0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPivski kvas ima dobre lastnosti za zdravje

Pivski kvas ima dobre lastnosti za zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Pivski kvas ni sredstvo za kvašenje testa, marveč ga uporabljajo za varjenje piva. Naprodaj je posušen, v prahu ali tabletkah. Nastane med tehnološkim procesom varjenja piva. Mikrobiološko mora biti pivski kvas čist, povzročiti mora hiter začetek in pravilen potek alkoholnega vrenja, po končanem vrenju pa se mora na dno posode usedati. Z raznimi tehnološkimi procesi, kot so izolacija, sušenje in drugo, omogočijo njegovo dolgotrajno uporabo.

- Oglas -

Skupina enoceličnih gliv, ki sladkor pretvarja v alkohol in pri tem izloča ogljikov dioksid, je človeštvu poznana že tisočletja. Čeprav vse vrste niso uporabne in pri ljudeh nekatere celo povzročajo infekcije, pa je vrsta Saccharomyces cerevisiae ali pivski kvas ljudem pomagal ustvariti kruh in pijače še pred prihodom zapisane zgodovine.

Najstarejši zapis izdelave piva datira šest tisoč let nazaj, k antičnim Sumercem, kar nakazuje, da so ljudje že imeli neka osnovna znanja glede ohranjanja kolonij S. cerevisiae, da so jih prenašali od enega piva do drugega. Izdelava alkohola je s premikom v Egipt in pozneje v Evropo postala vse bolj sofisticirana, čeprav je človekovo razumevanje fermentacije ostalo precej omejeno: nihče ni razumel, da je kvas narejen iz živih organizmov. Mrgolelo je teorij, ki so skušale razložiti, kako natančno se sadje in zrna spremenijo v alkohol. Na primer staronorveški izraz za kvas je kveik, ki izhaja iz besede za »prižiganje«, katera označuje idejo, da kvas sproži kemični »ogenj«, ki proizvede alkohol.

Pivski kvas je bogat vir vitaminov in mineralov

Čisti pivski kvas je bogat vir nekaterih vitaminov skupine B, in sicer B1, B2 , B6  in niacina, ter rudnin: natrija, kalija, kalcija, magnezija in železa, predvsem pa je dober vir kroma in selena.

- Oglas -

Okus pivskega kvasa sicer ni najboljši, a večini pomaga, če žlico kvasa zmešajo z jabolčnim sokom, na voljo pa so tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo pivski kvas. V nadaljevanju predstavljamo glavne razloge, zaradi katerih bi bilo smiselno začeti z uživanjem pivskega kvasa že danes!

Kako deluje?

Celice kvasa se pri procesu, imenovanem cepljenje z brezspolno reprodukcijo, podvojijo. V tem procesu se starševske celice razdelijo in s tem oblikujejo hčerinsko celico. Tako vsaka celica v svojem življenjskem ciklusu oblikuje milijon potomcev, ob tem pa zahteva ogromno energije in vitaminov, ki jih v preprostih sladkorjih, s katerimi se hranijo, ni. Da bi ta problem rešile, celice kvasa proizvajajo svoj lastni vitamin B, proteine in sledi mineralov. Vsa ta hranila pa so za človekovo zdravje zelo koristna.

Najpomembnejši od teh hranil so vodotopni vitamini B, vključno s tiaminom, riboflavinom, niacinom, vitaminom B6, pantotensko kislino, folno kislino in biotinom. Le ena žlica zdrobljenega pivskega kvasa daje dnevno priporočeno vrednost večine teh vitaminov. Brez teh vitaminov pa telo ne bi moglo metabolizirati ogljikovih hidratov, maščob in proteinov, ki so ključni za rast; izredno pomembni pa so tudi za vzdrževanje zdravja las, kože, živcev, krvnih celic, hormonskih žlez in imunskega sistema. Pomanjkanje katerega koli od teh lahko privede do bolezni, kot so beriberi, pelagra in anemija.

Še ena korist vitamina B je, da ohranja nizek nivo homocisteina, ki je aminokislina, prisotna v človeški krvi, na katero ima človeška prehrana zelo velik vpliv. Epidemiološke študije so visok nivo homocisteina povezale s kapjo, boleznimi srca in ožilja ter periferno žilno boleznijo.

- Oglas -

Pivski kvas

Kaj vsebuje pivski kvas?

Kvas zagotavlja tudi proteine, in to v večji količini kot meso. 170-gramski biftek na žaru vsebuje okoli 40 gramov proteinov in okoli 10 gramov maščobe, torej približno 250 kalorij, medtem ko en paketek (28 gramov) svežega kvasa, s 40 do 50 odstotki proteinov na težo, nudi osem gramov proteinov in en gram maščobe z le 58 kalorijami.

