najbolje bo, če jih pustite čez noč. Potem zmešajte in sesekljajte vse sestavine v mešalniku razen češenj. Maso nato zamrznite za vsaj pet ur, potem pa jo servirajte, okrašeno s češnjami!

NAJNOVEJŠE