0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako plesen vpliva na zdravje

Kako plesen vpliva na zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Vlaga in plesen pestita prenekateri dom. Črna plesen ni samo estetski problem – je izjemno škodljiva za zdravje, saj povzroča hude respiratorne težave in negativno vpliva na imunski sistem.

- Oglas -

Koga plesen najbolj prizadane?

Najbolj so na udaru ljudje, ki imajo respiratorne bolezni, npr. alergije, kronični bronhitis in astmo, tisti, ki imajo oslabljen imunski sistem, ljudje, ki že imajo težave s kožo (npr. ekceme), okuženi z aidsom, bolniki, ki se zdravijo s kemoterapijo, in nosečnice. Izjemno slabo jo prenašajo tudi dojenčki, otroci in starejši ljudje. Vsi, ki so nevarnostim plesni še posebej podvrženi, bi se ji morali izogibati.

Vpliv plesni na zdravje

Vse plesni niso nevarne. Njihovo toksičnost lahko zares dokažejo samo laboratorijski testi. Kljub temu ne tvegajte – priporočljivo je, da se vsako plesen odstrani. Svetovna agencija za okolje je mnenja, da imajo vse plesni potencial, da poslabšajo zdravstveno stanje človeka. Ko se v bivalnih prostorih pojavijo težave z vlago (in s tem plesnijo), se stopnjujejo različne zdravstvene težave in nastajajo vedno nove. Prvi simptomi preobčutljivosti na plesen so: srbečica okrog oči, zamašen nos, kihanje in izpuščaji na koži. Kdor že ima astmo, bo ob bivanju v prostoru s plesnijo občutil njeno poslabšanje. Pojavijo se lahko tudi težji simptomi, npr. težko dihanje, kašljanje, bruhanje, glavobol, pomanjkanje sape in tiščanje v pljučih.

Zakaj je plesen nevarna?

Plesni, mikroskopske vrste gliv, za rast potrebujejo vlago in hrano (celuloza, razpadajoča hrana). Spore plesni, nabrekle od vode, rastejo kot baloni, ki se napihujejo. Pri tem izločajo prebavne encime in za človeka strupene mikrotoksine. Nekateri mikrotoksini se držijo na površini plesni, drugi pa so v plesni sami. Obstaja okrog 200 različnih vrst teh strupov, prisotnih v različnih plesnih. Za mnoge je dokazano, da močno škodujejo zdravju, druge pa znanstveniki še proučujejo.

- Oglas -

Spore plesni se izjemno enostavno prenašajo. In sicer tako, da se prilepijo na gostitelja, na človeka ali žival. V stanovanje jih lahko prinesemo s čevlji, vanj pa lahko pridejo tudi skozi odprto okno. Ugnezdijo se v vlažnem delu stanovanja in se tam začnejo razmnoževati.

Plesen in alergije

Zelo pogosta reakcija na plesen so alergije. Pri alergijah gre za to, da imunski sistem zazna nevaren tujek (npr. strupene delce v plesni), na katerega se odzove s sproščanjem histamina, ki izzove alergijsko reakcijo. Poleg tega so spore plesni tako majhne, da z lahkoto prodrejo v telo. Za primerjavo: na glavo bucike se jih lahko naseli tudi do 250.000. Alergije na plesen niso enako resne: blažje in tudi najpogostejše se kažejo kot srbečica in težave s sinusi. Hujše oblike alergij prinašajo resnejše zaplete – težko dihanje, pomanjkanje sape in tiščanje v pljučih. Pri bolnikih z astmo se lahko pojavi tretja skupina alergij, pri kateri plesni lahko preraščajo bronhinalne poti (bronhopulmonarna mikroza).

Resni zdravstveni zapleti

Plesni med svojim metaboličnim procesom oblikujejo hlapljive organske sestavine, ki v telo pridejo z dihanjem. Pri tem lahko poškodujejo nosno sluznico, povzročajo krvavitve iz nosu, zamašenost nosa, glavobole ter nabiranje mikrotoksinov v pljučih, od koder prehajajo v krvni obtok.

Še posebej pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom lahko plesni povzročijo infekcije – npr. zgornjih dihalnih poti in vnetje sinusov. V zelo hudih in skrajnih primerih lahko poškodujejo notranje organe ali povzročijo njihovo odpoved. Mikrotoksini ne škodujejo samo pljučem, ampak vsem notranjim organom – vključno s srcem in reproduktivnimi organi. Ugotovljeno je bilo, da so ženske, ki so bile dalj časa izpostavljene črni plesni, težje zanosile in doživele več spontanih splavov. Študije primerov so pokazale, da je plesen nevarna tudi za plod, saj so imeli otroci mater, ki so bile med nosečnostjo izpostavljene plesni, krvavitve v pljučih.

- Oglas -

Plesen lahko poškoduje tudi kožo. Z dolgotrajno izpostavljenostjo plesni se lahko razvijejo koprivnica, srbečica ter pekoč in boleč občutek na koži.

Preberite si tudi, kako se znebimo plesni tukaj.

.

NAJNOVEJŠE