Poleg tega pa je pivski kvas tudi odličen vir sledi mineralov, vključno s selenom, bakrom, železom, cinkom, kalijem, magnezijem in kromom, ki so vsi pomembni za dobro zdravje.

Kljub vsem dobrim lastnostim pa pivski kvas ni vsemogočno zdravilo. Njegova dolga zgodovina zdravega dodatka hrani je pripomogla k ovekovečenju številnih zdravstvenih mitov, kot so domnevna sposobnost lajšanja zaskrbljenosti, lajšanja sindroma karpalnega kanala, ozdravljenje zaprtosti, borba z anemijo, izboljšanje fizičnih sposobnosti in obramba pred pasjimi klopi. Ne pričakujte torej, da bo deloval v teh primerih.

Še več, pivski kvas ni vedno najboljša pot do zagotovitve veliko vitaminov in mineralov, ki jih nudi. Na primer neobdelan kvas ne vsebuje vitamina B12. To hranilo je potrebno dodati, zato bo njegova vsebnost odvisna od tipa pivskega kvasa, ki ga uporabljate, kakor tudi od starosti. Pravzaprav v vseh kvasih vsebina vitaminov varira, kajti metoda, ki jo uporabljajo za obdelavo vsakega kvasa (torej tipi hrane, na katerih so vzgojeni), vpliva na njihovo hranilno vrednost.

V pivskem kvasu najdemo:

Vitamin B1 koristi za delovanje možganov, živčnega sistema, sodeluje pri spreminjanju glukoze v energijo, vpliva na inkubacijo in obnovo krvi.
Vitamin B2 sodeluje pri nastanku rdečih krvničk, koristi vidu in preprečuje nastanek očesne mrene, predvsem pomemben je za zdravo kožo, nohte in lepe lase, sodeluje pri presnovi beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov.
Vitamin B6 je koristen za vsrkanje maščob in beljakovin, nastanek rdečih krvničk, nastajanje nukleninskih kislin (RNK in DNK sintezo), dvig imunskega sistema, deluje proti raku, proti holesterolu, astmi in artritisu.
Niacin – vitamin B3 je koristen za krvni obtok, čisto kožo, živčni sistem, znižanje holesterola in zdravljenje pri shizofreniji.
Krom sodeluje pri proizvodnji in delovanju inzulina, preprečuje (zniža) visoki krvni tlak.
Selen je odličen antioksidant, ki odstranjuje proste radikale …

Zakaj je pivski kvas dober za zdravje?

Poleg vitaminov in rudnin pivski kvas vsebuje tudi več kot 40 odstotkov beljakovin in le malo maščob – olja in kalčkov žitaric, ki se uporabljajo pri varjenju piva.

Suhi pivski kvas se lahko uporablja pri:

  • zdravljenju kožnih bolezni (za čiščenje kože pri pubertetnikih), ker izboljša njeno lepoto (kakovost)
  • poveča sijaj las in nohtov
  • ugodno deluje na možganske celice – podaljšuje ustvarjalno dobo
  • pri velikih obremenitvah povečuje vzdržljivost
  • priporočajo ga v prehrani revmatikov, sladkornih bolnikov, pri obolenjih živčevja, pri motnjah prebave, anoreksiji, pri pomanjkanju volje, po operacijah in obsevanjih.

Priporočena količina je ena do tri čajne žličke posušenega pivskega kvasa na dan. Najlažje ga zaužijemo s sveže pripravljenim sadnim sokom, vodo, zelenjavno ali kremno juho.

Vsebnost številnih pomembnih hranilnih snovi

Uživanje pivskega kvasa je lahko dobra rešitev za vse, ki sicer težko dosežete priporočljiv vnos beljakovin, saj jih v njem najdemo kar precej. Poleg tega vsebuje veliko vlaknin, najbolj znan pa je zagotovo po visoki vsebnosti vitaminov iz skupine B, predvsem vitamina B1. Vse omenjene snovi imajo pomemben vpliv na blagodejno delovanje pivskega kvasa.

Pivski kvas v tabletah

Težave, pri katerih vam lahko pomaga pivski kvas

Prebavne težave

Hranilne snovi, ki jih najdemo v pivskem kvasu, pospešijo razgradnjo oziroma prebavo hrane. Poleg tega vsebuje pivski kvas koristne bakterije oziroma probiotike, ki so nujni del zdravega oziroma funkcionalnega prebavnega sistema. Pivski kvas pa je znan tudi po tem, da lahko aktivira določene encime, ki preprečujejo diarejo.

