0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOkužbe sečil ter vnetja sečil - kako jih učinkovito odpravimo?

Okužbe sečil ter vnetja sečil – kako jih učinkovito odpravimo?

MORDA VAS ZANIMA

Okužbe sečil so ena najpogostejših vnetnih obolenj. Najpogostejši povzročitelji okužbe sečil so bakterije, najpogostejša je bakterija E. coli, med njih pa spadajo tudi virusi in glivice. Zaradi kratke sečnice ženske zbolevajo veliko pogosteje kot moški. Po navadi se okužba začne v sečnici in se razširi navzgor vse do ledvic. Med okužbe sečil uvrščamo vnetje sečnice, vnetje mehurja ter pri moških vnetje prostate. Nezdravljena akutna vnetja lahko prerastejo v kronično ponavljajoča vnetja. Simptomi se razlikujejo, odvisno od kraja okužbe.

- Oglas -

Do resne okužbe sečil in vnetj pride po navadi kot posledica okužbe pri spolnih odnosih (klamidija, gonoreja). Okužba se lahko kaže s pekočimi bolečinami v sečnici, z motnim izcedkom, včasih pa poteka brez znakov kužbe sečil ter dolgoročno vodi v okvaro jajcevodov in morebitno neplodnost. Pri vnetju mehurja se po navadi pojavljajo simptomi pogostega tiščanja na vodo, pekoče uriniranje ter bolečina v medenici. Pri vnetju ledvice in ledvičnega meha se po navadi pojavi povišana temperatura (38 °C in več), mrzlica, kri pri uriniranju ter smrdeč urin. Vnetje prostate se kaže kot bolečine v predelu presredka ter bolečine pri uriniranju, kasneje ima bolnik povišano temperaturo ter tanjši curek urina.

Okužbe sečil

Vzrok pogostih vnetij

Vzrok za okužbe sečil in pogostih vnetij, kakršno je tudi vnetje mehurja, se skriva v črevesju.

Bakterije iz črevesja prehajajo v krvni obtok, širijo se po telesu in vplivajo na vse telesne procese, pH telesa se poruši in postane prekisel. V prekislem okolju se bakterije odlično počutijo, z veseljem se množijo, širijo se po telesu in začno povzročati težave.

- Oglas -

Zakisanost telesa je zastajanje strupov v celicah, tkivih in v vseh naših organih, ki nastanejo zaradi vrenja nepravilne prehrane, stresa ter uporabe zdravil, antibiotikov in kontracepcijskih tablet. Ko se telo prenasiči s kislinami, to povzroča številne bolezni. Prav kislost telesa je tista, ki omogoča virusom, bakterijam in glivam, da se nemoteno množijo in da pričnejo povzročati zdravstvene težave in tako nastanejo pogste okužbe sečil. ACIDOZA oz. ZAKISANOST je stanje prevelikih količin odpadnih kislin v telesu, ki nastajajo v tkivih in so glavni vzrok za nastanek vseh bolezni v telesu.

Zakaj pride do zakisanosti telesa?

Vzrok za zakisanost telesa (acidoza) je nepravilna prehrana – sladka, mastna in predelana hrana, hrana s konzervansi in pesticidi ter uživanje živil živalskega izvora (meso, jajca, mleko), saj se višek beljakovin pretvori v sečno kislino, ki obremenjuje ledvice in tako povzroča težave z urinskim traktom, kakršna so tudi vnetja mehurja. Prav tako zakisanost telesa pospešujejo stres, zdravila in nepravilno dihanje.

Ko telo ne zmore izločati vseh nakopičenih kislin iz telesa, jih začne nalagati na določenih organih v obliki holesterola, maščob, ob enem pa se bakterije v zakisanem okolju pospešeno množijo. Za vzdrževanje stalnega kislinsko-bazičnega ravnotežja se mora višek kislin, ki nastane z dnevno zaužito prehrano, izločiti iz telesa.

So posledica zakisanosti telesa tudi okužbe sečil?

Mehur in ledvice, vnetje sečil

Obstajata dve vrsti okužbe sečil, ki se pojavljajo pri moških in ženskah: zgornja okužba vpliva na ledvice in sečevod, spodnja okužba pa vpliva na sečnico in mehur. Okužbe so najbolj pogosto posledice bakterije E. coli (ali drugih vrst bakterij; herpes, paraziti), ki se razvijajo znotraj prebavnega trakta in onesnažuje vagino ali sečnice), ki iz črevesja pride do mehurja ali ledvic. Pri ženskah je vnetje mehurja (in kasneje vnetje ledvic) pogostejše, saj je urinska odprtina zelo blizu anusa, od koder se bakterija, ki je sicer normalno prisotna v črevesju, zelo lahko prenese v okolje sečevoda.

