DomovZdravje & prehranaZelje - zakaj je tako zdravo in katerega izbrati

Zelje – zakaj je tako zdravo in katerega izbrati

Zelje ลกtejemo med ลพivila, ki na zdravje zelo dobro vplivajo. ล tevilne raziskave so pokazale, da so zelje in druge kriลพnice zaลกฤitna ลพivila. So namreฤ kakovosten vir vitaminov, rudnin, prehranskih vlaknin in drugih koristnih snovi. Ljudje, ki pojedo veliko zelja, pa naj bi tudi manj zbolevali za rakom. V Sloveniji gojimo veliko zelja, morda celo najveฤ med vrtninami. Jemo ga lahko sveลพe kuhanega ali in nakvaลกenega skozi vse leto. Zelje razvrลกฤamo glede na letni ฤas na pomladne, poletne, jesenske in zimske sorte. Glede na videz loฤujemo zelje s poloviฤnim srcem, z zelenim srcem, glavnato belo in rdeฤe zelje.

Kakลกno zelje izbrati

SPOMLADANSKO ZELJE ima gladke, rahle liste in drobno glavo. Sorte z zelenim srcem imajo lahko okrogle ali stoลพฤaste glave (kodrasti ohrovt).

ZIMSKO ZELJE ima trdo belo glavo. Kitajsko zelje ima nekoliko milejลกi okus kot navadno zelje.

ZIMSKO BELO ZELJE je pri nas najbolj razลกirjeno. Ohranja se najdlje in je zato najboljลกe za shranjevanje. Ima zbito glavo s hrustljavimi listi in je posebno prikladno za rezanje in ribanje. Uporabljamo ga za zeljno solato, za jedi iz sveลพega zelja in za kislo zelje.

RDEฤŒE ZELJE ima enako zgodovino in morfoloลกke lastnosti kot belo, razlikuje se pa po barvi, ki je lahko temnordeฤa, rdeฤevijoliฤna ali modrikasta. Navadno ga kuhamo s kisom, da se ohrani njegova znaฤilna barva. Pogosto ga streลพemo k divjaฤinski in gosji peฤenki. V Veliki Britaniji in Sloveniji ga vlagamo v kis, v ล vici, na Danskem in Nizozemskem pa ga duลกijo z jabolki in diลกavami. Okusno je tudi presno v solati.

Hranilne vrednosti zelja

Hranilna vrednost 100 gramov surovega zelja je le 26 kilokalorij, vsebuje veliko vitaminov skupine B, beta karotena (380 mikrogramov), kalcija (52 miligramov), folne kisline (75 mikrogramov), kalija (270 miligramov), vitamina C (50 miligramov) in vitamina E (0,2 miligrama). Razen tega je zelje bogato z glukozinolati (ลพveplove spojine). Ko se pri zelju pretrgajo celiฤne stene zaradi sekljanja ali ลพveฤenja, se tvorijo spojine, imenovane izotiocianati in indoli. V veฤ poskusih na ลพivalih se je izkazalo, da te snovi zavirajo nastanek raka. Veฤ izotiocianatov in indolov se pojavi, ฤe je prisotnega veliko C vitamina. Zato je pomembno, da zelja ne kuhamo predolgo.

Zelje je zdrava prehrana

Zelje in njegove zdravilne lastnosti

PRI UลฝIVANJU

Vsebuje antioksidante in druge snovi, ki dvigajo odpornost proti raku. Veliko raziskav je potrdilo, da ljudje, ki pogosto jedo zelje, redkeje zbolevajo za rakom ลพelodca, ฤrevesa, pljuฤ in koลพe. Pri ljudeh z visoko ravnijo antioksidantov, dobljenih iz hrane, se redkeje pojavijo tudi koronarna bolezen srca, moลพganska kap in siva mrena.

Zelje pomaga tudi pri ฤiru na ลพelodcu. Presni zeljni sok je tradicionalno zdravilo proti ฤiru. Njegovo uฤinkovitost so potrdili poskusi na prostovoljcih. Tudi presno zelje pomaga, le da je uฤinek manjลกi.

Presno kislo zelje vsebuje mikroorganizme, koristne za ฤrevesno floro, in vitamin C. Tako je kislo zelje staro ljudsko zdravilo za ฤrevesje in prebavo ter proti skorbutu.

Zelo cenjen je tudi zeljni sok, ki je najboljลกi sveลพe pripravljen. Kozarec soka dnevno izboljลกa sploลกno zdravstveno stanje, povrne vitalnost in zmanjลกa ali celo odpravi teลพave s ฤrevesjem, dihanjem inย  seฤili.

