Zdravje & prehranaŠčitnica in bolezni ščitnice - simptomi in zdravljenje

Ščitnica in bolezni ščitnice – simptomi in zdravljenje

MORDA VAS ZANIMA

O bolezni ščitnice se danes veliko govori in piše, a je žleza ščitnica še vedno velika uganka. Čeprav vpliva na mnoge pomembnejše procese v telesu, ob številnih težavah, ki jih lahko povzroča, redko pomislimo nanjo. A kot pravijo strokovnjaki, je pomembno, da smo pozorni na spremembe v telesu in se pravočasno odpravimo k zdravniku.

Ščitnica in pogosti simptomi, ki nakazujejo za nepravilno delovanje

- Oglas -

Simptomi pri težavah s ščitnico so podobni. Zdravniki poznajo šest osnovnih simptomov hipo aktivne ščitnice (hipotiroza): povečano telesno maso, suho kožo in lase, hripav glas, utrujenost, slabo prenašanje mraza. Vendar so te težave manjše od tistih, ki ji telesu povzroči ščitnica, kadar nepravilno deluje, saj vsaka celica v telesu potrebuje ščitnični hormon. Če je ne zdravimo, lahko tvegamo diabetes, visok krvni tlak, emfizem, artritis, depresijo, migreno in sindrom karpalnega kanala.

Bolezni ščitnice pogosteje prizadanejo ženske

Veljalo naj bi pravilo, da ima ena oseba od dvajsetih težave s ščitnico, med tistimi, ki pa se soočajo s to boleznijo, prevladujejo ženske. Ljudje pogosto sploh ne vemo in ne posumimo, da nam ščitnica na deluje pravilno in je tako bolezensko stanje lahko nediagnosticirano več let. Medtem pa se bojujemo s kronično utrujenostjo, hitro izgubo ali pridobivanjem kilogramov, pozabljivostjo, razdražljivostjo in še bi lahko naštevali. »Diagnostika je zato usmerjena v ugotavljanje UZ-sprememb in sprememb v hormonskem stanju. Diagnozo postavlja tirolog (specialist z usmerjenim znanjem glede obolenj ščitnice),« nam pojasni Bojan Pustovrh, dr. med., specialist interne medicine, ki vodi ambulanto za ščitnico v Celju.

Simptomi bolezni ščitnice

Simptomi bolezni ščitnice: Kdaj k zdravniku?

Simptomov, ki nakazujejo na nepravilno delovanje ščitnice, je veliko – od kronične utrujenosti, spremembe teže, kože in las, razdražljivosti do glavobola in motnje koncentracije. »Na bolezen ščitnice lahko laik pomisli ob spremembi videza ali otipa spodnjega sprednjega dela vratu ali ob bolečini v tem predelu in ob zdravstvenih težavah, ki trajajo dalj časa,« še pove dr. Pustovrh. Zato ob kakršnemkoli dvomu o delovanju ščitnice zadošča določitev TSH; ob izmerjeni vrednosti so napisane normalne vrednosti, in če karkoli izstopa, je potreben posvet z zdravnikom. »Svetujem preventivno merjenje TSH pri bližnjih sorodnikih ljudi z vnetjem ščitnice na pet let in pri nosečnicah v začetku nosečnosti,« še doda sogovornik.

Kako preverimo sami?

»Normalna velikost žleze, ki leži v vratu pred sapnikom pod ščitničnim hrustancem, je taka, da je običajno komaj tipna kot blaga zadebelitev (lahko le ob požiranju),« opiše dr. Pustovrh.

- Oglas -

Tudi sami lahko preverimo in naredimo test, ali nam ščitnica deluje pravilno. Vse, kar potrebujemo, sta ročno ogledalo in kozarec vode.
Glavo rahlo nagnemo nazaj in naredimo požirek vode, ki ga ne pogoltnemo.
S palcem in kazalcem se dotaknemo vratu tik pod grlom. Potem vodo pogoltnemo.

Pri drugem požirku to mesto na vratu pazljivo opazujemo.
Če smo začutili ali opazili otekline ali vozličke, je priporočljivo, da se odpravimo k zdravniku, ki bo naredil dodatne teste, saj je to že lahko pokazatelj, da nam ščitnica ne deluje pravilno.

