0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŠčitnica in bolezni ščitnice - simptomi in zdravljenje

Ščitnica in bolezni ščitnice – simptomi in zdravljenje

MORDA VAS ZANIMA

Ščitnica, majhna žleza v obliki metulja, ki se nahaja na sprednjem delu vratu, igra vitalno vlogo v našem telesu. Proizvaja hormone, ki regulirajo naš metabolizem, telesno temperaturo, srčni utrip in še več.

- Oglas -

O bolezni ščitnice se danes veliko govori in piše, a je žleza ščitnica še vedno velika uganka. Čeprav vpliva na mnoge pomembnejše procese v telesu, ob številnih težavah, ki jih lahko povzroča, redko pomislimo nanjo. A kot pravijo strokovnjaki, je pomembno, da smo pozorni na spremembe v telesu in se pravočasno odpravimo k zdravniku.

Ščitnica je žleza z veliko življenjsko odgovornostjo

Ščitnica vpliva na večino procesov v našem telesu. Proizvaja hormone, ki uravnavajo metabolizem, delovanje možganov, srca, jeter in drugih organov. Ščitnica igra veliko vlogo pri številnih življenjskih procesih, med drugim tudi pri uravnavanju razpoloženja, menstrualnih ciklov in zdravju kosti.
Možgani: Slabo delovanje ščitničnih hormonov vodi v pozabljivost, slabšo koncentracijo in depresijo.
Srce: Ščitnični hormoni vplivajo na srčni utrip in pomagajo pri pretoku krvi.
Koža: Ob oslabljenem delovanju ščitničnih hormonov naše telo upočasni proces odmiranja starih kožnih celic in tvorjenja novih. Posledično je naša koža videti suha.
Kosti: Tvorjenje kostnega tkiva je povezano s ščitničnimi hormoni, kar pomeni, da nepravilno delovanje lahko vodi tudi do osteoporoze.

Kako prepoznamo simptome in težave s ščitnico?

Simptomi pri težavah s ščitnico so podobni. Zdravniki poznajo šest osnovnih simptomov hipo aktivne ščitnice (hipotiroza): povečano telesno maso, suho kožo in lase, hripav glas, utrujenost, slabo prenašanje mraza. Vendar so te težave manjše od tistih, ki ji telesu povzroči ščitnica, kadar nepravilno deluje, saj vsaka celica v telesu potrebuje ščitnični hormon. Če je ne zdravimo, lahko tvegamo diabetes, visok krvni tlak, emfizem, artritis, depresijo, migreno in sindrom karpalnega kanala.

- Oglas -

Bolezni ščitnice pogosteje prizadanejo ženske

Veljalo naj bi pravilo, da ima ena oseba od dvajsetih težave s ščitnico, med tistimi, ki pa se soočajo s to boleznijo, prevladujejo ženske. Ljudje pogosto sploh ne vemo in ne posumimo, da nam ščitnica na deluje pravilno in je tako bolezensko stanje lahko nediagnosticirano več let. Medtem pa se bojujemo s kronično utrujenostjo, hitro izgubo ali pridobivanjem kilogramov, pozabljivostjo, razdražljivostjo in še bi lahko naštevali. »Diagnostika je zato usmerjena v ugotavljanje UZ-sprememb in sprememb v hormonskem stanju. Diagnozo postavlja tirolog (specialist z usmerjenim znanjem glede obolenj ščitnice),« nam pojasni Bojan Pustovrh, dr. med., specialist interne medicine, ki vodi ambulanto za ščitnico v Celju.

Simptomi bolezni ščitnice

Simptomi bolezni ščitnice: Kdaj k zdravniku?

