Naravni antibiotiki iz vaše kuhinje

    Že Hipokrat je rekel: »Tvoje zdravilo naj bo hrana in tvoja hrana naj bo zdravilo.« V zadnjih nekaj desetletjih se je izjemno povečala uporaba antibiotikov, s katerimi zdravimo bakterijske okužbe. Rezultat tega so vedno večja odpornost bakterij na zdravila in superbakterije, ki se razvijajo hitreje, kot jim znanstveniki uspejo dohajati. V časih, ko antibiotiki na recept še niso obstajali, so se ljudje posluževali zdravilnih rastlin in zelišč s sestavinami, ki delujejo antibiotično.

    Mnoge od njih še danes uporabljajo v holistični medicini in veliko jih imamo na dosegu roke, v svoji kuhinji. Ker so zelo dobra preventiva, si lahko z njimi pomagate pri izboljšanju svoje imunske odpornosti. Imajo namreč sposobnost čiščenja krvi brez škodljivih stranskih učinkov ter vzpostavljajo pravilno ravnovesje bakterij v telesu.

    Naravni antibiotiki

    Česen

    Med žvečenjem surovega česna se sprošča naravna učinkovina, imenovana alicin, ki ima podobne lastnosti kot penicilin. Ta predstavnik družine čebulnic je naraven antibiotik, deluje protivirusno in protivnetno, ščiti pred paraziti in oksidanti, za katere je dokazano, da povzročajo raka, ter deluje protiglivično. Že več kot sedem tisoč let ga uporabljajo za zdravljenje vnetij, prehladov in tudi resnejših okužb. Če vam ni všeč okus, lahko poskusite katerega od prehranskih dopolnil na bazi česna. Poleg vsega naštetega česen vsebuje celo četo vitaminov, hranilnih snovi in mineralov, ki pripomorejo k splošnemu dobremu počutju. Več si preberite tukaj.

    Med

    Stari Rimljani so med uporabljali na bojiščih, saj so z njim oskrbovali rane in preprečevali infekcije. Ljudje po vsem svetu ga še vedno s pridom uporabljajo, saj je eden od najboljših naravnih antibiotikov. Vsebuje namreč poseben encim, ki sprošča vodikov peroksid. S tem procesom pomaga telesu v boju proti infekcijam in preprečuje rast baketrij. Že tistočletja je znan kot odlično razkužilo in protivnetno srdestvo. Ima tudi sposobnost ubijanja mikroogranizmov. To naravno sladilo med drugim pomirja prebavni sistem, odstranjuje strupe iz krvi in izboljšuje delovanje jeter. V kombinaciji s cimetom izjemno dobro deluje na imunski sistem. Med iz novozelandskega grma manuka ima tudi izjemno visoko raven antioksidantov. Najboljši je surov, organski med, saj pasteriziran med izgubi antioksidativne učinke.

    PREBERITE TUDI:  Očistite pljuča in telo z medeno vodo

    Zelje

    Zelje, tako kot brokoli in ohrovt, spada v družino križnic, ki vsebujejo žveplo in so znane po svojem protirakavem delovanju. V zelju je ogromno vitamina C, ki deluje proti baketrijam in virusom. Več zelja lahko zaužijete tako, da ga dodate solati ali si iz njega pripravite sok (sladkajte z medom). Na tak način boste izboljšali imunski sistem, prebavo in ohranjali zdravo telesno težo. Več o zelju si preberite tukaj.

    Izvleček grenivkinih semen

    Izvleček semen grenivke ima naravnost izjemne antibiotične lastnosti. Že samo meso grenivke je polno vitaminov B in C, v njeni lupini pa se skriva množica različnih snovi, ki delujejo poživljujoče in odpravljajo depresijo. Grenivkine pečke vsebujejo posebno kombinacijo snovi, ki je naravni antibiotik. V reviji The journal of alternative and complementary medicine je bila objavljena študija, v kateri je dokazano, da ta izvleček učinkovito deluje proti več kot 800 virusom in bakterijam, več kot 100 vrstam glivic in veliko parazitom. Ker visoko vsebnost antioksidantov, bo izboljšal tudi vašo odpornost in prebavo.

    Jabolčni kis

    Je naraven antibiotik in razkužilo, ob redni uporabi pa uravnava telesno težo, niža raven holesterola v krvi in tveganje za nastanek raka.

    Ekstra deviško kokosovo olje

    Kokosovo olje ima ogromno za zdravje pozitivnih lastnosti: deluje proti glivicam in mikroogranizmom ter je poln antioksidantov, ki jih ni moč najti nikjer drugje v naravi. Med njegove koristi za zdravje sodijo: izboljšanje imunskega sistema, uravnavanje ravni tiroida, holesterola in krvnega sladkorja ter celo izboljšanje možganske funkcije. Lahko se ga uživa, primerno pa je tudi za zunanjo rabo. Žlička tega olja v jutranji kavi vas bo napolnila s potrebno energijo za začetek dneva.

    PREBERITE TUDI:  Ameriški slamnik z medom – lajša simptome in odpravlja vzroke prehlada ali gripe

    Origanovo olje in druga zeliščna olja

    Zeliščna olja so se skozi tisočletja izkazala za odlično naravno zdravilo in se še danes s pridom uporabljajo v holistični medicini. Sredozemlje je dom nekaterih za zdravje najbolj učinkovitih zelišč, med katerimi je tudi origano. Njegovo olje ima ogromno pozitivnih lastnosti: deluje proti mikroogranizmom, bakterijam, parazitom, virusom in glivicam. Lahko ga ali uživamo ali uporabljamo zunanje. Odlično je za zdravljenje ran, težav z dihanjem, prebavnih motenj in tudi prehlada. Poln je antioksidantov fenolov in flavonoidov, ki zdravijo pa tudi krepijo imunski sistem.

    Naravne antibiotične lastnosti veliko zelišč znanstveniki potrjujejo šele v zadnjem času. Zelišča predstavljajo naravno alternativo zdravilom, saj lahko z njimi pomembno izboljšamo delovanje imunskega sistema. Seveda so nepogrešljiva tudi v kulinariki.

    Poskusite naslednja zeliščna olja, ki delujejo kot naravni antibiotiki: timijanovo, cimetovo, rožmarinovo, kurkumino olje, olje pekoče paprike, čilija, klinčkov, ingverja, janeža, olje gorčičnih semen in koromača.

     

    Povejte svoje mnenje - kometirajte