[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaUkrepi za bolj zdravo okolje v vašem domu

Ukrepi za bolj zdravo okolje v vašem domu

MORDA VAS ZANIMA

Tudi naši domovi danes niso več varni pred škodljivimi snovmi, ki vdirajo v različnih oblikah. Pogosto stvari, ki so lahko potencialno nevarne za nas in zdravje naših bližnjih, celo sami vnesemo v svoje stanovanje, ne da bi se tega zavedali. Tako vam ponujamo nekaj koristnih in enostavnih nasvetov, s pomočjo katerih bo okolje v vašem domu precej bolj zdravo in varno za bivanje.

- Oglas -

Zdrav dom

Znebite se izdelkov, ki vsebujejo hlapne organske spojine

Številna čistila za dom vsebujejo hlapne organske spojine, ki predstavljajo tako kratkoročno kot dolgoročno tveganje za vaše zdravje. Pogosto lahko hlapne organske spojine najdemo tudi v odstranjevalcih laka za nohte in drugih kozmetičnih pripomočkih, nemalokrat pa se znajdejo tudi v umetnih osvežilcih zraka. Priporočamo vam, da si pred nakupom izdelkov vzamete nekaj časa za branje deklaracij in se odpoveste izdelkom, ki vsebujejo hlapne organske spojine. Vedno obstajajo tudi precej bolj naravne, a hkrati enako učinkovite alternative. Čistila lahko denimo izdelate kar sami, podobno pa velja tudi za dišave za dom.

Preprečite pojav plesni na stenah

Plesen v našem domu predstavlja resno zdravstveno tveganje, zato je nujno, da redno preverjate stanje sten in ukrepate preventivno. To je še posebej pomembno v starejših hišah s slabšo izolacijo. Poskrbite, da v prostorih ne bo preveč vlage. Danes so na voljo zelo učinkovite naprave, ki poskrbijo za ustrezno vlažnost zraka in s tem zmanjšujejo možnosti za razvoj plesni. Če se kljub vsemu zgodi,  da opazite plesen, ukrepajte čim prej, preden se ta pretirano razširi.

Ne kupujte pohištva, ki vsebujejo formaldehid

Večje količine formaldehida so lahko izjemno nevarne. Žal pa se formaldehid še vedno pogosto uporablja v lepilih, namenjenih izdelavi pohištva. Če torej razmišljate o nakupu novega pohištva, se prepričajte, da so elementi, ki jih nameravate kupiti, izdelani brez uporabe formaldehida. Ugodna cena pohištva nikakor ni vredna zdravstvenih posledic, do katerih lahko pride, če ste dlje časa izpostavljeni formaldehidu.

- Oglas -

Pri opremljanju doma naj ima prednost minimalizem

Določeni kosi pohištva so lahko videti zelo lepo, vendar so žal zelo zahtevni za čiščenje. Podobno oteženo pa bo čiščenje tudi v primeru, če boste v svojem domu nakopičili preveč predmetov, kot so na primer razne figurice, spominki in podobno. Če želite, da bo vaš dom čim bolj zdrav, naj ima pri opremljanju prednost minimalizem oziroma načelo »manj je več«. To vam bo olajšalo skrb za čistočo stanovanja, kar pomeni, da bo okolje precej bolj zdravo za bivanje. Ena prvih stvari, ki se jih je pametno čim prej znebiti, so zagotovo preproge, saj se v njih običajno »skladišči« ogromno prahu.

Priskrbite si čim več zelenih sobnih rastlin

S pomočjo zelenih sobnih rastlin bo postal vaš dom v hipu bolj zdrav. Ne le da pretvarjajo ogljikov dioksid v kisik, ampak iz zraka odstranjujejo številne škodljive snovi. Listi rastlin lahko med drugim odstranijo celo formaldehid in ogljikov monoksid, kadar gre za zelo nizke koncentracije. Poleg tega pa bodo sobne rastline poživile vaš dom in vanj vnesle košček narave.

Vedno si sezujte čevlje v predprostoru

V Sloveniji je sicer v navadi, da smo doma obuti v copate, vendar se včasih kljub temu zgodi, da vstopimo v stanovanje kar obuti. Pazite, da do tega ne bo prihajalo, prav tako pa je priporočljivo, da se opogumite in svoje goste prosite, da si obujejo copate. Ne gre namreč zgolj za vidno umazanijo, ampak lahko z obutvijo v prostor prenesemo številne bakterije in škodljive snovi, ki niso opazne s prostim očesom in jih je zato težje odstraniti. Med drugim se lahko čevljev oprimejo tudi pesticidi. Še posebej če je v vašem gospodinjstvu mlajši otrok, bodite striktni pri sezuvanju.

Prenehajte z uporabo dišečih sveč

Sveče so lahko zelo romantične in poskrbijo za prijetno vzdušje, vendar pa po drugi strani niso najbolj zdrave, kar velja še posebej za dišeče sveče. Te lahko namreč oddajajo različne škodljive snovi, ki imajo negativen vpliv na vaše zdravje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×