Simptomov, ki nakazujejo na nepravilno delovanje ščitnice, je veliko – od kronične utrujenosti, spremembe teže, kože in las, razdražljivosti do glavobola in motnje koncentracije. »Na bolezen ščitnice lahko laik pomisli ob spremembi videza ali otipa spodnjega sprednjega dela vratu ali ob bolečini v tem predelu in ob zdravstvenih težavah, ki trajajo dalj časa,« še pove dr. Pustovrh. Zato ob kakršnemkoli dvomu o delovanju ščitnice zadošča določitev TSH; ob izmerjeni vrednosti so napisane normalne vrednosti, in če karkoli izstopa, je potreben posvet z zdravnikom. »Svetujem preventivno merjenje TSH pri bližnjih sorodnikih ljudi z vnetjem ščitnice na pet let in pri nosečnicah v začetku nosečnosti,« še doda sogovornik.

Kako deluje naša ščitnica in kako stanje preverimo sami?

»Normalna velikost žleze, ki leži v vratu pred sapnikom pod ščitničnim hrustancem, je taka, da je običajno komaj tipna kot blaga zadebelitev (lahko le ob požiranju),« opiše dr. Pustovrh.

Tudi sami lahko preverimo in naredimo test, ali nam ščitnica deluje pravilno. Vse, kar potrebujemo, sta ročno ogledalo in kozarec vode.
Glavo rahlo nagnemo nazaj in naredimo požirek vode, ki ga ne pogoltnemo.
S palcem in kazalcem se dotaknemo vratu tik pod grlom. Potem vodo pogoltnemo.

- Oglas -

Pri drugem požirku to mesto na vratu pazljivo opazujemo.
Če smo začutili ali opazili otekline ali vozličke, je priporočljivo, da se odpravimo k zdravniku, ki bo naredil dodatne teste, saj je to že lahko pokazatelj, da nam ščitnica ne deluje pravilno.

Kaj morate vedeti o testiranju ščitnice

Testiranje ščitnice je pomemben korak pri prepoznavanju in obvladovanju težav, povezanih s to pomembno žlezo. Testiranje ščitnice je preprost, a ključen postopek za preverjanje njenega delovanja.

Kdaj je testiranje ščitnice potrebno?

Testiranje ščitnice se običajno priporoča, če imate simptome, kot so nenadna izguba ali povečanje telesne teže, ste pogosto utrujeni, se vam spreminja razpoloženje, imate težave s koncentracijo ali nenadne spremembe v menstrualnem ciklu. Tudi brez očitnih simptomov se priporoča redno testiranje, še posebej, če imate družinsko anamnezo težav s ščitnico ali ste v starostni skupini, ki je bolj nagnjena k težavam s ščitnico.

Kakšni so postopki testiranja ščitnice?

Glavni testi za testiranje ščitnice vključujejo merjenje ravni ščitničnih hormonov v krvi, kot sta TSH (tiroidni stimulirajoči hormon) in T4. Povišana ali znižana raven teh hormonov lahko kaže na hiperaktivnost ali hipofunkcijo ščitnice. Dodatni testi lahko vključujejo protitelesa za odkrivanje avtoimunskih stanj ščitnice, kot je Hashimotov tiroiditis.

Ultrazvok ščitnice

V nekaterih primerih lahko zdravnik priporoči tudi ultrazvok ščitnice. Ta postopek omogoča vizualno oceno strukture ščitnice in morebitnih vozličkov ali nepravilnosti.

Znaki in simptomi nepravilnega delovanja ščitnice: hipotiroza ali hipertiroza

Ščitnica lahko deluje premalo ali preveč. Tudi znaki, ki spremljajo eno ali drugo stanje, se medsebojno razlikujejo. »Zmanjšano delovanje ščitnice (hipotiroza) se najpogosteje kaže z utrujenostjo, zaprtostjo, izpadanjem las, nizkim krvnim tlakom in vrtoglavicami, povečano (hipertiroza) pa s tresenjem rok, driskami, upadanjem telesne teže, razbijanjem srca, slabim prenašanjem toplotne obremenitve in mišično oslabelostjo. Pogosto so težave precej prikrite, občasno pa jih spremlja tudi tipno povečana ščitnica,« nam pojasni doc. dr. Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol., spec. druž. med., iz zavoda Divji vrt. Kot še pove, hipotirozo v večini primerov zelo uspešno obvladujemo s hormonskim nadomeščanjem, zdravljenje hipertiroze pa je kompleksnejše in vključuje zdravila, radioablacijo in operativne postopke.

