Kljuฤni poudarki:
- Pivski kvas je bogat vir vitaminov skupine B (B1, B2, B6, niacin), ki so kljuฤni za presnovo in zdravje ลพivฤevja.
- Vsebuje pomembne minerale, kot so krom, selen, magnezij in ลพelezo, ki podpirajo imunski sistem in delovanje ลกฤitnice.
- Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in nizke vsebnosti maลกฤob je pivski kvas odliฤen prehranski dodatek za vegetarijance in vegane.
- Redno uลพivanje pivskega kvasa lahko izboljลกa zdravje koลพe, las in nohtov ter prispeva k sploลกnemu poฤutju.
Pivski kvas ni sredstvo za kvaลกenje testa, marveฤ ga uporabljajo za varjenje piva. Naprodaj je posuลกen, v prahu ali tabletkah. Nastane med tehnoloลกkim procesom varjenja piva. Mikrobioloลกko mora biti pivski kvas ฤist, povzroฤiti mora hiter zaฤetek in pravilen potek alkoholnega vrenja, po konฤanem vrenju pa se mora na dno posode usedati. Z raznimi tehnoloลกkimi procesi, kot so izolacija, suลกenje in drugo, omogoฤijo njegovo dolgotrajno uporabo.
Skupina enoceliฤnih gliv, ki sladkor pretvarja v alkohol in pri tem izloฤa ogljikov dioksid, je ฤloveลกtvu poznana ลพe tisoฤletja. ฤeprav vse vrste niso uporabne in pri ljudeh nekatere celo povzroฤajo infekcije, pa je vrsta Saccharomyces cerevisiae ali pivski kvas ljudem pomagal ustvariti kruh in pijaฤe ลกe pred prihodom zapisane zgodovine.
Najstarejลกi zapis izdelave piva datira ลกest tisoฤ let nazaj, k antiฤnim Sumercem, kar nakazuje, da so ljudje ลพe imeli neka osnovna znanja glede ohranjanja kolonij S. cerevisiae, da so jih prenaลกali od enega piva do drugega. Izdelava alkohola je s premikom v Egipt in pozneje v Evropo postala vse bolj sofisticirana, ฤeprav je ฤlovekovo razumevanje fermentacije ostalo precej omejeno: nihฤe ni razumel, da je kvas narejen iz ลพivih organizmov. Mrgolelo je teorij, ki so skuลกale razloลพiti, kako natanฤno se sadje in zrna spremenijo v alkohol. Na primer staronorveลกki izraz za kvas je kveik, ki izhaja iz besede za ยปpriลพiganjeยซ, katera oznaฤuje idejo, da kvas sproลพi kemiฤni ยปogenjยซ, ki proizvede alkohol.
Pivski kvas je bogat vir vitaminov in mineralov
ฤisti pivski kvas je bogat vir nekaterih vitaminov skupine B, in sicer B1, B2 , B6 in niacina, ter rudnin: natrija, kalija, kalcija, magnezija in ลพeleza, predvsem pa je dober vir kroma in selena.
Okus pivskega kvasa sicer ni najboljลกi, a veฤini pomaga, ฤe ลพlico kvasa zmeลกajo z jabolฤnim sokom, na voljo pa so tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo pivski kvas. V nadaljevanju predstavljamo glavne razloge, zaradi katerih bi bilo smiselno zaฤeti z uลพivanjem pivskega kvasa ลพe danes!
Kako deluje?
Celice kvasa se pri procesu, imenovanem cepljenje z brezspolno reprodukcijo, podvojijo. V tem procesu se starลกevske celice razdelijo in s tem oblikujejo hฤerinsko celico. Tako vsaka celica v svojem ลพivljenjskem ciklusu oblikuje milijon potomcev, ob tem pa zahteva ogromno energije in vitaminov, ki jih v preprostih sladkorjih, s katerimi se hranijo, ni. Da bi ta problem reลกile, celice kvasa proizvajajo svoj lastni vitamin B, proteine in sledi mineralov. Vsa ta hranila pa so za ฤlovekovo zdravje zelo koristna.
