0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineMirta - eterični navdih Sredozemlja

Mirta – eterični navdih Sredozemlja

MORDA VAS ZANIMA

Mirta (Myrtus communis) je eden najbolj razširjenih grmov v deželah ob Sredozemskem morju. Njeno eterično olje uporabljajo pri spopadu z okužbami dihal in sečil. To blago in lepo dišeče olje pa je bilo v srednjem veku tudi pomemben del pripravkov za nego kože. To je zimzelena rastlina s pokončnimi, dlakavimi stebli in bleščečimi, temno zelenimi, usnjatimi in priostrenimi listi. Njeni drobni beli in prijetno dišeči cvetovi cvetijo poleti.

- Oglas -
Mirta, jagode
Mirtine jagode lahko žvečimo za spodbujanje teka, saj izboljšujejo delovanje želodca.

Iz njih se nato razvijejo modrikastočrni jagodasti plodovi, veliki kot drobno grahovo zrno. Uporabni deli mirte v zdravilne namene so njeni listi in plodovi oziroma jagode.

  • Liste nabiramo spomladi. Posušimo jih v senci, da ostanejo zeleni. Posušene liste uporabljamo za čaje in prašek. S parno destilacijo iz njih pridobivajo tudi eterično olje. Eterično olje mirte se, poleg v zdravilne namene, uporablja še kot dišavna sestavina v kolonjskih in toaletnih vodah, v prehrambni industriji pa kot dodatek mesnim omakam in začimbam ter za izdelavo likerjev.
  • Jagode nabiramo jeseni. V njih so poleg eteričnega olja še čreslovine in številne organske kisline. Sveže jagode včasih žvečijo, na Korziki in Sardiniji pa jih namakajo v alkohol ter ponujajo kot pijačo.

Diši in pomirja

Dihala. Nedavne raziskave so potrdile, da mirta uničuje kužne klice (antiseptik) ter oži razširjene žilice v nosni in žrelni sluznici ter tako zmanjšuje oteklino in odpira nos. Predvsem eterično olje mirte naj bi bilo dobro sredstvo za uničevanje bakterij in kužnih klic, zato so ga za spopad s pljučnimi okužbami uporabljali vse od časa starih Egipčanov do danes. Dobro učinkuje proti kašlju. Eterično olje mirte je blago in lepo diši, zato je primerno za uporabo pri otrocih, starejših osebah in tistih, ki okrevajo po bolezni. V teh primerih je primernejše od eteričnega olja evkalipta (Eucalyptus globulus, Eucalyptus radiata).

Koža. Mirta mehča in pomirja kožo ter pospešuje celjenje, zato jo priporočajo pri ognojkih in turih. Mirtino eterično olje uporabljajo za spopad z aknami, mastno kožo in za kožo z razširjenimi porami, ker zožuje površinske krvne žilice. Hkrati ga uporabljajo tudi v pripravkih za nego usahle, nagubane, razpokane in suhe kože, ker kožo napenja in utrjuje.

- Oglas -

In še … S tem učinkov, ki jih pripisujejo mirti, še ni konec. Eterično olje mirte uničuje uši. Spodbujalo naj bi delovanje ščitnice in jajčnikov. Pomagalo naj bi pri zdravljenju okužbe sečil. Dobro naj bi vplivalo tudi na prostato. Rahlo pomirja in je afrodiziak. Poskusi nakazujejo, da mirta morda zmanjšuje raven krvnega sladkorja. Mirtine jagode lahko žvečimo za spodbujanje teka, saj izboljšujejo delovanje želodca.

Mirta, cvetovi
Mirtino olje uporabljajo v pripravkih za nego kože tudi v sodobnih laboratorijih naravne kozmetike. Raziskave so potrdile že stoletja znana dognanja, da kožo napenja in utrjuje.

Kako jo uporabljamo

Pri težavah z dihali uživamo poparek ali prevretek mirte.

  • Poparek pripravimo tako, da 10 gramov posušenih listov stresemo v liter vrele vode. Pokrijemo in pustimo približno 10 minut, nato precedimo ter popijemo dve skodelici na dan.
  • Za prevretek stresemo 10 gramov posušenih listov v liter mrzle vode, pokrijemo, zavremo in kuhamo 10 minut. Precedimo in popijemo dve skodelici na dan.

Pri težavah z dihali priporočajo tudi vdihavanje eteričnega olja mirte, in sicer tako, da ga damo v izparilnik ali uporabimo za inhalacije. Za zdravljenje abcesov in bul uporabljamo obkladke na osnovi mirte. Pripravimo prevretek, kot je opisano zgoraj, in namočimo vanj krpo. Dvakrat ali trikrat na dan jo položimo na prizadeto mesto. Uporabimo lahko tudi krpo, namočeno v razredčeno mirtino eterično olje v nosilnem olju.

Vedeti moramo, da nekatere sestavine eteričnega olja mirte lahko vzdražijo prebavila, zato se pred notranjo uporabo mirtinih pripravkov posvetujmo z zdravnikom. Nosečnice in doječe matere mirtinih pripravkov ne smejo uporabljati.

Angelska vodica

Mirtine zdravilne lastnosti so ljudje poznali že od nekdaj. Stari Egipčani so izlužino mirtinih listov, namočenih v vinu, uporabljali proti vnetjem in povišani telesni temperaturi. Starogrški zdravnik Dioskurid je tovrstni pripravek uporabljal za zdravljenje pljučnih okužb in okužb sečil ter za boljšo prebavo. V srednjeveški Evropi so dame negovale svojo kožo z angelsko vodico, katere osnovna sestavina je bila mirta.

.

NAJNOVEJŠE