Kaj je hipotiroidizem

Hipotiroidizem je stanje, pri katerem ščitnica ne proizvaja zadostnih količin ščitničnih hormonov. To stanje lahko privede do številnih zdravstvenih težav, saj ščitnični hormoni igrajo ključno vlogo pri uravnavanju metabolizma, srčnega utripa, telesne temperature in drugih vitalnih telesnih funkcij. Simptomi hipotiroidizma so lahko utrujenost, povečanje telesne teže, suha koža, občutek mraza, zaprtje, depresija in počasnejši srčni utrip. Diagnoza hipotiroidizma se običajno postavi na podlagi krvnih preiskav, ki merijo raven ščitničnega stimulirajočega hormona (TSH) in tiroksina (T4).

Zdravljenje hipotiroidizma

Zdravljenje hipotiroidizma običajno vključuje vsakodnevno jemanje sintetičnega ščitničnega hormona, kot je levothyroxine, ki nadomesti pomanjkanje naravnih hormonov in uravnava raven hormonov. S pravilnim zdravljenjem se simptomi običajno izboljšajo, in ljudje s hipotiroidizmom lahko vodijo normalno, aktivno življenje. Pomembno je redno spremljanje ravni hormonov, da se zagotovi, da je odmerek zdravila pravilen.

Kaj je hipertiroidizem

Hipertiroidizem je stanje, ko ščitnica prekomerno proizvodnja ščitnične hormone. Posledica tega je pospeševanje različnih telesnih funkcij. Glavni simptomi vključujejo izgubo teže kljub povečanemu apetitu, hiter srčni utrip, nervozo, potenje, tresenje in nespečnost. Pogosto je povezan z Gravesovo boleznijo, avtoimunskim stanjem, ki povzroča hipertiroidizem.

Zdravljenje hipertiroidizma

Zdravljenje hipertiroidizma se razlikuje glede na vzrok, starost pacienta in druge zdravstvene spremenljivke. Ena izmed pogostih možnosti zdravljenja vključuje uporabo zdravil, ki zmanjšujejo proizvodnjo ščitničnih hormonov, kot so metimazol ali propiltiouracil. Druga možnost je radioaktivni jod, ki uničuje celice ščitnice in zmanjšuje proizvodnjo hormonov. V nekaterih primerih je potrebna kirurška odstranitev ščitnice. Kot pri vseh zdravstvenih stanjih, je pomembno redno spremljanje in prilagajanje zdravljenja glede na odziv in potrebe pacienta.

Golšavost in avtoimunska vnetja ščitnice

Med najpogostejše simptome obolenja ščitnice sodijo golšavost in avtoimunska vnetja ščitnice. Dr. Pustovrh ob tem še doda, da pa obe stanji lahko vodita v spremembo delovanja ščitnice.

Diagnostika ščitnice

Zakaj pri tej bolezni prednjačijo ženske?

Natančno opredeliti, zakaj ta bolezni ščitnice prizadenejo več žensk kot moških, je po besedah strokovnjakov težko – ključen odgovor naj bi bil hormon estrogen. Kot kažejo številne raziskave, imajo ščitnične celice veliko koncentracijo receptorjev za estrogen; tako so zelo občutljive za ta ženski spolni hormon, estrogen.

Ščitnica v Sloveniji obvladljiva

»Pogostost obolenj ščitnice narašča s starostjo. Znaki in simptomi disfunkcije ščitnice so podobni pri ženskah in moških, s tem da se pri starejših kombinirajo s težavami zaradi drugih bolezni,« pojasni dr. Pustovrh. Kot nam še povedo strokovnjaki, so bolezni ščitnice danes sorazmerno dobro in hitro prepoznavne. Dr. Pustovrh ob tem še doda, da pri pomanjkanju hormona ščitnice pogosto zadoščajo le kontrole laboratorija – določanje TSH – in bolniki se lahko zdravijo pri domačem zdravniku.