Najpomembnejลกi od teh hranil so vodotopni vitamini B, vkljuฤno s tiaminom, riboflavinom, niacinom, vitaminom B6, pantotensko kislino, folno kislino in biotinom. Le ena ลพlica zdrobljenega pivskega kvasa daje dnevno priporoฤeno vrednost veฤine teh vitaminov. Brez teh vitaminov pa telo ne bi moglo metabolizirati ogljikovih hidratov, maลกฤob in proteinov, ki so kljuฤni za rast; izredno pomembni pa so tudi za vzdrลพevanje zdravja las, koลพe, ลพivcev, krvnih celic, hormonskih ลพlez in imunskega sistema. Pomanjkanje katerega koli od teh lahko privede do bolezni, kot so beriberi, pelagra in anemija.
ล e ena korist vitamina B je, da ohranja nizek nivo homocisteina, ki je aminokislina, prisotna v ฤloveลกki krvi, na katero ima ฤloveลกka prehrana zelo velik vpliv. Epidemioloลกke ลกtudije so visok nivo homocisteina povezale s kapjo, boleznimi srca in oลพilja ter periferno ลพilno boleznijo.
Kaj vsebuje pivski kvas?
Kvas zagotavlja tudi proteine, in to v veฤji koliฤini kot meso. 170-gramski biftek na ลพaru vsebuje okoli 40 gramov proteinov in okoli 10 gramov maลกฤobe, torej pribliลพno 250 kalorij, medtem ko en paketek (28 gramov) sveลพega kvasa, s 40 do 50 odstotki proteinov na teลพo, nudi osem gramov proteinov in en gram maลกฤobe z le 58 kalorijami.
Poleg tega pa je pivski kvas tudi odliฤen vir sledi mineralov, vkljuฤno s selenom, bakrom, ลพelezom, cinkom, kalijem, magnezijem in kromom, ki so vsi pomembni za dobro zdravje.
Kljub vsem dobrim lastnostim pa pivski kvas ni vsemogoฤno zdravilo. Njegova dolga zgodovina zdravega dodatka hrani je pripomogla k ovekoveฤenju ลกtevilnih zdravstvenih mitov, kot so domnevna sposobnost lajลกanja zaskrbljenosti, lajลกanja sindroma karpalnega kanala, ozdravljenje zaprtosti, borba z anemijo, izboljลกanje fiziฤnih sposobnosti in obramba pred pasjimi klopi. Ne priฤakujte torej, da bo deloval v teh primerih.
ล e veฤ, pivski kvas ni vedno najboljลกa pot do zagotovitve veliko vitaminov in mineralov, ki jih nudi. Na primer neobdelan kvas ne vsebuje vitamina B12. To hranilo je potrebno dodati, zato bo njegova vsebnost odvisna od tipa pivskega kvasa, ki ga uporabljate, kakor tudi od starosti. Pravzaprav v vseh kvasih vsebina vitaminov varira, kajti metoda, ki jo uporabljajo za obdelavo vsakega kvasa (torej tipi hrane, na katerih so vzgojeni), vpliva na njihovo hranilno vrednost.
V pivskem kvasu najdemo:
Vitamin B1 koristi za delovanje moลพganov, ลพivฤnega sistema, sodeluje pri spreminjanju glukoze v energijo, vpliva na inkubacijo in obnovo krvi.
Vitamin B2 sodeluje pri nastanku rdeฤih krvniฤk, koristi vidu in prepreฤuje nastanek oฤesne mrene, predvsem pomemben je za zdravo koลพo, nohte in lepe lase, sodeluje pri presnovi beljakovin, maลกฤob in ogljikovih hidratov.
Vitamin B6 je koristen za vsrkanje maลกฤob in beljakovin, nastanek rdeฤih krvniฤk, nastajanje nukleninskih kislin (RNK in DNK sintezo), dvig imunskega sistema, deluje proti raku, proti holesterolu, astmi in artritisu.