ZUNANJA UPORABA

  • Pri astmi ljudska medicina priporoฤa obloge z zeljnimi listi, ki morajo biti dobro oprani.
  • Za herpes, ki je pogosta teลพava sodobnega ฤloveka,ย  priporoฤajo obloge zelja. Obloge znatno blaลพijo boleฤino. Potrebno jih je veฤkrat na dan zamenjati.
  • Obkladki iz higiensko neoporeฤnih listov zelja pomagajo razbremeniti jetra.
  • Listi zelja โ€“ higiensko neoporeฤni โ€“ pomagajo tudi pri ranah, ker veลพejo nase toksiฤne snovi.
  • Hladni, ฤisti listi zelja znatno pomirjajo boleฤino pri iลกiasu.

ลฝe ena porcija zelja tedensko, presnega, kuhanega ali kislega, zmanjลกa tveganje za nastanek raka na ฤrevesju. Raziskave so pokazale, da za sploลกen zaลกฤitni uฤinek potrebujemo dve do tri porcije na teden. Surovo zelje vsebuje najveฤ hranilnih snovi, zlasti folne kisline in antioksidantov.

Ker zelje ovira absorpcijo joda, bi si morali ljudje, ki ga jedo veฤ kot dva- do trikrat na teden zagotoviti veliko hrane bogate z jodom. Zlasti ฤe ลพivijo na obmoฤju z malo joda v zemlji.

Zelje

Kislo zelje

Kislo zelje je v zimskem ฤasu ลพe od nekdaj najcenejลกi vir vitaminov, predvsem vitamina C. Vlaknine v kislem zelju, ki jih je celo veฤ kot v sveลพem, pospeลกujejo izloฤanje nerabnih snovi v telesu. Poleg kislega zelja, ki ga uลพivamo surovega, v solatah ali kuhanega v prilogah, prikuhah โ€ฆ, je zelo priporoฤljivo tudi pitje zelnice, ki vsebuje veliko izluลพenih snovi iz kislega zelja. Zelnico zelo ceni komplementarna in ljudska medicina. Pomorลกฤaki so jo ลพe v 17. stoletju jemali s sabo na dolge plovbe zaradi prepreฤevanja skorbuta.

Mleฤnokislinske bakterije po opravljenem mleฤnokislinskem vrenju ostanejo tako v kislem zelju kot v zelnici in po zauลพitju termiฤno neobdelanega prihajajo v ฤrevesje, kjer imajo vrsto pozitivnih uฤinkov (vpliv na peristaltiko, lajลกanje tegob motene ฤrevesne flore, uravnavanje krvnega tlaka โ€ฆ). Kislega zelja pred uporabo ne perite, ker tako izperete in odstranite veliko hranilnih snovi!

Izbor in priprava

Zelje naj bo kar se da sveลพe. Porabite ga hitro, preden otrdi. ฤŒe ลพelite uporabiti zunanje liste, si zagotovite organsko pridelano zelje, ki ne vsebuje ostankov kemikalij. Samo presno kislo zelje vsebuje โ€˜ลพiveโ€™ bakterije, ki prenesejo tudi zamrzovanje. V toplotno obdelanem kislem zelju iz konzerve ali kozarca je le malo ali niฤ mleฤnokislinskih bakterij.

Izbor receptov s sveลพim ali kislim zeljem je tako pester, da boste, tudi ฤe niste najbolj navduลกen ljubitelj, zlahka naลกli takลกne, ki vam bodo po godu, pa naj bo to duลกeno zelje, nadevano, v juhi, popraลพeno, presno, v solati โ€ฆ ฤŒe noฤete, da bi vas zelje napenjalo, mu dodajte kakลกno zaฤimbo ali zeliลกฤe, ki to prepreฤuje; primerna sta kumina ali janeลพ.