Po podatkih v zadnjih letih ni večjih novosti v diagnostiki ali zdravljenju obolenj ščitnice. »Opazna sta večja pogostnost avtoimunskih vnetij in manjšanje pogostosti golšavosti pri mladih zaradi jodirane soli, več je tudi ugotovljenih karcinomov ščitnice (verjetno zaradi boljše diagnostike). Odstotek rakov ščitnice je v celotni populaciji z rakom majhen in v Sloveniji dobro obvladovan,« še pojasni sogovornik. Bolniki se lahko vključijo tudi v društvo ščitničnih bolnikov Metuljčica.

Kako poskrbeti za zdravo ščitnico?

Pogosto smo že slišali, da je jod ključna sestavina pri zdravljenju ščitnice. Pomemben je tako zadosten vnos joda; strokovnjaki priporočajo, da naj bi odrasla oseba dnevno zaužila 150 mikrogramov joda, ki pa ga dobimo ob rednem uživanju rib, mlečnih izdelkov in jajc – ta živila so namreč bogata z jodom.

»Pomanjkanje joda pri nas ni tako redko, kot bi si morda lahko mislili. Malokdo ve, da jod iz jodirane kuhinjske soli po odprtju v nekaj tednih postopno sublimira (izhlapi pri sobni temperaturi), še hitreje pa v ozračje izgine ob kuhanju ali peki. Še najlaže jod iz soli vnesemo v telo s solatami, precej joda pa je tudi v ribah in morskih sadežih ter v jajcih. Dober vir joda so lahko slanuše, rastline, ki uspevajo na slanih tleh ob morju, npr. osočniki (Salicornia sp.), členjače (Sarcocornia sp.), členkarji (Arthrocnemum sp.), obmorski koprc (Crithmum maritimum), obmorska pesa (Beta maritima), nekatere obmorske metlike (Chenopodium sp.) in solinke (Salsola sp.),« nam zaupa doc. dr. Luka Kristanc.

Čemu se je dobro izogibati?

Čeprav sama prehrana in dodatki ne morejo pozdraviti delovanja ščitnice, lahko v veliki meri pripomorejo k boljšemu delovanju in omilijo številne težave. A določenim stvarem se je v primeru nepravilnega delovanja ščitnice treba tudi izogniti. »Odsvetujem predvsem prehranska dopolnila z visoko vsebnostjo izoflavonoidov, ki jih včasih uporabljajo ženske v obmenopavzalnem obdobju in bi lahko znižale tvorbo ščitničnih hormonov.

Dobro opravljenih raziskav s tega področja sicer še ni dovolj, vendar se je smiselno pri vseh napredujočih imunoloških obolenjih (vključno z avtoimunskimi obolenji ščitnice, ki so največkrat vzrok za nepravilno delovanje ščitnice) izogibati jemanju pripravkov iz rastlin, ki imajo potrjeno močan vpliv na imunski sistem, saj bi lahko pospešili razvoj bolezni. To so denimo ameriški slamniki (rod Echinacea), nekateri grahorji (rod Astragalus – prisotni v pripravkih tradicionalne kitajske medicine) in mnoge t. i. adaptogene rastline (ginsengi, elevterokok, ašvaganda, rožni koren idr.) in glive (svetlikava pološčenka, užitni nazobčanec, glavatci, pisana ploskocevka, velika zraščenka idr.),« še pove doc. dr. Luka Kristanc.

Optimalna prehrana za zdravo ščitnico

Zdravje ščitnice je ključnega pomena za celotno dobro počutje, zlasti za nas ženske. Ščitnica, majhna žleza, ki sedi v našem vratu, ima ogromen vpliv na naš metabolizem, energijo in celo razpoloženje. Zato je pomembno, da skrbimo za njeno zdravje s pravilno prehrano.

1. Jod – element številka ena za ščitnico

Jod je ključna sestavina hormonov ščitnice. Najdemo ga v morski hrani, kot so ribe, školjke in alge. Tudi mlečni izdelki in jajca so dobri viri joda. Pomembno je, da ne pretiravamo, saj tako pomanjkanje kot presežek joda lahko škodujeta ščitnici.

