fbpx
Domov Zdravje & prehrana Kako plesen vpliva na zdravje

Kako plesen vpliva na zdravje

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Vlaga in plesen pestita prenekateri dom. Črna plesen ni samo estetski problem – je izjemno škodljiva za zdravje, saj povzroča hude respiratorne težave in negativno vpliva na imunski sistem.

Koga plesen najbolj prizadane?

Najbolj so na udaru ljudje, ki imajo respiratorne bolezni, npr. alergije, kronični bronhitis in astmo, tisti, ki imajo oslabljen imunski sistem, ljudje, ki že imajo težave s kožo (npr. ekceme), okuženi z aidsom, bolniki, ki se zdravijo s kemoterapijo, in nosečnice. Izjemno slabo jo prenašajo tudi dojenčki, otroci in starejši ljudje. Vsi, ki so nevarnostim plesni še posebej podvrženi, bi se ji morali izogibati.

plesen in zdravje

Vpliv plesni na zdravje

Vse plesni niso nevarne. Njihovo toksičnost lahko zares dokažejo samo laboratorijski testi. Kljub temu ne tvegajte – priporočljivo je, da se vsako plesen odstrani. Svetovna agencija za okolje je mnenja, da imajo vse plesni potencial, da poslabšajo zdravstveno stanje človeka. Ko se v bivalnih prostorih pojavijo težave z vlago (in s tem plesnijo), se stopnjujejo različne zdravstvene težave in nastajajo vedno nove. Prvi simptomi preobčutljivosti na plesen so: srbečica okrog oči, zamašen nos, kihanje in izpuščaji na koži. Kdor že ima astmo, bo ob bivanju v prostoru s plesnijo občutil njeno poslabšanje. Pojavijo se lahko tudi težji simptomi, npr. težko dihanje, kašljanje, bruhanje, glavobol, pomanjkanje sape in tiščanje v pljučih.

Zakaj je plesen nevarna?

Plesni, mikroskopske vrste gliv, za rast potrebujejo vlago in hrano (celuloza, razpadajoča hrana). Spore plesni, nabrekle od vode, rastejo kot baloni, ki se napihujejo. Pri tem izločajo prebavne encime in za človeka strupene mikrotoksine. Nekateri mikrotoksini se držijo na površini plesni, drugi pa so v plesni sami. Obstaja okrog 200 različnih vrst teh strupov, prisotnih v različnih plesnih. Za mnoge je dokazano, da močno škodujejo zdravju, druge pa znanstveniki še proučujejo.

Spore plesni se izjemno enostavno prenašajo. In sicer tako, da se prilepijo na gostitelja, na človeka ali žival. V stanovanje jih lahko prinesemo s čevlji, vanj pa lahko pridejo tudi skozi odprto okno. Ugnezdijo se v vlažnem delu stanovanja in se tam začnejo razmnoževati.

Plesen in alergije

Zelo pogosta reakcija na plesen so alergije. Pri alergijah gre za to, da imunski sistem zazna nevaren tujek (npr. strupene delce v plesni), na katerega se odzove s sproščanjem histamina, ki izzove alergijsko reakcijo. Poleg tega so spore plesni tako majhne, da z lahkoto prodrejo v telo. Za primerjavo: na glavo bucike se jih lahko naseli tudi do 250.000. Alergije na plesen niso enako resne: blažje in tudi najpogostejše se kažejo kot srbečica in težave s sinusi. Hujše oblike alergij prinašajo resnejše zaplete – težko dihanje, pomanjkanje sape in tiščanje v pljučih. Pri bolnikih z astmo se lahko pojavi tretja skupina alergij, pri kateri plesni lahko preraščajo bronhinalne poti (bronhopulmonarna mikroza).

Resni zdravstveni zapleti

Plesni med svojim metaboličnim procesom oblikujejo hlapljive organske sestavine, ki v telo pridejo z dihanjem. Pri tem lahko poškodujejo nosno sluznico, povzročajo krvavitve iz nosu, zamašenost nosa, glavobole ter nabiranje mikrotoksinov v pljučih, od koder prehajajo v krvni obtok.

Še posebej pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom lahko plesni povzročijo infekcije – npr. zgornjih dihalnih poti in vnetje sinusov. V zelo hudih in skrajnih primerih lahko poškodujejo notranje organe ali povzročijo njihovo odpoved. Mikrotoksini ne škodujejo samo pljučem, ampak vsem notranjim organom – vključno s srcem in reproduktivnimi organi. Ugotovljeno je bilo, da so ženske, ki so bile dalj časa izpostavljene črni plesni, težje zanosile in doživele več spontanih splavov. Študije primerov so pokazale, da je plesen nevarna tudi za plod, saj so imeli otroci mater, ki so bile med nosečnostjo izpostavljene plesni, krvavitve v pljučih.

Plesen lahko poškoduje tudi kožo. Z dolgotrajno izpostavljenostjo plesni se lahko razvijejo koprivnica, srbečica ter pekoč in boleč občutek na koži.

Preberite si tudi, kako se znebimo plesni tukaj.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×