0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaResveratrol – močan antioksidant z učinki na zdravje

Resveratrol – močan antioksidant z učinki na zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Resveratrol je zelo močan antioksidant, ki spada v skupino polifenolov, njegove zdravilne učinkovine pa že zdavnaj presegajo le področje varovanja srca in ožilja. Številni znanstveniki se strinjajo, da je ta učinkovina eno največji odkritjih zadnjih dvajsetih let. Poleg tega da resveratrol zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, pa hkrati ščiti naše celice pred uničujočimi prostimi radikali, znižuje slab ter zvišuje vrednost dobrega holesterola, pomaga pri zmanjševanj možnosti za razvoj sladkorne bolezni, našim celicam pa daje energijo in nam je zato še v posebej veliko pomoč takrat, kadar se spopadamo s kronično utrujenostjo.

- Oglas -

A to še ni vse: Resveratrol poleg vsega tudi zavira staranje celic in s tem posledično celotnega organizma. Tega se boste še posebej razveselili vsi, ki si na kakršenkoli način prizadevate živeti dlje.

Kateri so najboljši viri resveratrola?

Resveratrol

Najboljša vira resveratrola sta zagotovo rdeče vino in japonski dresnik. Prav slednji naj bi veljal za najbolj kakovosten vir tega izjemno močnega antioksidanta. Poleg rdečega grozdja in japonskega dresnika pa kar nekaj resveratrola vsebujejo še arašidovo maslo, temna čokolada in borovnice, prav tako pa tudi nekatere vrste bora.

Pozitivni učinki za naše telo

Že prej smo našteli kar nekaj pozitivnih učinkov tega čudežnega antioksidanta, zdaj pa pojdimo še korak naprej. Resveratrol na naše celice deluje neposredno, saj povečuje aktivacijo proteina SIRT1, s tem pa močno prispeva k boljši regeneraciji celic, zmanjša njihovo odmiranje ter izboljšuje njihovo presnovo.

- Oglas -

Še preden so obstajale raziskave, ki so potrjevale učinke resveratrola pri ohranjanju večne mladosti, pa so ta močan antioksidant v okviru tradicionalne azijske medicine uporabljali za zdravljenje povišanega krvnega tlaka. Tudi sicer ima resveratrol na zdravje našega srca in ožilja številne pozitivne učinke. Zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov ter uravnava raven trigliceridov v krvi.

Pomaga tudi pri odvečni maščobi

Resveratrol dobro deluje tudi proti nalaganju odvečne telesne maščobe, saj vsebuje naravno spojino, ki lahko napade maščobne celice in jih razbije. V eni od raziskav so podgane uživale kalorično zelo bogato hrano, ki je vsebovala ogromno nasičenih maščob, a se zahvaljujoč uživanju resveratrola niso zredile – ravno nasprotno pa je bilo s podganami v kontrolni skupini, ki resveratrola niso prejemale.

Ta čudežni antioksidant se je kot učinkovit izkazal tudi pri obrambi pred različnimi rakavimi obolenji. Pri tem velja opozoriti, da so bile v raziskavah, v katerih so se ukvarjali s tovrstnimi učinki resveratrola, uporabljene precej velike količine tega antioksidanta. Sicer pa resveratrol povezujejo predvsem z zmanjšanjem tveganja za razvoj raka na debelem črevesu in danki, ki je danes eno najpogostejših rakavih obolenj pri nas.

Resveatrol je zagotovo antioksidant, ki si zasluži vso in še več pozornosti, ki se mu jo namenja. Zdaj je tudi  na našem trgu že mogoče dobiti prehranska dopolnila, ki vsebujejo ta močan antioksidant.

Kje najdemo resveratrol

Lansko leto smo praznovali dvajsetletnico od povečanega zanimanja za resveratrol, spojino s številnimi biološkimi učinki. V naravi se nahaja v številnih rastlinah, največ pa ga najdemo v kožici rdečega grozdja, v rdečem grozdičastem sadju (borovnicah, robidnicah), v lupinici arašidov, v smrekovih iglicah, evkaliptusovih listih in v japonski dresni, ki je poleg grozdnih jagod tudi najboljši naravni vir.

- Oglas -

Veliko ga je tudi v rdečem vinu, kjer v procesu stiskanja grozdnega soka preostanek trdne mase, ki vsebuje predvsem kožico grozdih jagod, ne odstranijo takoj. Tako se v sok izloči tudi resveratrol, ki ga kasneje najdemo v rdečem vinu. In zakaj ga rastline sploh tvorijo? Resveratrol je močno protibakterijsko in protiglivno sredstvo, ki ščiti grozdje in druge rastline pred napadi mikroorganizmov, predvsem plesni.

Resveratrol

Francoski paradoks

Ali ste vedeli, da znameniti »francoski paradoks« povezujejo prav z delovanjem resveratrola? In kaj je pravzaprav osnova »francoskega paradoksa«? Dolga desetletja se raziskovalci na področju zdravja že sprašujejo, zakaj so mediteranski narodi bolj zdravi od ostalih evropskih narodov, predvsem kar se tiče bolezni srca in ožilja. Najprej so domnevali, da je vzrok za to mediteranska dieta, torej prehrana z veliko zelenjave in olivnega olja.

A po analizi so ugotovili, da so enako zdravi tudi Francozi, ki namesto olivnega olja uživajo veliko masla, torej trdne nasičene maščobe z veliko holesterola. Vendar pa pri obrokih popijejo kozarec ali dva vina, predvsem rdečega. Raziskovalci so tako prišli do zaključka, da imajo Francozi (kljub relativno veliki količini nasičenih maščob in holesterola) v povprečju bolj zdravo srce in ožilje, kar pripisujejo resveratrolu v rdečem vinu, samemu alkoholu in počitku po jedi.