Predmenstrualne težave

Krči, napihnjenost in povečan apetit so težave, s katerimi se pred nastopom menstruacije vsak mesec sooča ogromno žensk. Če ste med njimi tudi sami, lahko z rednim uživanjem pivskega kvasa močno ublažite omenjene simptome.

Težave s kožo

Zaradi visoke vsebnosti vitaminov iz skupine B lahko pivski kvas pomaga vsem tistim, ki imate težave s kožo. Pivski kvas bo odpravil neravnovesje hranilnih snovi v telesu, ki lahko vodi do nastanka aken. Uživanje pivskega kvasa je zelo priporočljivo tudi pri ekcemu.

Oslabljen imunski sistem

Vas pogosto napadejo prehladi oziroma gripa? V tem primeru bi morali najbrž več pozornosti posvetiti krepitvi imunskega sistema, kar je še posebej pomembno v hladnejših mesecih. Pri tem vam lahko med drugim pomaga prav pivski kvas. V njem namreč najdemo tudi izjemno pomemben mineral selen, ki deluje kot antioksidant in torej zmanjšuje vpliv škodljivih prostih radikalov. Poleg tega pivski kvas krepi črevesno sluznico in s tem preprečuje okužbe.

Pomanjkanje energije

Pomanjkanje energije je lahko povezano z zelo različnimi vzroki, eden od zelo pogostih pa je tudi prenizek vnos vitamina B1. Uživanje pivskega kvasa vam pomaga, da boste imeli več energije ter da boste tako lažje in hitreje opravili svoje obveznosti.

Diabetes

Krom, ki ga najdemo v pivskem kvasu, je zelo koristen za ljudi z diabetesom. Poskrbel bo namreč za vzdrževanje idealne ravni sladkorja v krvi in tako zmanjšal potrebo po dodajanju večjih količin inzulina.

Prekomerna telesna teža

Še ena pomembna razlika med pivom in pivskim kvasom je, da pivo povzroča kopičenje odvečnih kilogramov, medtem ko vam pivski kvas pomaga, da jih lažje izgubite. Glavni razlog za to je visoka vsebnost beljakovin in vlaknin v pivskem kvasu. Še posebej koristno je, da pivski kvas zaužijete pred telesno aktivnostjo. Pivski kvas vam pri izgubi kilogramov pomaga tudi zaradi že omenjenega kroma, ki preprečuje prevelika nihanja sladkorja v krvi, kar lahko povzroči prenajedanje.

Težave z lasmi in nohti

Verjetno najbolj znan pa je pivski kvas po svojem vplivu na zdravje in lepoto las ter nohtov. Če so vaši lasje tanki in poškodovani ali opažate prekomerno izpadanje las, morate v svojo prehrano vsekakor vključiti prav pivski kvas. To velja tudi za težave s krhkimi, lomljivimi nohti.

Začnite počasi

Druga negativna plat je okus, ki ga mnogi ljudje preprosto ne prenesejo. Pri nekaterih sproži nasprotno prebavno reakcijo. Pionirka nutricionizma in zdravja Adelle Davis je že v petdesetih letih prejšnjega stoletja napisala: »Kakor vam morda okus kave prvič ni bil všeč, vam najverjetneje prvič kvas ne bo dal užitka … Če je vaša prebava bolj slaba, vas bo kvas napihnil kot cepelin.«

V izognitev cepelinastemu trebuhu pa so Davisova in drugi predlagali, da začetniki začnejo z majhno količino kvasa, dokler se njihov prebavni sistem nanj ne navadi.

Dobro je vedeti tudi, da različne vrste S. cerevisiae spadajo pod kategorijo pivskega kvasa. Prva je aktivni kvas, ki ga uporabljamo za pridelavo piva in vina. Čeprav vsebuje enaka hranila kot druge kulture kvasa, pa je ta oblika živa in naj ga ne bi uživali kot dodatek.

Druga oblika je stranski proizvod varjenja piva in izdelovanja vina, ki je bil deaktiviran oziroma uničen s toploto. Ta se navadno prodaja kot dodatek pod imenom pivski kvas. Okus je grenak in oreškast, iz ekstraktov tega tipa kvasa pa izdelujejo vegemite in marmite, ki sta značilna in priljubljena namaza v Avstraliji in Angliji.

Tretji tip dopolnilnega kvasa se imenuje hranljivi kvas, katerega okus je prilagojen tistim, ki ne marajo okusa pivskega kvasa. Spada pod isto vrsto, le da je pridelan na osnovi melase ali sladkorne pese in ni stranski produkt izdelave alkohola, kar ublaži grenak okus, ki je tipičen za kvas, pridelan iz piva. Čeprav ga lahko zaužijemo tudi v obliki tablet, ima večina kvas raje kot začimbo.

.

NAJNOVEJŠE