Če je okolje v telesu, tudi v mehurju, prekislo, se začno bakterije hitro množiti in tako pride do vnetja mehurja. Veliko žensk ima izkušnje z vnetji kmalu po porodu, zaradi oslabljenih mišic medeničnega dna, kar moti odvajanje urina iz mehurja. Težave so zelo pogoste pri vseh hormonskih neravnovesjih, v menopavzi ter ob uporabi kontracepcije, ki že sama po sebi ruši naravni pH telesa.

- Oglas -

Dobre probiotične bakterije izgubijo pogoje za svoje razmnoževanje ter s tem ne morejo ohranjati dobrega delovanja imunskega sistema. Zaradi tega se začno množiti slabi mikroorganizmi, ki rušijo pH ravnovesje ter povzročajo okužbe.

Okužbe sečil: Kdaj je vnetje kronično?

Kronično vnetje mehurja ali ledvic nastane kot posledica ponavljajočih se vnetij, ki niso popolnoma ozdravljena oz. ko je vzrok, se pravi prezakisanost telesa, še vedno prisoten. Pri kroničnem vnetju ljudje urinirajo tudi do 30-krat na dan, vendar izločajo le nekaj kapljic urina. Pogosto se pojavljajo bolečine v spodnjem delu trebuha in občutljivost v predelu medenice. Nezdravljena kronična vnetja se stopnjujejo do te mere, da povzročajo resne okvare ledvic in drugih organov. V tem primeru morate nujno poiskati zdravniško pomoč in začeti z ustreznim zdravljenjem, saj lahko kronično vnetje močno poveča tveganje za depresijo.

Kaj se priporoča pri vnetjih mehurja

V komplementarni medicini v tem primeru priporočamo obvezno prečiščevanje z razstrupljevalnimi pripravki (npr. Andrographis paniculata ali kralj grenčic, ki je v ajurvedi zelo poznan po svoji očiščevalni funkciji).

Na začetku je priporočljiva prečiščevalna prehrana:

 • veliko vlaknin in ekološko pridelane zelenjave
 • čaj iz regrata, koprive in divjega ovsa
 • hidroterapija, tj. izmenjujoče tuširanje – najprej z zelo toplim tušem, nato s hladnim in to trikrat ponovimo, nato sledi 30-minutni počitek v postelji.

Na začetku v času prečiščevanja je potrebno izpustiti uporabo vseh nasičenih maščob, glutena, sladkorja v vseh oblikah (tudi fruktoze), mleka in mlečnih izdelkov, mesa ter vseh v naprej pripravljenih izdelkov. Prav tako se odsvetuje pitje med obroki ter uživanje kave in alkohola. Zelo se priporoča dnevno ukvarjanje z meditacijo oz. z drugimi sprostitvenimi tehnikami.

Simptomi okužbe sečil in vnetja:

 • pogosto tiščanje na vodo
 • smrdeč urin
 • boleči spolni odnosi
 • občutek bolečine
 • pekoče uriniranje
 • prisotnost krvi v urinu
 • povišana telesna temperatura
 • bruhanje
 • povišana telesna temperatura
 • bolečine v hrbtu.
Vnetje sečil in mehurja

Napotki pri vnetju mehurja

 • Popijte kozarec vode (še bolje čaj divjega ovsa, regrata ali koprive) vsako uro, da splaknete slabe bakterije.
 • Limonov sok zmešajte z vodo in cimetom, pijete ga večkrat na dan. Je preprosto domače sredstvo, ki je učinkovito za mnogo ljudi.
 • Pinjenec zmešajte z dvema čajnima žličkama jabolčnega kisa in vode ter po malem pijte večkrat na dan.
 • Izpustite uporabo prečiščenih maščob, sladkorjev in živalske hrane.
 • Uporabljajte zelišča, kot so kurkuma, česen, bazilika, origano, lovor, timijan, peteršilj, koromač.
 • Zelo uspešna so ajurvedska zelišča, kot so Andrographis paniculata – detox, Phyllanthus niruri – urinary, Amla-Organic C.
 • Vzdržujte ustrezno higieno, da bi preprečili okužbe sečil.
 • Poskrbite za zadostno kroženje zraka in ne nosite pretesnih hlač ter spodnjic iz umetnih materialov.
 •  Pojdite na stranišče takoj, ko začutite potrebo.
 • Umijte si roke pred in po spolnem odnosu.
 • Za ženske vključuje brisanje od spredaj nazaj, kadar koli greste na stranišče.
 • Izogibajte se dišečim intimnim milom.
 • Keglove vaje medeničnega dna so zelo priporočljive, saj povečajo cirkulacijo, izboljšujejo limfni pretok ter preprečujejo oslabljeno delovanje mehurja.