Z resveratrolom nad holesterol?

Do marca 2013 je bilo v eni od največjih zbirk znanstvenih člankov s področja medicine (PubMed) objavljenih več kot 4000 znanstvenih člankov o resveratrolu. Znano je, da je eden močnejših antioksidantov in aktivator mnogih biokemijskih procesov v organizmu in celicah, kar vodi do zaščitnega delovanja srca in ožilja. Verjetno je to eden najbolj verjetnih pozitivnih učinkov resveratrola, ki se bo pokazal z leti jemanja pripravkov, ki to učinkovino vsebujejo. Pri eksperimentalnih živalih je zmanjšal koncentracijo »slabega« (LDL) holesterola in popravil razmerje med slabim in dobrim holesterolom (HDL). Tako resveratrol pripomore h krepitvi žilnih sten in zmanjševanju napredovanja ateroskleroze.

V raziskavah so prav tako ugotovili, da zmanjšuje verjetnost nastanka preddiabetičnega stanja in sladkorne bolezni, deloval pa naj bi tudi proti razrastu nekaterih rakavih celic pri živalskih modelih in v laboratorijskih pogojih. V raziskave so se vključili tudi raziskovalci Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Tako sta doc. dr. Urban Švajger in prof. dr. Matjaž Jeras ugotovila, da resveratrol deluje na makrofage, limfocite in ostale celice imunskega sistema ter poveča protivnetni učinek. Izsledke sta leta 2012 objavila v priznani mednarodni znanstveni reviji International Review of Immunology. Skupina pod vodstvom prof. dr. Gašperlinove z iste fakultete pa se trudi pripraviti take farmacevtske oblike z vgrajenim resveratrolom, ki bodo omogočile boljši vstop resveratrola v telo in celice ter tako povečale njegovo delovanje. Skupina je v svetovnem merilu objavila že tri znanstvene članke o tehnoloških izboljšavah z uporabljenim resveratrolom.

Resveratrol je močan antioksidant v boju proti staranju in prostimi radikali

Seveda je z njim povezana tudi večna tema o pomlajevanju, saj naj bi nekateri antioksidanti zavirali procese staranja. Fiziološko staranje tkiv in organizma je le eden od dejavnikov, dejanski videz telesa pa je odvisen od genetike, vplivov okolja, bolezni in splošnega stanja organizma. Žal čarobne molekule, ki bi nas bistveno pomladila, še ne poznamo.

Japonski dresnik resveratrol
Japonski dresnik je eden najbolj bogatih virov resveratrola

Kljub kopici znanstvenih člankov pa natančen mehanizem delovanja še vedno ni popolnoma razjasnjen. Tudi pri resveratrolu se spopadamo z osnovno težavo, ki pesti večino raziskovalcev na farmacevtskem in medicinskem področju. Gre namreč za problem testiranja učinkovin. Večino raziskav delamo na humanih in živalskih celicah, bistveno manj pa uporabljamo eksperimentalne živali. Močno primanjkuje tudi reprezentativnih kliničnih študij na zdravih prostovoljcih in bolnikih.

Le z obširnimi in klinično ovrednotenimi študijami lahko namreč z zanesljivostjo ugotovimo, ali neka snov res deluje tako, kot smo predvidevali oziroma ali res zaščiti tudi človeški organizem. Učinkovina lahko na primer na celičnih linijah res dobro deluje, po zaužitju pa ostane v prebavilih in sploh ne pride na mesto delovanja. Ker se resveratrol bolje topi v maščobah kot v vodi, lahko zato veliko lažje preide iz prebavil v telo, kjer ga zasledimo že pol do ene ure po zaužitju.

Resveratrol v obliki prehranskega dopolnila

Resveratrol se v razvitem svetu, predvsem v ZDA, EU ter na Japonskem, trži kot prehransko dopolnilo. Zakaj ne kot zdravilo? Za razvoj novega zdravila potrebujemo desetletje in od 800 milijonov do milijarde evrov. To vsoto bi si lahko privoščile le najmočnejše multinacionalke, a zaradi zmanjšane verjetnosti, da bi naravno učinkovino po vseh objavah lahko patentirale, v to ne vlagajo sredstev. Tako se večina pripravkov iz rastlin trži kot prehranska dopolnila. To še posebej velja za skupino naravnih antioksidantov. Tudi Evropska agencija za varno hrano (EFSA) kljub številnim znanstvenim študijam večini antioksidativnim učinkovinam ni izdala dovoljenja za reklamiranje njihovih medicinskih trditev.

Tako tudi pri resveratrolu (kljub dokazanim učinkom) trenutno še ni dovoljeno na izdelke napisati, v katerih primerih ga priporočamo. Prav zato je v letu 2011 dansko ministrstvo za zdravstvo odobrilo 2,2 milijona evrov za nadzorovano klinično študijo z resveratrolom, kjer bodo v nekaj letih poskušali ugotoviti njegove pozitivne lastnosti na srčno-žilne bolezni in na preddiabetično stanje.

Upamo, da se bomo torej v naslednjih letih lahko dodatno prepričali o veliki biološki uporabnosti resveratrola na človeški organizem.

Avtor: Prof. dr. Borut Štrukelj, Fakulteta za farmacijo, uredništvo

Aktualne informacije o resveratrolu boste našli tudi na tej spletni strani.

.

NAJNOVEJŠE