Niacin โ vitamin B3 je koristen za krvni obtok, ฤisto koลพo, ลพivฤni sistem, zniลพanje holesterola in zdravljenje pri shizofreniji.
Krom sodeluje pri proizvodnji in delovanju inzulina, prepreฤuje (zniลพa) visoki krvni tlak.
Selen je odliฤen antioksidant, ki odstranjuje proste radikale โฆ
Zakaj je pivski kvas dober za zdravje?
Poleg vitaminov in rudnin pivski kvas vsebuje tudi veฤ kot 40 odstotkov beljakovin in le malo maลกฤob โ olja in kalฤkov ลพitaric, ki se uporabljajo pri varjenju piva.
Suhi pivski kvas se lahko uporablja pri:
- zdravljenju koลพnih bolezni (za ฤiลกฤenje koลพe pri pubertetnikih), ker izboljลกa njeno lepoto (kakovost)
- poveฤa sijaj las in nohtov
- ugodno deluje na moลพganske celice โ podaljลกuje ustvarjalno dobo
- pri velikih obremenitvah poveฤuje vzdrลพljivost
- priporoฤajo ga v prehrani revmatikov, sladkornih bolnikov, pri obolenjih ลพivฤevja, pri motnjah prebave, anoreksiji, pri pomanjkanju volje, po operacijah in obsevanjih.
Priporoฤena koliฤina je ena do tri ฤajne ลพliฤke posuลกenega pivskega kvasa na dan. Najlaลพje ga zauลพijemo s sveลพe pripravljenim sadnim sokom, vodo, zelenjavno ali kremno juho.
Vsebnost ลกtevilnih pomembnih hranilnih snovi
Uลพivanje pivskega kvasa je lahko dobra reลกitev za vse, ki sicer teลพko doseลพete priporoฤljiv vnos beljakovin, saj jih v njem najdemo kar precej. Poleg tega vsebuje veliko vlaknin, najbolj znan pa je zagotovo po visoki vsebnosti vitaminov iz skupine B, predvsem vitamina B1. Vse omenjene snovi imajo pomemben vpliv na blagodejno delovanje pivskega kvasa.

Teลพave, pri katerih vam lahko pomaga pivski kvas
Prebavne teลพave
Hranilne snovi, ki jih najdemo v pivskem kvasu, pospeลกijo razgradnjo oziroma prebavo hrane. Poleg tega vsebuje pivski kvas koristne bakterije oziroma probiotike, ki so nujni del zdravega oziroma funkcionalnega prebavnega sistema. Pivski kvas pa je znan tudi po tem, da lahko aktivira doloฤene encime, ki prepreฤujejo diarejo.
Predmenstrualne teลพave
Krฤi, napihnjenost in poveฤan apetit so teลพave, s katerimi se pred nastopom menstruacije vsak mesec sooฤa ogromno ลพensk. ฤe ste med njimi tudi sami, lahko z rednim uลพivanjem pivskega kvasa moฤno ublaลพite omenjene simptome.
Teลพave s koลพo
Zaradi visoke vsebnosti vitaminov iz skupine B lahko pivski kvas pomaga vsem tistim, ki imate teลพave s koลพo. Pivski kvas bo odpravil neravnovesje hranilnih snovi v telesu, ki lahko vodi do nastanka aken. Uลพivanje pivskega kvasa je zelo priporoฤljivo tudi pri ekcemu.
Oslabljen imunski sistem
Vas pogosto napadejo prehladi oziroma gripa? V tem primeru bi morali najbrลพ veฤ pozornosti posvetiti krepitvi imunskega sistema, kar je ลกe posebej pomembno v hladnejลกih mesecih. Pri tem vam lahko med drugim pomaga prav pivski kvas. V njem namreฤ najdemo tudi izjemno pomemben mineral selen, ki deluje kot antioksidant in torej zmanjลกuje vpliv ลกkodljivih prostih radikalov. Poleg tega pivski kvas krepi ฤrevesno sluznico in s tem prepreฤuje okuลพbe.