Znaki in simptomi nepravilnega delovanja ščitnice: hipotiroza ali hipertiroza

Ščitnica lahko deluje premalo ali preveč. Tudi znaki, ki spremljajo eno ali drugo stanje, se medsebojno razlikujejo. »Zmanjšano delovanje ščitnice (hipotiroza) se najpogosteje kaže z utrujenostjo, zaprtostjo, izpadanjem las, nizkim krvnim tlakom in vrtoglavicami, povečano (hipertiroza) pa s tresenjem rok, driskami, upadanjem telesne teže, razbijanjem srca, slabim prenašanjem toplotne obremenitve in mišično oslabelostjo. Pogosto so težave precej prikrite, občasno pa jih spremlja tudi tipno povečana ščitnica,« nam pojasni doc. dr. Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol., spec. druž. med., iz zavoda Divji vrt. Kot še pove, hipotirozo v večini primerov zelo uspešno obvladujemo s hormonskim nadomeščanjem, zdravljenje hipertiroze pa je kompleksnejše in vključuje zdravila, radioablacijo in operativne postopke.

Med najpogostejše simptome obolenja ščitnice sodijo golšavost in avtoimunska vnetja ščitnice. Dr. Pustovrh ob tem še doda, da pa obe stanji lahko vodita v spremembo delovanja ščitnice.

Diagnostika ščitnice

Ščitnica je žleza z veliko življenjsko odgovornostjo

Ščitnica vpliva na večino procesov v našem telesu. Proizvaja hormone, ki uravnavajo metabolizem, delovanje možganov, srca, jeter in drugih organov. Ščitnica igra veliko vlogo pri številnih življenjskih procesih, med drugim tudi pri uravnavanju razpoloženja, menstrualnih ciklov in zdravju kosti.
Možgani: Slabo delovanje ščitničnih hormonov vodi v pozabljivost, slabšo koncentracijo in depresijo.
Srce: Ščitnični hormoni vplivajo na srčni utrip in pomagajo pri pretoku krvi.
Koža: Ob oslabljenem delovanju ščitničnih hormonov naše telo upočasni proces odmiranja starih kožnih celic in tvorjenja novih. Posledično je naša koža videti suha.
Kosti: Tvorjenje kostnega tkiva je povezano s ščitničnimi hormoni, kar pomeni, da nepravilno delovanje lahko vodi tudi do osteoporoze.

Zakaj pri tej bolezni prednjačijo ženske?

Natančno opredeliti, zakaj ta bolezen prizadene več žensk kot moških, je po besedah strokovnjakov težko – ključen odgovor naj bi bil hormon estrogen. Kot kažejo številne raziskave, imajo ščitnične celice veliko koncentracijo receptorjev za estrogen; tako so zelo občutljive za ta ženski spolni hormon, estrogen.

Ščitnica v Sloveniji obvladljiva

»Pogostost obolenj ščitnice narašča s starostjo. Znaki in simptomi disfunkcije ščitnice so podobni pri ženskah in moških, s tem da se pri starejših kombinirajo s težavami zaradi drugih bolezni,« pojasni dr. Pustovrh. Kot nam še povedo strokovnjaki, so bolezni ščitnice danes sorazmerno dobro in hitro prepoznavne. Dr. Pustovrh ob tem še doda, da pri pomanjkanju hormona ščitnice pogosto zadoščajo le kontrole laboratorija – določanje TSH – in bolniki se lahko zdravijo pri domačem zdravniku.

- Oglas -

Po podatkih v zadnjih letih ni večjih novosti v diagnostiki ali zdravljenju obolenj ščitnice. »Opazna sta večja pogostnost avtoimunskih vnetij in manjšanje pogostosti golšavosti pri mladih zaradi jodirane soli, več je tudi ugotovljenih karcinomov ščitnice (verjetno zaradi boljše diagnostike). Odstotek rakov ščitnice je v celotni populaciji z rakom majhen in v Sloveniji dobro obvladovan,« še pojasni sogovornik. Bolniki se lahko vključijo tudi v društvo ščitničnih bolnikov Metuljčica.

