Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaSelen: Ali je morda novo orožje proti raku?

Selen: Ali je morda novo orožje proti raku?

MORDA VAS ZANIMA

Mikroelement selen izpolnjuje številne življenjsko pomembne naloge. Danes ima med drugim tudi sloves morebitnega močnega orožja proti raku in drugim boleznim. Izhaja iz zemlje, in če je v njej premalo selena, ga premalo dobimo tudi s hrano, ki v tej zemlji raste. V človeškem telesu je največ selena v ledvicah, jetrih, vranici, trebušni slinavki in modih.

Zakaj potrebujemo selen?

- Oglas -

Selen v telesu deluje kot antioksidant in preprečuje delovanje prostih radikalov, ki škodujejo molekulam deoksiribonukleinske kisline (DNK). Selen je namreč sestavni del antioksidantnega encima glutation peroksidaze, ki varuje celice pred škodljivimi snovmi iz okolja in prehrane.

Pogosto ga dodajajo vitaminoma C in E v tako imenovani “antioksidacijski koktajl”. Ta kombinacija naj bi nas varovala pred številnimi težavami in boleznimi, ki jih povzročajo prosti radikali, – pred rakom, srčnimi obolenji, srčnim infarktom, sivo mreno, starostno okvaro rumene pege …

Različne epidemiološke študije kažejo njegovo posredno delovanje proti raku. Raziskave so potrdile tudi vpliv selena na imunsko obrambo telesa.

Selen v hrani

Koktajl učinkov

- Oglas -

Rak. Selen je deležen velike pozornosti ravno zaradi svoje morebitne vloge pri premagovanju raka. Z raziskavama na univerzi Cornell in na arizonski univerzi – obe sta trajali pet let – so ugotovili, da je jemanje 200 mikrogramov selena na dan zmanjšalo število primerov raka prostate za 63 odstotkov, raka črevesja za 58 odstotkov, pljučnega raka za 46 odstotkov ter vseh smrti zaradi raka za 39 odstotkov. Druge raziskave so potrdile, da selen lahko pomaga preprečevati raka jajčnikov, materničnega vratu, danke, mehurja, požiralnika, trebušne slinavke, jeter in tudi levkemijo. Preučevanja rakavih bolnikov kažejo, da se je pri tistih z nizkimi koncentracijami selena v krvi razvilo več tumorjev in se jim je bolezen prej ponovila kot pri tistih z višjimi koncentracijami.

Srce in ožilje. Selen varuje tudi srce predvsem tako, da preprečuje “lepljivost” krvi in zmanjšuje možnost srčnega infarkta in možganske kapi. Optimalna koncentracija selena povečuje raven koristnega holesterola (HDL) v krvi in zmanjšuje raven škodljivega (LDL). Neposredno selen najbolj koristi kadilcem in tistim, ki so že preživeli srčni infarkt ali možgansko kap.

Oči. Selen je lahko uporaben tudi pri preprečevanju sive mrene in starostne okvare rumene pege, poglavitnih vzrokov za slabovidnost in slepoto pri starejših ljudeh.

Ščitnica. Prisotnost selena je pomembna tudi pri pretvarjanju ščitničnega hormona, ki je potreben za dobro delovanje vseh celic v telesu, iz manj dejavne v bolj dejavno obliko.

Imunski sistem. Selen je pomemben za dobro delovanje imunskega sistema in pomaga telesu, da se brani pred škodljivimi bakterijami. Lastnost selena, da povečuje imunsko odpornost, je verjetno odgovorna za njegovo delovanje proti virusu herpesa.

Vnetja. Selen v kombinaciji z vitaminom E deluje protivnetno. V tej povezavi selen uporabljajo za izboljšanje kroničnih obolenj, kot so revmatoidni artritis, luskavica, ekcem in druga.

selen

Selen je odvisen od prsti

- Oglas -

Na splošno je mogoče na podlagi dosedanjih spoznanj sklepati, da je primeren vnos selena za odrasle osebe od 30 do 30 mikrogramov na dan. Za doseganje resnih zdravilnih učinkov je potrebna znatno višja količina, ki pa naj jo odredi zdravnik.

Če je v prsti premalo selena, ga je premalo tudi v hrani, ki v njej zraste. Pomanjkanje selena v dnevni prehrani lahko poveča tveganje za razvoj raka, srčnih obolenj, težav z imunskim sistemom in vsakovrstnih vnetij, posebno kožnih. Pomanjkljiv vnos selena med nosečnostjo lahko poveča tveganje za prirojeno napako, posebno na srcu. Pomanjkanje selena se najprej pokaže kot slabost in utrujenost. Pri zaužitju prevelikih količin selena, več kot 400 mikrogramov na dan, pride do zastrupitve, katere znaki so živčnost, depresija, slabost, bruhanje, zadah in vonj po česnu ter izguba las in nohtov.

Največ selena dobimo z mesom, drobovino, ribami in jajci. Veliko ga je tudi v brazilskih oreščkih, v žitu, zlasti v ovsu in rjavem rižu, vendar na vsebnost v živilih iz rastlinskega sveta vpliva sestava tal; tam, kjer je zemlja revna s selenom, so tudi rastline revne.

arhiv Zdravja

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×