Zdravje & prehranaHoja nas krepi

Hoja nas krepi

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da so počitnice čas za počitek in za posebno sproščeno doživljanja vsakega počitniškega dneva posebej. Manj pa je znano, da se od najrazličnejših nujnosti lahko kar mimogrede odmaknemo, če gremo na sprehod in si s tem obenem nekaj podarimo. Zelo prijazna sprememba, ki jo lahko naredimo v današnjem svetu, je namreč obdaritev samega sebe s časom. Zdi se, da je ta splošno dostopna dobrina v kroničnem primanjkljaju; pa se tako na srečo le zdi, kajti časa je vedno dovolj. Le obrniti se moramo v njegovo smer; in to naredimo na zelo prijeten način s hojo.

- Oglas -

Tako zagrabimo nemalo koristnosti na mah. Privoščimo si odmik od tistega, za kar se zdi, da nas teži, in nato isto vidimo na bolj sproščen in predvsem na nezapleten način. Obenem si vzamemo čas zase, se dobro predihamo ter razgibamo telo in kar mimogrede poskrbimo za boljše počutje in številne druge prijetnosti za zdravje. Za trajno uspešno ‘prisvojitev’ časa je pomembno le to, da hodimo redno, vsak dan, namenoma in prav zanalašč. Ali hodimo po ravnem ali v breg, po sončnem ali deževnem vremenu ni tako pomembno. Pravzaprav sploh ni pomembno. Ključnega pomena je le, da hodimo. Redno in vedno.

Hoja
Hoja je naš najnaravnejši načina gibanja, s katerim ‘zaslužimo’ nemalo koristi za zdravje, da o lepotah, ki se medtem nizajo okoli nas, sploh ne govorimo.

Najnaravnejši način gibanja

Na najnaravnejši način gibanja se z nemajhnim uspehom privadimo kmalu zatem, ko shodimo. Vse življenje hodimo, vendar se v zadnjem času zaradi bliskovitega razvoja tehnike in zgoščevanja časa ter opravkov spet vračamo nazaj h gibanju po štirih – kolesih, seveda. Tako pozabljamo na eno prvih veščin, v kateri smo se tako dobro izurili v tem življenju. Saj se zgodi, da nas kdaj konec tedna rado potegne v hribe in da gremo včasih še popoldne kam na sprehod, a da bi se hoje lotili načrtno kot redne vsakodnevne dejavnosti, na to pa skoraj ne pomislimo. Saj ni potrebe, in toliko drugih opravkov je še … Je, vendar hoja sploh ne ‘stane’ toliko časa, kot si mislimo. In če nam manjka motivacije, jo zlahka prevedemo v številke. So pohodniški mojstri, ki gredo vsak dan ali skoraj vsak dan v letu na bližnji vrh nad krajem, kjer živijo. Tisti posebnejši med njimi gredo na isti vrh celo večkrat na dan ali tisočkrat na leto. Prav v tem je skrivnost: redna vsakodnevna hoja, s takšnim ali drugačnim motivom, sčasoma dobi tako veliko privlačno moč, da ne popusti več. Ker se tako dobro počutimo. Ker telesna kondicija na začetku tako opazno narašča in jo nato vzdržujemo na visoki ravni. Ker je ista narava vsak dan tako drugačna. Ker so različni kraji, gozdovi, grape in grebeni tako čudovito raznoliki. Ker smo končno ujeli čas.

Koraki se seštevajo

Za začetno spodbudo je menda dovolj, če se odločimo, da bomo vsak dan hodili pol ure, kar pomeni približno dva kilometra. Skrivnost je le v tem, da ne hodimo samo trikrat na teden po eno uro ali enkrat po tri ali štiri ure, ampak vsak dan po pol ure. Za začetek, seveda, ker bo kmalu prišel čas, ko bomo vsakodnevni sprehajalni korak zelo lahko in lahkotno ‘stegnili’ v celo uro. Kar pomeni, da bomo v enem letu s hojo zaslužili vsaj milijon, če ne milijon in pol. Korakov, seveda. Kje na tem svetu lahko za tako malo dobimo tako veliko? Kajti znanih je nemalo koristi redne, vsakodnevne hoje za zdravje:

  • v sodelovanju z ritmičnim preponskim dihanjem pospešuje telesno presnovo in pomaga izločati nepotrebne in sploh odvečne snovi, ki jih pojemo ali nastanejo med presnovo, pa zaradi premalo gibanja ne najdejo poti ven; pri tem bistveno sodeluje telesni limfni sistem, gibanje pa je edini način, da spravimo limfo v gibanje
  • pospešuje in uravnava prebavo
  • krepi srce, izboljšuje pretok krvi in skupaj s spremembo prehrane v naravnejšo smer tako izboljša krvno sliko, da jo lahko ‘obesimo kar na steno’ (znižuje raven holesterola in trigliceridov v krvi in čisti ožilje)
  • dviguje odpornost
  • zaradi obremenitve kosti le-te krepi ter spodbuja vgrajevanje kalcija vanje
  • razsvetljuje razpoloženje in omogoča, da se nam utrne marsikatera misel ali rešitev težave, do katere nam v mirujočem stanju ne uspe priti.

Na sprehod pa se seveda še lažje odpravimo v družbi psa.

- Oglas -

arhiv Zdravja

NAJNOVEJŠE