Kako poskrbeti za zdravo ščitnico?

Pogosto smo že slišali, da je jod ključna sestavina pri zdravljenju ščitnice. Pomemben je tako zadosten vnos joda; strokovnjaki priporočajo, da naj bi odrasla oseba dnevno zaužila 150 mikrogramov joda, ki pa ga dobimo ob rednem uživanju rib, mlečnih izdelkov in jajc – ta živila so namreč bogata z jodom.

»Pomanjkanje joda pri nas ni tako redko, kot bi si morda lahko mislili. Malokdo ve, da jod iz jodirane kuhinjske soli po odprtju v nekaj tednih postopno sublimira (izhlapi pri sobni temperaturi), še hitreje pa v ozračje izgine ob kuhanju ali peki. Še najlaže jod iz soli vnesemo v telo s solatami, precej joda pa je tudi v ribah in morskih sadežih ter v jajcih. Dober vir joda so lahko slanuše, rastline, ki uspevajo na slanih tleh ob morju, npr. osočniki (Salicornia sp.), členjače (Sarcocornia sp.), členkarji (Arthrocnemum sp.), obmorski koprc (Crithmum maritimum), obmorska pesa (Beta maritima), nekatere obmorske metlike (Chenopodium sp.) in solinke (Salsola sp.),« nam zaupa doc. dr. Luka Kristanc.

Čemu se izogniti?

Čeprav sama prehrana in dodatki ne morejo pozdraviti delovanja ščitnice, lahko v veliki meri pripomorejo k boljšemu delovanju in omilijo številne težave. A določenim stvarem se je v primeru nepravilnega delovanja ščitnice treba tudi izogniti. »Odsvetujem predvsem prehranska dopolnila z visoko vsebnostjo izoflavonoidov, ki jih včasih uporabljajo ženske v obmenopavzalnem obdobju in bi lahko znižale tvorbo ščitničnih hormonov.

Dobro opravljenih raziskav s tega področja sicer še ni dovolj, vendar se je smiselno pri vseh napredujočih imunoloških obolenjih (vključno z avtoimunskimi obolenji ščitnice, ki so največkrat vzrok za nepravilno delovanje ščitnice) izogibati jemanju pripravkov iz rastlin, ki imajo potrjeno močan vpliv na imunski sistem, saj bi lahko pospešili razvoj bolezni. To so denimo ameriški slamniki (rod Echinacea), nekateri grahorji (rod Astragalus – prisotni v pripravkih tradicionalne kitajske medicine) in mnoge t. i. adaptogene rastline (ginsengi, elevterokok, ašvaganda, rožni koren idr.) in glive (svetlikava pološčenka, užitni nazobčanec, glavatci, pisana ploskocevka, velika zraščenka idr.),« še pove doc. dr. Luka Kristanc.

Preberite tudi: Poskrbimo za zdravo ščitnico in ukrotimo hormone!

Najpogostejša vprašanja o ščitnici in simptomih bolezni ščitnice

Kateri so simptomi bolezni ščitnice?

Najpogostejši simptomi bolezni ali nepravilnega delovanja ščitnice so kronična utrujenost, spremembe teže, kože in las, razdražljivost, glavobol in motnje koncentracije.

Kateri so simptomi premalo delujoče ščitnice (hipotiroza)?

Zmanjšano delovanje ščitnice ali hipotiroza ima negativen vpliv na možganske funkcije. Sprva blagi simptomi lahko privedejo do hujših težav s spominom. Pojavijo se tudi težave s kožo, lasmi, trebušno slinavko ter kostmi.

Kateri so simptomi preveč delujoče ščitnice (hipertiroza)?

Hipertirodizem oziroma hipertiroza je bolezen, za katero je značilno, da v našem telesu proizvaja čezmerne količine hormonov. Med tipične simptome sodijo nemir, čezmerno znojenje, naglo upadanje telesne teže, nespečnost ter zelo pogosta potreba po uriniranju in odvajanju blata. 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×