Pomanjkanje energije
Pomanjkanje energije je lahko povezano z zelo razliฤnimi vzroki, eden od zelo pogostih pa je tudi prenizek vnos vitamina B1. Uลพivanje pivskega kvasa vam pomaga, da boste imeli veฤ energije ter da boste tako laลพje in hitreje opravili svoje obveznosti.
Diabetes
Krom, ki ga najdemo v pivskem kvasu, je zelo koristen za ljudi z diabetesom. Poskrbel bo namreฤ za vzdrลพevanje idealne ravni sladkorja v krvi in tako zmanjลกal potrebo po dodajanju veฤjih koliฤin inzulina.
Prekomerna telesna teลพa
ล e ena pomembna razlika med pivom in pivskim kvasom je, da pivo povzroฤa kopiฤenje odveฤnih kilogramov, medtem ko vam pivski kvas pomaga, da jih laลพje izgubite. Glavni razlog za to je visoka vsebnost beljakovin in vlaknin v pivskem kvasu. ล e posebej koristno je, da pivski kvas zauลพijete pred telesno aktivnostjo. Pivski kvas vam pri izgubi kilogramov pomaga tudi zaradi ลพe omenjenega kroma, ki prepreฤuje prevelika nihanja sladkorja v krvi, kar lahko povzroฤi prenajedanje.
Teลพave z lasmi in nohti
Verjetno najbolj znan pa je pivski kvas po svojem vplivu na zdravje in lepoto las ter nohtov. ฤe so vaลกi lasje tanki in poลกkodovani ali opaลพate prekomerno izpadanje las, morate v svojo prehrano vsekakor vkljuฤiti prav pivski kvas. To velja tudi za teลพave s krhkimi, lomljivimi nohti.

Zaฤnite poฤasi
Druga negativna plat je okus, ki ga mnogi ljudje preprosto ne prenesejo. Pri nekaterih sproลพi nasprotno prebavno reakcijo. Pionirka nutricionizma in zdravja Adelle Davis je ลพe v petdesetih letih prejลกnjega stoletja napisala: ยปKakor vam morda okus kave prviฤ ni bil vลกeฤ, vam najverjetneje prviฤ kvas ne bo dal uลพitka โฆ ฤe je vaลกa prebava bolj slaba, vas bo kvas napihnil kot cepelin.ยซ
V izognitev cepelinastemu trebuhu pa so Davisova in drugi predlagali, da zaฤetniki zaฤnejo z majhno koliฤino kvasa, dokler se njihov prebavni sistem nanj ne navadi.
Dobro je vedeti tudi, da razliฤne vrste S. cerevisiae spadajo pod kategorijo pivskega kvasa. Prva je aktivni kvas, ki ga uporabljamo za pridelavo piva in vina. ฤeprav vsebuje enaka hranila kot druge kulture kvasa, pa je ta oblika ลพiva in naj ga ne bi uลพivali kot dodatek.
Druga oblika je stranski proizvod varjenja piva in izdelovanja vina, ki je bil deaktiviran oziroma uniฤen s toploto. Ta se navadno prodaja kot dodatek pod imenom pivski kvas. Okus je grenak in oreลกkast, iz ekstraktov tega tipa kvasa pa izdelujejo vegemite in marmite, ki sta znaฤilna in priljubljena namaza v Avstraliji in Angliji.
Tretji tip dopolnilnega kvasa se imenuje hranljivi kvas, katerega okus je prilagojen tistim, ki ne marajo okusa pivskega kvasa. Spada pod isto vrsto, le da je pridelan na osnovi melase ali sladkorne pese in ni stranski produkt izdelave alkohola, kar ublaลพi grenak okus, ki je tipiฤen za kvas, pridelan iz piva. ฤeprav ga lahko zauลพijemo tudi v obliki tablet, ima veฤina kvas raje kot zaฤimbo.