DomovZdravje & prehranaKrom in prehrana za urejen krvni sladkor

Krom in prehrana za urejen krvni sladkor

Krom hvalijo kot snov, ki spodbuja rast miลกic, in tudi kot zdravilo proti sladkorni bolezni ter oroลพje v boju proti srฤno-ลพilnim boleznim. ฤŒeprav je krom nujno potreben za rast tkiv in ohranjanje zdravja, so nekatere drznejลกe trditve o njegovem delovanju za zdaj ลกe sporne. Krom kot mikroelement obstaja v veฤ kemiฤnih oblikah. V telesu krom pomaga pri izrabi inzulina, hormona, ki skrbi za prehajanje krvnega sladkorja v celice, da ga nato uporabijo kot gorivo. ฤŒe ima telo dovolj kroma, lahko deluje uฤinkovito in vzdrลพuje normalno raven krvnega sladkorja.

Sladkorni bolniki, pozor

Pri sladkorni bolezni tipa 2 je telo manj obฤutljivo za delovanje inzulina (inzulinska rezistenca), zato ga mora trebuลกna slinavka izloฤati vse veฤ in veฤ, da lahko ohranja koliฤino krvnega sladkorja na sprejemljivi ravni. Ko trebuลกna slinavka ne zmore veฤ dohajati telesnih potreb po dodatnem inzulinu, se razvije sladkorna bolezen tipa 2. Krom lahko takลกen razvoj dogodkov prepreฤi, saj telesu pomaga, da inzulin, kolikor ga ima na voljo, uฤinkoviteje izkoristi.

Zdrava hrana

Pri sladkornih bolnikih lahko krom izboljลกa tudi obvladovanje krvnega sladkorja. Krom sodeluje tudi pri razgradnji maลกฤob in beljakovin v hrani. Zato lahko pomaga pri zniลพevanju ravni ลกkodljivega LDL holesterola in dvigovanju ravni koristnega HDL holesterola v krvi. Tako zmanjลกa tveganje za pojav srฤnih bolezni.

Kot dodatne zdravilne uฤinke pripisujejo kromu lajลกanje glavobola, razdraลพljivosti in drugih simptomov nizkega krvnega sladkorja โ€“ prepreฤuje namreฤ tudi, da bi raven krvnega sladkorja padla pod normalno vrednost.

Najbolj sporne trditve o delovanju tega mikroelementa se nanaลกajo na hujลกanje in poveฤanje miลกiฤne mase. ฤŒeprav so nekatere raziskave pokazale, da lahko visoki odmerki kromovega pikolinata pomagajo pri zmanjลกevanju maลกฤobne mase in poveฤevanju miลกiฤne mase, druge takลกnih uฤinkov niso potrdile.

Krom ima slab izkoristek

20 mikrogramov kroma na dan navaja Svetovna zdravstvena organizacija kot osnovno koliฤino, ki omogoฤa opravljanje vseh fizioloลกkih nalog (a ne tudi vzdrลพevanja zalog). A podatki o potrebah so pomanjkljivi.

Telo obiฤajno krom izrabi le v 0,5 do 3 odstotkih iz zauลพite hrane. Zato ocena, koliko ga je treba zauลพiti, zajema razmeroma velik interval, od 30 do 100 mikrogramov na dan. Po nekaterih podatkih Ameriฤani povpreฤno zauลพijejo manj kot 50 mikrogramov kroma na dan, vendar ne kaลพejo znakov pomanjkanja. Nemลกko merjenje vnosa kroma s hrano je pokazalo, da ga tam ลพenske zauลพijejo od 30 do 90 mikrogramov na dan in moลกki 30 do 140 mikrogramov na dan. Zmerno pomanjkanje vnosa glede na porabo so opazili pri dojeฤih materah.

Posledica pomanjkanja je lahko neuฤinkovita izraba krvnega sladkorja. To samo po sebi verjetno ni vzrok sladkorne bolezni, vendar lahko pri ljudeh, ki so k temu ลพe sicer nagnjeni, pojav bolezni pospeลกi. Poleg tega se lahko pri posameznikih, ki ne zauลพijejo dovolj kroma, pojavijo

  • tesnobnost
  • poslabลกana presnova aminokislin in
  • visoke ravni trigliceridov in holesterola.
krom

Hrana naj bo pestra

Dovolj kroma boste dobili z vsakodnevno pestro in zdravo hrano. Med ลพivili, ki vsebujejo veliko kroma, so polnozrnate ลพitarice, krompir, suhe slive, kikirikijevo maslo, oreลกki, morski sadeลพi, meso, jajca, paradiลพnik, glavnata solata, gobe, kakav, pivski kvas โ€ฆ Prehrana z malo maลกฤob zagotavlja veฤ kroma kot prehrana, bogata z maลกฤobami!

Krom lahko uลพivate โ€“ seveda, ฤe zato obstaja zdravstvena osnova โ€“ tudi v obliki prehranskih dopolnil. Krom zauลพijte vedno z velikim kozarcem vode, ker boste le tako prepreฤili ลพelodฤne teลพave. Njegov izkoristek bo veฤji, ฤe ga zauลพijete med obrokom, ki je bogat tudi z vitaminom C. ฤŒe hkrati uลพivate zdravila proti ลพelodฤni kislini (antacide), bo vsrkanje kroma zmanjลกano.

