Zelje ลกtejemo med ลพivila, ki na zdravje zelo dobro vplivajo. ล tevilne raziskave so pokazale, da so zelje in druge kriลพnice zaลกฤitna ลพivila. So namreฤ kakovosten vir vitaminov, rudnin, prehranskih vlaknin in drugih koristnih snovi. Ljudje, ki pojedo veliko zelja, pa naj bi tudi manj zbolevali za rakom. V Sloveniji gojimo veliko zelja, morda celo najveฤ med vrtninami. Jemo ga lahko sveลพe kuhanega ali in nakvaลกenega skozi vse leto. Zelje razvrลกฤamo glede na letni ฤas na pomladne, poletne, jesenske in zimske sorte. Glede na videz loฤujemo zelje s poloviฤnim srcem, z zelenim srcem, glavnato belo in rdeฤe zelje.
Kakลกno zelje izbrati
SPOMLADANSKO ZELJE ima gladke, rahle liste in drobno glavo. Sorte z zelenim srcem imajo lahko okrogle ali stoลพฤaste glave (kodrasti ohrovt).
ZIMSKO ZELJE ima trdo belo glavo. Kitajsko zelje ima nekoliko milejลกi okus kot navadno zelje.
ZIMSKO BELO ZELJE je pri nas najbolj razลกirjeno. Ohranja se najdlje in je zato najboljลกe za shranjevanje. Ima zbito glavo s hrustljavimi listi in je posebno prikladno za rezanje in ribanje. Uporabljamo ga za zeljno solato, za jedi iz sveลพega zelja in za kislo zelje.
RDEฤE ZELJE ima enako zgodovino in morfoloลกke lastnosti kot belo, razlikuje se pa po barvi, ki je lahko temnordeฤa, rdeฤevijoliฤna ali modrikasta. Navadno ga kuhamo s kisom, da se ohrani njegova znaฤilna barva. Pogosto ga streลพemo k divjaฤinski in gosji peฤenki. V Veliki Britaniji in Sloveniji ga vlagamo v kis, v ล vici, na Danskem in Nizozemskem pa ga duลกijo z jabolki in diลกavami. Okusno je tudi presno v solati.
Hranilne vrednosti zelja
Hranilna vrednost 100 gramov surovega zelja je le 26 kilokalorij, vsebuje veliko vitaminov skupine B, beta karotena (380 mikrogramov), kalcija (52 miligramov), folne kisline (75 mikrogramov), kalija (270 miligramov), vitamina C (50 miligramov) in vitamina E (0,2 miligrama). Razen tega je zelje bogato z glukozinolati (ลพveplove spojine). Ko se pri zelju pretrgajo celiฤne stene zaradi sekljanja ali ลพveฤenja, se tvorijo spojine, imenovane izotiocianati in indoli. V veฤ poskusih na ลพivalih se je izkazalo, da te snovi zavirajo nastanek raka. Veฤ izotiocianatov in indolov se pojavi, ฤe je prisotnega veliko C vitamina. Zato je pomembno, da zelja ne kuhamo predolgo.
Zelje in njegove zdravilne lastnosti
PRI UลฝIVANJU
Vsebuje antioksidante in druge snovi, ki dvigajo odpornost proti raku. Veliko raziskav je potrdilo, da ljudje, ki pogosto jedo zelje, redkeje zbolevajo za rakom ลพelodca, ฤrevesa, pljuฤ in koลพe. Pri ljudeh z visoko ravnijo antioksidantov, dobljenih iz hrane, se redkeje pojavijo tudi koronarna bolezen srca, moลพganska kap in siva mrena.
Zelje pomaga tudi pri ฤiru na ลพelodcu. Presni zeljni sok je tradicionalno zdravilo proti ฤiru. Njegovo uฤinkovitost so potrdili poskusi na prostovoljcih. Tudi presno zelje pomaga, le da je uฤinek manjลกi.
Presno kislo zelje vsebuje mikroorganizme, koristne za ฤrevesno floro, in vitamin C. Tako je kislo zelje staro ljudsko zdravilo za ฤrevesje in prebavo ter proti skorbutu.
Zelo cenjen je tudi zeljni sok, ki je najboljลกi sveลพe pripravljen. Kozarec soka dnevno izboljลกa sploลกno zdravstveno stanje, povrne vitalnost in zmanjลกa ali celo odpravi teลพave s ฤrevesjem, dihanjem inย seฤili.