ล e nekaj zanimivosti

  • V zvezi z zeljem poznamo tudi veliko ljudskih napotkov in prepovedi, glede ฤasa sajenja, rezanja โ€ฆ Tako ga na kmetih na primer nikoli ne reลพejo, kadar peฤejo kruh.
  • Zelje je del znanih ljudskih rekov: โ€œHoditi komu v zelje,โ€ pomeni, vmeลกavati se v stvari drugega, โ€œNa katerem zelniku je pa to zrasloโ€, โ€œBoljลกa ลพlica zelja v miru, kot peฤenka v prepiruโ€ โ€ฆ
  • Zelje (Brassica oleracea) so jedli ljudje ลพe v prazgodovini. Gojiti so ga zaฤeli ลพe davno, saj ga omenjajo grลกki in rimski pisci. Prednik zelja ni ฤisto znan, vendar je najbrลพ nastal iz divje vrste, ki jih je osem sort. To divje zelje je raslo na severni obali Sredozemskega morja, na obalah juลพne Anglije, Danske in juลพne Francije. Najverjetneje so na tem podroฤju zelje tudi vzgojili. Orientalske vrste zelja pa so se razลกirile na juลพni Balkan
  • ลฝe Rimljani so zelje zelo cenili. Pisec Cato je v delu De Re Rustica priporoฤal uลพivanje surovega zelja pred kosilom, da bi tako zmanjลกal uฤinek popitega alkohola in izboljลกal prebavo. Rimljani so tudi menili, da zelje preganja melanholijo, uporabljali pa so ga tudi kot obkladek za rane in razne bule.
  • Zelje simbolizira dobiฤek, korist, dobro stanje, hkrati je znak trmoglavosti in trdoglavosti.
  • Neka kuharska knjiga iz 14. stoletja prepriฤljivo trdi, da je zelje za pripravo jedi najboljลกe in najmehkejลกe, ฤe ga dobi zmrzal.

Uฤinki zelja na zdravje

  1. lahko zmanjลกa tveganje za pojav raka
  2. zmanjลกuje tveganje za koronarno bolezen srca in kap
  3. lahko zmanjลกa tveganje za sivo mreno
  4. pospeลกuje celjenje ฤira in izboljลกa prebavo
  5. ima veliko nasitno vrednost (uporaba pri shujลกevalnih dietah)

Zdravilni zeljni sok

Zeljnato glavo dobro zdrobimo, na primer v strojฤku za rezanje, in iztisnemo sok. Lahko uporabljamo tudi primeren sokovnik. Zeljni sok pijemo trikrat na dan po pol kozarca, tri do ลกtiri tedne. Sok si moramo pripraviti vedno sveลพ, ker sicer rad zavre, se potem skisa in pri tem izgubi zdravilno moฤ.

Zeljna solata

Zeljna solata

Sestavine za 2 osebi:

  • 240 g drobno narezanega zelja
  • 150 g grobo naribanega korenja
  • rdeฤe jabolko, narezano na kocke
  • 40 g rozin

polivka:

  • ลพlica nerafiniranega sonฤniฤnega olja
  • 150 ml jogurta
  • sok manjลกe limone ali pol oranลพe
  • ลพliฤka rdeฤega ali belega vina
  • ลพliฤka polnozrnate gorฤice
  • ลพliฤka medu
  • sveลพe mleti ฤrni poper, morska sol

Priprava: vse narezane sestavine zmeลกate v primerni posodi. Nato prelijete s sveลพo pripravljeno polivko in takoj postreลพete.
Solata na osebo vsebuje pribliลพno: 2 g maลกฤob, 17 g ogljikovih hidratov, 3 g beljakovin in 97 kilokalorij.
Priprava polivke: v skledi zmeลกajte vse sestavine, zaฤinite in jo polijte po zeljni solati.
Polivka na porcijo vsebuje pribliลพno: 2 g maลกฤob, 2 g ogljikovih hidratov, 1 g beljakovin in 30 kcal.

Duลกeno rdeฤe zelje

Duลกeno rdeฤe zelje

Sestavine za 4 osebe:

  • glava na drobno narezanega rdeฤega zelja
  • ลพlica sonฤniฤnega olja
  • 2 na drobno sesekljani ฤebuli
  • 2 jabolki, olupljeni in na grobo sesekljani
  • sok 2 limon
  • 3 nageljnove ลพbice
  • 5 zrn ฤrnega ali belega popra
  • 2 ลพliฤki medu
  • morska sol

Priprava: v veliki posodi segrejte olje in na njem 10 minut poฤasi praลพite ฤebulo. Dodajte narezano zelje, sok limon, nageljnove ลพbice, med in poper. Premeลกajte, zavrite, dobro pokrijte in zmanjลกajte ogenj. Poฤasi kuhajte dobro uro. Jed poskusite in po potrebi ลกe dodajte limonin sok in med. Rdeฤe zelje ponudite kot prilogo glavnim jedem.
Jed na osebo vsebuje pribliลพno: 5 g maลกฤobe, 3 g beljakovin, 23 g ogljikovih hidratov in 139 kilokalorij.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E