ล e nekaj elementov v sledeh

MANGAN v naลกem telesu sproลพi delovanje ลกtevilnih encimov. Zadostne koliฤine (dva do pet miligramov) na dan ga dobimo s pestro rastlinsko hrano, kot so por, solata, ลกpinaฤa, jagode, ovseni kosmiฤi, ฤaj โ€ฆ, manj pa z ลพivili ลพivalskega izvora.
Do pojavov pomanjkanja lahko pride po dolgotrajni parenteralni prehrani. Pomanjkanje mangana lahko povzroฤi zaostajanje v rasti, okvare skeleta, okrnjene reprodukcijske funkcije, hude nevroloลกke motnje po rojstvu in okvare v presnovi maลกฤob in ogljikovih hidratov.
Mangan je v velikih koliฤinah strupen, vendar zastrupitve z ลพivili niso znane.
MOLIBDEN. Ker ลกe ni zadostnih podatkov, lahko primeren dnevni vnos le ocenimo in znaลกa od 50 do 100 mikrogramov. Pri pomanjkanju molibdena je motena presnova aminokislin, ki vsebujejo ลพveplo in nukleotide, pojavijo se lahko tudi motnje delovanja ลพivฤevja. Veliko molibdena vsebujejo stroฤnice (grah, leฤa, fiลพol) in ลพito. Zadostno koliฤino dobimo s pestro, zdravo vsakodnevno prehrano.
KOBALT je sestavina vitamina B12 in lahko tako vpliva na delovanje cele vrste encimov. Esencialen je le kot sestavina vitamina B12. Vendar pomanjkanja vitamina B12 ni mogoฤe odpraviti z vnosom kobalta. Zato ni niti mogoฤe niti potrebno navajati ocenjene vrednosti za primerno zauลพivanje. Omenimo le, da se po moฤno poveฤanem vnosu anorganskega kobalta pri ฤloveku lahko pojavijo okvare srฤne miลกice.
NIKELJ je prav tako pomembna sestavina in tudi sproลพilec delovanja ลพivljenjsko pomembnih spojin (beljakovin, hormonov, encimov ali drugih). Dobimo ga v zadostnih koliฤinah s pestro dnevno prehrano. Primeren vnos je med 25 in 30 mikrogramov na dan.
ULTRAMIKROELEMENTI: aluminij, antimon, arzen, barij, bizmut, svinec, bor, brom, kadmij, cezij, germanij, litij, ลพivo srebro, rubidij, silicij, talij, stroncij, titan, volfram. Gre za elemente, za katere so pod preizkusnimi pogoji odkrili pojav pomanjkanja, ne da bi bile znane njihove posebne naloge v telesu. Uลพivanje teh elementov s hrano po sedanjem stanju spoznanj oฤitno pokriva potrebe ลพivali (in ljudi), kajti do oฤitnih pojavov pomanjkanja doslej ลกe ni priลกlo.

ล e nekaj zdravih receptov

ล pinaฤna riลพota z gorgonzolo

ล pinaฤna riลพota z gorgonzolo

Sestavine za 4 osebe:

  • 300 g oฤiลกฤene ลกpinaฤe
  • 200 g oฤiลกฤene mlade koprive
  • 60 g masla
  • 400 g riลพa za riลพoto
  • 140 g na kocke narezane gorgonzole
  • sol, poper po okusu
  • 2 stroka ฤesna

Priprava: v veliki kozici na zmernem ognju pribliลพno 10 minut kuhamo ลกpinaฤo in mlade koprive, nato odcedimo, oลพmemo in dobro zmeljemo v meลกalniku.
V veliki globoki ponvi razpustimo dve ลพlici masla, dodamo riลพ in ga med meลกanjem praลพimo tri minut. Postopno dodajamo juลกno osnovo ali vodo, dodamo ลกe ฤesen v stroku in kuhamo 15 do 18 minut, da riลพ popije vso tekoฤino. Primeลกamo v meลกalniku sesekljano zelenjavo, preostalo maslo ter zaฤinimo. Po vrhu potresemo na kocke narezano gorgonzolo in takoj postreลพemo.

Jagodni napitek

Sestavine za 2 osebi:

  • 450 do 500 g zrelih rdeฤih jagod
  • 250 ml posnetega mleka
  • 100 do 120 ml vaniljevega (ali navadnega) jogurta
  • pol ลพliฤke zmletega cimeta
  • 10 strtih kock ledu

Priprava: ลกtiri manjลกe jagode prihranimo za okras, ostale zmeljemo v meลกalniku. Dodamo ลกe ostale sestavine in maso obdelujemo v meลกalniku toliko ฤasa, da napitek postane povsem gladek. Napitek nalijemo v primerno velika kozarca, okrasimo ju s celimi ali narezanimi jagodami in takoj postreลพemo.

Mangov napitek

Mangov napitek

Sestavine za 2 osebi:

  • 500 g sveลพega mangovega mesa
  • 100 ml sveลพe iztisnjenega limetinega soka
  • 250 ml posnetega mleka
  • 60 g polnomastnega jogurta
  • 10 kock ledu

Priprava: oฤiลกฤeno mangovo meso zmeljemo v meลกalniku, dodamo ostale sestavine ter obdelujemo tako dolgo, da dobimo gost, gladek napitek. Nalijemo ga v primerne kozarce in takoj ponudimo.
Sveลพ mango je bogat z vitaminoma A in C! V poletnih mesecih mango lahko zamenjamo s soฤnimi sladkimi breskvami in marelicami.

Bananin napitek

Sestavine za 2 osebi:

  • 2 veliki zreli banani
  • sok 1 limete
  • 200 ml posnetega mleka
  • 180 ml vaniljevega jogurta
  • 60 ml raztopljene ฤokolade (60 odstotkov kakava)
  • 10 strtih kock ledu

Priprava: banani in limetin sok v meลกalniku dobro zmeลกamo, nato dodamo ostale sestavine in meลกamo toliko ฤasa, da dobimo gost, gladek napitek, ki ga takoj postreลพemo.

arhiv Zdravja

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E