ZUNANJA UPORABA
- Pri astmi ljudska medicina priporoฤa obloge z zeljnimi listi, ki morajo biti dobro oprani.
- Za herpes, ki je pogosta teลพava sodobnega ฤloveka,ย priporoฤajo obloge zelja. Obloge znatno blaลพijo boleฤino. Potrebno jih je veฤkrat na dan zamenjati.
- Obkladki iz higiensko neoporeฤnih listov zelja pomagajo razbremeniti jetra.
- Listi zelja โ higiensko neoporeฤni โ pomagajo tudi pri ranah, ker veลพejo nase toksiฤne snovi.
- Hladni, ฤisti listi zelja znatno pomirjajo boleฤino pri iลกiasu.
ลฝe ena porcija zelja tedensko, presnega, kuhanega ali kislega, zmanjลกa tveganje za nastanek raka na ฤrevesju. Raziskave so pokazale, da za sploลกen zaลกฤitni uฤinek potrebujemo dve do tri porcije na teden. Surovo zelje vsebuje najveฤ hranilnih snovi, zlasti folne kisline in antioksidantov.
Ker zelje ovira absorpcijo joda, bi si morali ljudje, ki ga jedo veฤ kot dva- do trikrat na teden zagotoviti veliko hrane bogate z jodom. Zlasti ฤe ลพivijo na obmoฤju z malo joda v zemlji.
Kislo zelje
Kislo zelje je v zimskem ฤasu ลพe od nekdaj najcenejลกi vir vitaminov, predvsem vitamina C. Vlaknine v kislem zelju, ki jih je celo veฤ kot v sveลพem, pospeลกujejo izloฤanje nerabnih snovi v telesu. Poleg kislega zelja, ki ga uลพivamo surovega, v solatah ali kuhanega v prilogah, prikuhah โฆ, je zelo priporoฤljivo tudi pitje zelnice, ki vsebuje veliko izluลพenih snovi iz kislega zelja. Zelnico zelo ceni komplementarna in ljudska medicina. Pomorลกฤaki so jo ลพe v 17. stoletju jemali s sabo na dolge plovbe zaradi prepreฤevanja skorbuta.
Mleฤnokislinske bakterije po opravljenem mleฤnokislinskem vrenju ostanejo tako v kislem zelju kot v zelnici in po zauลพitju termiฤno neobdelanega prihajajo v ฤrevesje, kjer imajo vrsto pozitivnih uฤinkov (vpliv na peristaltiko, lajลกanje tegob motene ฤrevesne flore, uravnavanje krvnega tlaka โฆ). Kislega zelja pred uporabo ne perite, ker tako izperete in odstranite veliko hranilnih snovi!
Izbor in priprava
Zelje naj bo kar se da sveลพe. Porabite ga hitro, preden otrdi. ฤe ลพelite uporabiti zunanje liste, si zagotovite organsko pridelano zelje, ki ne vsebuje ostankov kemikalij. Samo presno kislo zelje vsebuje โลพiveโ bakterije, ki prenesejo tudi zamrzovanje. V toplotno obdelanem kislem zelju iz konzerve ali kozarca je le malo ali niฤ mleฤnokislinskih bakterij.
Izbor receptov s sveลพim ali kislim zeljem je tako pester, da boste, tudi ฤe niste najbolj navduลกen ljubitelj, zlahka naลกli takลกne, ki vam bodo po godu, pa naj bo to duลกeno zelje, nadevano, v juhi, popraลพeno, presno, v solati โฆ ฤe noฤete, da bi vas zelje napenjalo, mu dodajte kakลกno zaฤimbo ali zeliลกฤe, ki to prepreฤuje; primerna sta kumina ali janeลพ.
ล e nekaj zanimivosti
- V zvezi z zeljem poznamo tudi veliko ljudskih napotkov in prepovedi, glede ฤasa sajenja, rezanja โฆ Tako ga na kmetih na primer nikoli ne reลพejo, kadar peฤejo kruh.
