Lepota & KozmetikaVraščen noht? Pomagajte si s česnom!

Vraščen noht? Pomagajte si s česnom!

MORDA VAS ZANIMA

Imate težave z vraščenimi nohti? Čeprav se zdi na prvi pogled težava precej nepomembna, pa lahko vraščen noht v resnici povzroči hude bolečine. Če ne ukrepamo, pride pogosto tudi do vnetja oziroma okužbe. Na srečo vam lahko pri preprečevanju resnejših zapletov zelo učinkovito pomaga sestavina, ki jo imate zelo verjetno v svojem hladilniku. V mislih imamo česen, ki je znan po močnem protibakterijskem delovanju. V nadaljevanju boste izvedeli, kako ga lahko uporabite …

Zakaj sploh pride do vraščanja nohtov

- Oglas -

Verjetno najpogostejši razlog za vraščene nohte je nepravilno striženje. Nohtov namreč ne smete nikoli striči v obliki polkroga oziroma tako, da so na koncu zaobljeni. Pravilna tehnika je takšna, da noht vedno pristrižete povsem naravnost. Še eden izmed možnih razlogov za težave z vraščenimi nohti je nošnja premajhnih čevljev.

Tovrstne težave pa imajo zelo pogosto tudi ljudje z osteoartritisom, ki bi morali biti zato še posebej pozorni na stanje svojih nohtov in hitro ukrepati, če opazijo vraščanje v kožo. Tipično je sicer, da se pri tistih, ki so se v preteklosti že spopadali z vraščenimi nohti, težave kasneje ponavljajo. Če se to dogaja tudi vam, je smiselno, da se čim prej odpravite do zdravnika oziroma ortopeda. V skrajnih primerih, če se čaka predolgo, je namreč pogosto potrebna celo operacija.

Naravna pomoč pri vraščenih nohtih, ki vključuje česen

Za začetek malce pogrejte vodo, ki ste ji dodali sol, in v mešanico za nekaj minut potopite problematično stopalo. Noht se bo tako rahlo zmehčal, zato boste lažje odstrigli delček, ki se je vrastel v kožo, in ga odstranili. Pri resnejših primerih, torej če se je noht vrasel zelo globoko v kožo, sicer ni priporočljivo, da se tega lotevate sami.

Vsekakor pa si lahko pri blaženju bolečine, ki jo povzroča vraščen noht, pomagate s česnom. Ta namreč učinkuje antiseptično in zmanjša občutek bolečine, obenem pa ublaži vnetje in prepreči razmnoževanje mikrobov, ki povzročajo okužbe. Potrebujete strok česna, ki ga najprej olupite in strite na čisto majhne koščke. Česen lahko nato nanesete neposredno na noht ali pa dodate malce gela aloe vere, da bo nanos lažji. Noht nato prekrijte z obližem ali s povojem. Počakajte najmanj pol ure, česen pa lahko pustite učinkovati tudi čez noč, saj bo učinek tako še boljši. Ponavljajte vsak dan, dokler ne opazite izboljšanja. Česen bo kožo tudi nekoliko zmehčal, kar vam bo olajšalo reševanje težave, če stanje seveda ni preresno.

- Oglas -

Preberite tudi: Najboljši recepti za okrepitev lomljivih nohtov

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×