0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVraščen noht: 3 učinkovite naravne rešitve, ki preprečijo infekcijo

Vraščen noht: 3 učinkovite naravne rešitve, ki preprečijo infekcijo

MORDA VAS ZANIMA

Vraščen noht je zelo pogosta in neprijetna težava, ki pa jo lahko velikokrat rešite s pomočjo naravnih pripravkov. Sprva je sicer občutek nelagodja, ki ga povzroča vraščen noht, zelo blag, vendar pa bo postajala bolečina postopoma intenzivnejša. V skrajnih primerih lahko pride tudi do infekcije, ki zahteva kompleksnejše zdravljenje.

- Oglas -

Če opazite vraščanje nohta zelo zgodaj, pa obstaja precejšnja možnost, da lahko situacijo razrešite kar sami. Predstavljamo vam 3 izjemno učinkovite naravne rešitve, ki so vam na voljo.

Kaj so vraščeni nohti?

Vraščeni nohti so pogosta težava, pri kateri se rob nohta začne rasti v mehko tkivo ob strani nohta, kar povzroča bolečino, oteklino in vnetje. Vraščeni nohti se najpogosteje pojavijo na palcih nog, lahko pa se pojavijo tudi na drugih prstih na rokah ali nogah. Če se vraščen noht ne obravnava pravočasno, lahko pride do okužbe, kar lahko povzroči resnejše zdravstvene težave.

Vzroki za vraščene nohte

Glavni vzroki za vraščene nohte vključujejo nepravilno striženje nohtov, preozko obutev, poškodbe nohta, dedne dejavnike in nenormalno rast nohtov. Nohte je potrebno pravilno striči, kar pomeni, da jih ne smemo striči prekratko ali z zaobljenimi robovi, saj to povečuje tveganje za vraščanje. Prav tako je pomembno nositi udobno obutev, ki ne stiska prstov in omogoča dovolj prostora za njihovo naravno gibanje.

- Oglas -

Kako zdravimo vraščen noht?

Če opazite simptome vraščenega nohta, se posvetujte z zdravnikom ali pedikerjem. V blažjih primerih lahko sami poskusite nežno dvigniti noht in ga ločiti od vnetega tkiva ter nogo namakati v topli vodi z dodatkom soli ali antiseptičnega sredstva. V hujših primerih ali če se pojavi okužba, bo morda potrebno zdravljenje z antibiotiki ali celo kirurški poseg. Zdravnik ali pediker vam bo svetoval najboljši pristop k zdravljenju, odvisno od resnosti situacije, pri blažjih težavah pa lahko preizkusite spodnje rešitve.

Jabolčni kis

Zaradi antiseptičnega in protivnetnega delovanja je jabolčni kis kot nalašč tudi za vse, ki imate težave z vraščenim nohtom. Jabolčni kis uničuje škodljive bakterije, zato bo poskrbel, da bo ostalo prizadeto območje čisto in da se bo koža hitreje zacelila.

Priporočamo vam, da jabolčni kis dodate topli vodi in si privoščite kopel za stopala, ki naj traja približno pol ure. Nato stopala dobro obrišite in postopek ponovite dvakrat do trikrat dnevno, dokler se koža ne zaceli. Še ena možnost uporabe je, da košček bombažne vate prepojite z jabolčnim kisom, ga namestite na noht, ki vam povzroča težave, in oblepite z obližem. Po približno 2 urah obliž odstranite.

Grenka sol

Grenka snov je znana po tem, da pomiri kožo in pospeši njeno celjenje. Tako vam lahko pomaga tudi pri vraščenem nohtu. S pomočjo grenke soli lahko zmehčate kožo in tako lažje odstranite noht, ki se je vrasel v kožo, ter preprečite vnetje.

- Oglas -

V manjšo plastično kad, ki ste jo napolnili s toplo vodo, dodajte žlico grenke soli. V mešanici namakajte stopala pol ure in jih nato osušite. Kopel si privoščite trikrat ali štirikrat tedensko, dokler ne opazite izboljšanja stanja.

Vraščen noht in kurkuma?

Snov, imenovana kurkumin, ki jo najdemo v kurkumi, je izjemno blagodejna za naše zdravje, saj deluje protivnetno in protibakterijsko. Kurkuma je tako odlična tudi za spopadanje z vraščenim nohtom. Ublažila bo bolečino in preprečila otekanje oziroma vnetje.

Pol žličke kurkume v prahu zmešajte z malce gorčičnega olja, da dobite pasto. S to pasto nato namažite prizadeti predel in ga zaščitite z obližem. Postopek ponovite najmanj dvakrat dnevno (vsakič zamenjajte obliž z novim, čistim). Ponavljajte, dokler se koža ne zaceli, kar se običajno zgodi v približno 3 dnevih.

Kako lahko preprečimo vraščanje nohtov?

Da bi preprečili vraščanje nohtov, se držimo nekaj preprostih ukrepov:

  1. Pravilno striženje nohtov: Nohte strižite naravnost počez, pri čemer pazite, da jih ne strižete prekratko in da ne zaokrožujete robov.
  2. Nosite primerno obutev: Izberite čevlje z dovolj prostora za prste in izogibajte se preozkim čevljem, ki pritiskajo na nohte.
  3. Vzdržujte higieno: Redno umivajte noge in roke ter poskrbite za suho in čisto obutev, da zmanjšate tveganje za okužbe.
  4. Preverite svoje noge: Redno pregledujte svoje prste in nohte, da lahko pravočasno odkrijete morebitne znake vraščanja ali okužbe in jih začnete zdraviti.
.

NAJNOVEJŠE