- Zelje je del znanih ljudskih rekov: โHoditi komu v zelje,โ pomeni, vmeลกavati se v stvari drugega, โNa katerem zelniku je pa to zrasloโ, โBoljลกa ลพlica zelja v miru, kot peฤenka v prepiruโ โฆ
- Zelje (Brassica oleracea) so jedli ljudje ลพe v prazgodovini. Gojiti so ga zaฤeli ลพe davno, saj ga omenjajo grลกki in rimski pisci. Prednik zelja ni ฤisto znan, vendar je najbrลพ nastal iz divje vrste, ki jih je osem sort. To divje zelje je raslo na severni obali Sredozemskega morja, na obalah juลพne Anglije, Danske in juลพne Francije. Najverjetneje so na tem podroฤju zelje tudi vzgojili. Orientalske vrste zelja pa so se razลกirile na juลพni Balkan
- ลฝe Rimljani so zelje zelo cenili. Pisec Cato je v delu De Re Rustica priporoฤal uลพivanje surovega zelja pred kosilom, da bi tako zmanjลกal uฤinek popitega alkohola in izboljลกal prebavo. Rimljani so tudi menili, da zelje preganja melanholijo, uporabljali pa so ga tudi kot obkladek za rane in razne bule.
- Zelje simbolizira dobiฤek, korist, dobro stanje, hkrati je znak trmoglavosti in trdoglavosti.
- Neka kuharska knjiga iz 14. stoletja prepriฤljivo trdi, da je zelje za pripravo jedi najboljลกe in najmehkejลกe, ฤe ga dobi zmrzal.
Uฤinki zelja na zdravje
- lahko zmanjลกa tveganje za pojav raka
- zmanjลกuje tveganje za koronarno bolezen srca in kap
- lahko zmanjลกa tveganje za sivo mreno
- pospeลกuje celjenje ฤira in izboljลกa prebavo
- ima veliko nasitno vrednost (uporaba pri shujลกevalnih dietah)
Zdravilni zeljni sok
Zeljnato glavo dobro zdrobimo, na primer v strojฤku za rezanje, in iztisnemo sok. Lahko uporabljamo tudi primeren sokovnik. Zeljni sok pijemo trikrat na dan po pol kozarca, tri do ลกtiri tedne. Sok si moramo pripraviti vedno sveลพ, ker sicer rad zavre, se potem skisa in pri tem izgubi zdravilno moฤ.
Zeljna solata
Sestavine za 2 osebi:
- 240 g drobno narezanega zelja
- 150 g grobo naribanega korenja
- rdeฤe jabolko, narezano na kocke
- 40 g rozin
polivka:
- ลพlica nerafiniranega sonฤniฤnega olja
- 150 ml jogurta
- sok manjลกe limone ali pol oranลพe
- ลพliฤka rdeฤega ali belega vina
- ลพliฤka polnozrnate gorฤice
- ลพliฤka medu
- sveลพe mleti ฤrni poper, morska sol
Priprava: vse narezane sestavine zmeลกate v primerni posodi. Nato prelijete s sveลพo pripravljeno polivko in takoj postreลพete.
Solata na osebo vsebuje pribliลพno: 2 g maลกฤob, 17 g ogljikovih hidratov, 3 g beljakovin in 97 kilokalorij.
Priprava polivke: v skledi zmeลกajte vse sestavine, zaฤinite in jo polijte po zeljni solati.
Polivka na porcijo vsebuje pribliลพno: 2 g maลกฤob, 2 g ogljikovih hidratov, 1 g beljakovin in 30 kcal.
Duลกeno rdeฤe zelje
Sestavine za 4 osebe:
- glava na drobno narezanega rdeฤega zelja
- ลพlica sonฤniฤnega olja
- 2 na drobno sesekljani ฤebuli
- 2 jabolki, olupljeni in na grobo sesekljani
- sok 2 limon
- 3 nageljnove ลพbice
- 5 zrn ฤrnega ali belega popra
- 2 ลพliฤki medu
- morska sol
Priprava: v veliki posodi segrejte olje in na njem 10 minut poฤasi praลพite ฤebulo. Dodajte narezano zelje, sok limon, nageljnove ลพbice, med in poper. Premeลกajte, zavrite, dobro pokrijte in zmanjลกajte ogenj. Poฤasi kuhajte dobro uro. Jed poskusite in po potrebi ลกe dodajte limonin sok in med. Rdeฤe zelje ponudite kot prilogo glavnim jedem.
Jed na osebo vsebuje pribliลพno: 5 g maลกฤobe, 3 g beljakovin, 23 g ogljikovih hidratov in 139 kilokalorij.