2. Selen je mikroelement, ki ga ne smemo spregledati

Selen igra vitalno vlogo pri pretvorbi ščitničnih hormonov. Brazilski oreščki, sončnična semena, ribe, in perutnina so odlični viri selena. Dnevni vnos nekaj brazilskih oreščkov lahko pokrije potrebo po selenu.

3. Cink za učinkovito delovanje ščitnice

Cink pomaga pri sintezi ščitničnih hormonov. Dobri viri cinka so meso, školjke, stročnice in semena. Zadosten vnos cinka pomaga ohranjati ravnovesje ščitničnih hormonov.

4. Ščitnica obožuje antioksidante

Sadnje in zelenjava bogata z antioksidanti, kot so brokoli, brstični ohrovt, cvetača in jagodičevje, pomagajo zaščititi ščitnico pred oksidativnim stresom. Antioksidante najdemo tudi v citrusih, rdeči papriki in jagodah.

5. Izogibajte se živilom, ki motijo delovanje ščitnice

Določena živila, kot so surovo zelje, brokoli, cvetača in soja, lahko pri prekomernem uživanju motijo delovanje ščitnice. Ta živila so sicer zdrava, vendar vsebujejo goitrogene, ki lahko ovirajo absorpcijo joda. V zmernih količinah in ustrezno pripravljena pa ta živila ne povzročajo težav.

6. Pomen zdravih maščob

Zdrave maščobe, kot so omega-3 maščobne kisline najpogosteje najdemo v lanenih semenih, chia semenih ter mastnih ribah, kot so losos, skuše in sardine. Te maščobe so pomembne za zdravje ščitnice in splošno dobro počutje, seveda v pravem ravnovesju.

Naravne metode za podporo zdravju ščitnice

Ko govorimo o naravnem zdravljenju ščitnice, imamo v mislih metode, ki spodbujajo zdravje ščitnice na neinvaziven in uravnotežen način. Pravilno delovanje ščitnice je bistveno za naše splošno zdravje in dobro počutje. Kot smo že omenili, je eden od temeljev naravnega zdravljenja ščitnice pravilna in uravnotežena prehrana.

Zelišča in dodatki

Nekatera zelišča, kot so ashwagandha, guggul in kopriva, so znana po svojih pozitivnih učinkih na ščitnico, zato so to pogosto uporabljeni dodatki za naravno zdravljenje ščitnice. Ashwagandha na primer pomaga uravnavati raven ščitničnih hormonov, medtem ko guggul spodbuja izločanje ščitničnih hormonov. Pred uporabo zelišč se vedno posvetujte z zdravnikom ali naturopatom, še posebej, če že jemljete zdravila za ščitnico.

Fizična aktivnost in stres

Redna telesna vadba in tehnike obvladovanja stresa, kot sta joga in meditacija, imajo pozitiven učinek na zdravje ščitnice. Telesna aktivnost pomaga uravnavati telesno težo in izboljšuje presnovo, medtem ko prakse za zmanjšanje stresa zmanjšujejo negativni vpliv stresa na ščitnico.

Odgovori na pogosta vprašanja o ščitnici

Kateri so simptomi bolezni ščitnice?

Najpogostejši simptomi bolezni ali nepravilnega delovanja ščitnice so kronična utrujenost, spremembe teže, kože in las, razdražljivost, glavobol in motnje koncentracije.

Kateri so simptomi premalo delujoče ščitnice (hipotiroza)?

Zmanjšano delovanje ščitnice ali hipotiroza ima negativen vpliv na možganske funkcije. Sprva blagi simptomi lahko privedejo do hujših težav s spominom. Pojavijo se tudi težave s kožo, lasmi, trebušno slinavko ter kostmi.

Kateri so simptomi preveč delujoče ščitnice (hipertiroza)?

Hipertirodizem oziroma hipertiroza je bolezen, za katero je značilno, da v našem telesu proizvaja čezmerne količine hormonov. Med tipične simptome sodijo nemir, čezmerno znojenje, naglo upadanje telesne teže, nespečnost ter zelo pogosta potreba po uriniranju in odvajanju blata. 

.

NAJNOVEJŠE