DomovZdravje & prehranaPivski kvas ima dobre lastnosti za zdravje

Pivski kvas ima dobre lastnosti za zdravje

Pivski kvas ni sredstvo za kvašenje testa, marveč ga uporabljajo za varjenje piva. Naprodaj je posušen, v prahu ali tabletkah. Nastane med tehnološkim procesom varjenja piva. Mikrobiološko mora biti pivski kvas čist, povzročiti mora hiter začetek in pravilen potek alkoholnega vrenja, po končanem vrenju pa se mora na dno posode usedati. Z raznimi tehnološkimi procesi, kot so izolacija, sušenje in drugo, omogočijo njegovo dolgotrajno uporabo.

- Oglas -

Čisti pivski kvas je bogat vir nekaterih vitaminov skupine B, in sicer B1, B2 , B6  in niacina, ter rudnin: natrija, kalija, kalcija, magnezija in železa, predvsem pa je dober vir kroma in selena.

Pivski kvasKaj vsebuje pivski kvas?

Vitamin B1 koristi za delovanje možganov, živčnega sistema, sodeluje pri spreminjanju glukoze v energijo, vpliva na inkubacijo in obnovo krvi.
Vitamin B2 sodeluje pri nastanku rdečih krvničk, koristi vidu in preprečuje nastanek očesne mrene, predvsem pomemben je za zdravo kožo, nohte in lepe lase, sodeluje pri presnovi beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov.
Vitamin B6 je koristen za vsrkanje maščob in beljakovin, nastanek rdečih krvničk, nastajanje nukleninskih kislin (RNK in DNK sintezo), dvig imunskega sistema, deluje proti raku, proti holesterolu, astmi in artritisu.
Niacin – vitamin B3 je koristen za krvni obtok, čisto kožo, živčni sistem, znižanje holesterola in zdravljenje pri shizofreniji.
Krom sodeluje pri proizvodnji in delovanju inzulina, preprečuje (zniža) visoki krvni tlak.
Selen je odličen antioksidant, ki odstranjuje proste radikale …

Zakaj je pivski kvas dober za zdravje?

Poleg vitaminov in rudnin pivski kvas vsebuje tudi več kot 40 odstotkov beljakovin in le malo maščob – olja in kalčkov žitaric, ki se uporabljajo pri varjenju piva.

- Oglas -

Suhi pivski kvas se lahko uporablja pri:

  • zdravljenju kožnih bolezni (za čiščenje kože pri pubertetnikih), ker izboljša njeno lepoto (kakovost)
  • poveča sijaj las in nohtov
  • ugodno deluje na možganske celice – podaljšuje ustvarjalno dobo
  • pri velikih obremenitvah povečuje vzdržljivost
  • priporočajo ga v prehrani revmatikov, sladkornih bolnikov, pri obolenjih živčevja, pri motnjah prebave, anoreksiji, pri pomanjkanju volje, po operacijah in obsevanjih.

Priporočena količina je ena do tri čajne žličke posušenega pivskega kvasa na dan. Najlažje ga zaužijemo s sveže pripravljenim sadnim sokom, vodo, zelenjavno ali kremno juho.

- Oglas -
Prejšnji članekHoja nas krepi
Naslednji članekJe naše telo zastrupljeno?
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×