0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZdravje prostate: živila, ki bi jih morali moški redno uživati

Zdravje prostate: živila, ki bi jih morali moški redno uživati

MORDA VAS ZANIMA

Prostata je majhna žleza, ki pa moškim, še posebej starejšim, pogosto povzroča velike težave. Velika je približno toliko kot oreh, vendar pa se lahko sčasoma povečuje. Težave s povečano prostato imajo največkrat moški, starejši od 50 let. Prostata se lahko tudi vname, kar je v večini primerov posledica bakterijske okužbe. Vse več moških pa se sooča tudi z rakom prostate. Nikoli ni torej prezgodaj, da začnete skrbeti za zdravo prostato. To lahko med drugim storite z redno telesno aktivnostjo ter z uživanjem določenih živil. V nadaljevanju predstavljamo živila, ki bi morala biti redno uvrščena na jedilnik vsakega moškega, ki je že dopolnil 30 let.

- Oglas -

Zelenjavni napitek

Bučna semena

Eno najboljših živil za preprečevanje težav s prostato so zagotovo bučna semena. To je povezano predvsem z dejstvom, da vsebujejo veliko cinka. Gre za mineral, ki pomembno prispeva k ohranjanju zdrave prostate. Še posebej koristen je za preprečevanje benigne hiperplazije prostate, za katero je sicer najbolj značilno povečevanje omenjene žleze.

Preberite tudi: Bučna semena varujejo srce in prostato

- Oglas -

Sok iz peteršilja, limone in korenčka

Priporočamo, da za ohranjanje zdrave prostate redno uživate tudi sok, ki ga pripravite iz korenčka, peteršilja in limone. Ta sok bo pospešil odvajanje urina in s tem pomagal pri hitrejšem odstranjevanju strupenih snovi iz organizma, pripomogel pa bo tudi k normalnemu delovanju mehurja. Vse to bo imelo pozitiven vpliv na vašo prostato. Najbolje je, da si kozarec soka iz naštetih sestavin privoščite vsako jutro na tešče, torej še pred zajtrkom.

Kajenski poper

Med začimbami, koristnimi za zdravje prostate, najbolj izstopa kajenski poper. Vsebuje namreč snov, imenovano kapsaicin, ki se lahko pohvali z izredno močnim protivnetnim delovanjem. Jedem torej občasno dodajte malce kajenskega popra. S količino sicer ne smete pretiravati, da ne pride do prebavnih težav.

Koprive

Podobno kot peteršilj veljajo tudi koprive za enega najboljših naravnih diuretikov, ki pospeši razstrupljanje organizma. S pomočjo kopriv je tako mogoče bistveno zmanjšati tveganje za povečevanje prostate. Uporabite jih lahko za pripravo juh, čajev, omak ipd.

Paradižnik

Likopen je izredno močan antioksidant, ki med drugim zmanjšuje nevarnost za raka prostate. Med živili, ki vsebujejo veliko likopena, še posebej izstopa paradižnik, zato si ga poskusite privoščiti čim pogosteje.

- Oglas -

Sabal/palmeto in afriška sliva

Bi želeli tudi s prehranskimi dopolnili prispevati k temu, da se v prihodnosti ne bi pojavile težave s prostato? Za zdravo prostato se priporočajo predvsem prehranska dopolnila, ki vsebujejo izvlečke sabala, včasih imenovanega tudi palmeto, in/ali afriške slive (Pygeum africanum).

Več preberite v članku: Saw Palmetto ali Palmeto – zdravilna rastlina Indijancev

.

NAJNOVEJŠE