V ayurvedi pri pogostih vnetjih priporočajo uporabo zelišča phyllanthus niruri

Phyllantus je ajurvedsko zelišče, razširjeno po celotni Indiji in se uporablja za zdravljenje okužbe sečil. Zdravilne učinkovine vsebuje cela rastlina, spekter aktivnih komponent pa je ogromen. Ima čudovito sposobnost, da blokira DNK polimerazo, encim, ki je potreben, da se lahko širi hepatitis B po telesu. Izjemno dober je pri preprečevanju zlatenice, diabetesa, dispepsije, želodčnih razjed in ran, preprečuje zatekanje in zastajanje tekočin, zaustavi kronična vnetja ter preprečuje genitalne in urinske infekcije. Ima izjemno protivnetno sposobnost, uravnava delovanje celotnega urinskega trakta in je zato ključen pri zdravljenju ledvičnih bolezni.

Phyllanthus niruri

Phyllantus urinaria se uporablja pri:

 • oslabljenemu delovanju ledvic,
 • težavah s prekomerno razmnoženimi bakterijami v sečilih,
 • ledvičnih kamnih,
 • pekočem uriniranju.

Je eno najboljših zelišč pri težavah z ledvicami, ker spodbuja pretok urina in ščiti sluznico sečil. Uporablja se tudi za odstranjevanje ledvičnih kamnov. Znano je, da okrepi ledvice ter reproduktivne organe.

Kako lahko sami ugotovimo, da imamo vnetje sečil oz. okužbo mehurja ali ledvic

KAJ UGOTOVIMO S TESTIRANJEM?

Ugotovimo koncentracije albumina (mikroalbumina) v urinu.

 • Majhna vrednost mikroalbumina v urinu nam pokaže, ali je oseba izpostavljena tveganju za razvoj bolezni oz. okvare ledvic.
 • Zmerno povečana vrednost mikroalbumina v urinu nakazuje na možnost pojava zgodnje faze razvoja bolezni ledvic.
 • Zelo visoke vrednosti mikroalbumina pa so znak, da je bolezen ledvic prisotna v hujši obliki.

KAKŠNE SO PREDNOSTI TESTIRANJA?

 • Spremljanje sprememb v zdravstvenem stanju med samim napredovanjem oz. zdravljenjem bolezni.
 • Testiranje je lahko opozorilni znak za kronično okvaro ledvic, s katerim lahko preprečimo napredovanje bolezni.
 • Ob testiranju priprava individualnega jedilnika in priporočil o prehranjevanju.
 • Svetovanje o možnih komplementarnih terapijah.

Kakšne so posledice nezdravljene bolezni

Nediagnosticiranje obstoječih vnetij mehurja in bolezni ledvic lahko vodi do hudih zdravstvenih težav, npr. do kronične ledvične bolezni. Njeni najpogostejši zdravstveni zapleti pa so:

 • slabokrvnost,
 • povečana koncentracija fosfatov v krvi,
 • pomanjkanje vitamina D,
 • ledvična kostna bolezen,
 • prekomerna kislost krvi ali presnovna acidoza.

Ledvice so eden najpomembnejših očiščevalnih organov v telesu. Kadar se pojavljajo ponavljajoča vnetja, so ledvica vedno bolj obremenjena in njihovo delovanje počasi peša. Takrat lahko govorimo o kronični ledvični bolezni. Bolezen se večinoma odkrije po naključju ali ko je že v napredovalni fazi.

Raziskave dokazujejo, da obstaja med zdravim prebivalstvom majhen delež (do 10 %) ljudi, ki imajo tako imenovano mikroalbuminurijo (nenormalno izločanje beljakovin v urin), a se ne zavedajo, da je z njihovimi ledvicami nekaj narobe, saj bolezen poteka tiho in neopazno, brez očitnih znakov in bolečin. To pomeni, da ima v teoriji lahko znake kronične ledvične bolezni kar 100.000 prebivalcev Slovenije.

.

NAJNOVEJŠE