fbpx
Domov Zdravje & prehrana Ščitnica in bolezni ščitnice - kako si lahko pomagamo?

Ščitnica in bolezni ščitnice – kako si lahko pomagamo?

Bolezni ščitnice so vse bolj pogost pojav. Preveč (hiper ) aktivna ali premalo ( hipo ) aktivna ščitnica lahko vpliva na alergije, težave s kožo, na utrujenost, razdražljivost, prebavne težave, težave s spanjem, pridobivanje ali izgubljanje teže, otekline ter na različne vrste bolečin in avtoimunih bolezni.

Ščitnica in pogosti simptomi, ki nakazujejo za nepravilno delovanje

Simptomi pri težavah s ščitnico so podobni. Zdravniki poznajo šest osnovnih simptomov hipo aktivne ščitnice (hipotiroza): povečano telesno maso, suho kožo in lase, hripav glas, utrujenost, slabo prenašanje mraza. Vendar so te težave manjše od tistih, ki ji telesu povzroči nepravilno delovanje ščitnice, saj vsaka celica v telesu potrebuje ščitnični hormon. Če je ne zdravimo, lahko tvegamo diabetes, visok krvni tlak, emfizem, artritis, depresijo, migreno in sindrom karpalnega kanala.

Ščitnica in bolezni ščitnice

Alternativna terapija za bolezni ščitnice

Obstajajo različni načini alternativnih zdravljenj, bolezni ščitnice ki so se izkazali za zelo uspešne. Eno izmed zelo uspešnih je zdravljenje s prehrano ter z uporabo naravnih progesteronskih krem. Žleza ščitnica proizvaja hormon tiroksin, ki vpliva na metabolizem. Bistveni del tega hormona je kemični jod in zato je pomembno, da jemo hrano bogato z jodom (ekološko pridelana zelenjava in naravna morska sol). V večini primerov nam ob postavljanju diagnoze izmerijo le hormon TSH, vendar vemo, da sta najpomembnejša hormona ščitnice T4 in T3. Pri večini bolnikov TSH ne pove celotnega delovanja žleze ščitnice. Ščitnična hormona T4 in T3 sta za pravilno diagnozo zelo pomembna.

T4

T4 je znan kot tiroksin in vsebuje štiri molekule joda. V ščitnici je veliko več hormona T4 kot T3. Vendar je T4 sam po sebi zelo malo aktiven, večina se ga mora pretvoriti v T3 in to je tudi njegova glavna naloga. T3 pa je aktiven ščitnični hormon, ki ga potrebujejo naše celice in je za njih uporaben.

Ščitnica in bolezni ščitniceSkupni T4

In tudi takrat, ko nam izmerijo T4 moramo vedeti, da obstajata dve vrsti T4. To vključuje T4, ki je vezan na beljakovine ter prosti T4, ki plava okoli v krvi in ki je tudi uporaben za pretvorbo v T3 (in ga lahko izmerimo iz sline). Ker je skupni T4 vezan na beljakovine, se njegova vrednost ob uporabi kontracepcije oz. drugih hormonskih tablet, mirene in med nosečnostjo močno dvigne, vendar nam to nič ne pove, saj moramo izmeriti prosti T4, torej tisti, ki je prost v krvi in je potreben za pretvorbo v T3.
Nizka vrednost prostega T4 lahko pomeni hipotirozo oz. premajhno delovanje ščitnice in potrebo po večji količini T4. Bolniki s hipertirozo oz. prevelikim delovanjem ščitnice imajo ponavadi visoko raven prostega T4.

T3

T3 je znan kot trijodotironin in je sestavljen iz treh molekul joda. T3 je aktivna oblika hormona ščitnice, ki ga uporabljajo naše celice in v ščitnici se ga ustvari le 20%, ostali nastane iz pretvorbe prostega T4.
T3 ravni niso posebej v pomoč pri diagnosticiranju težav ščitnice, je pa testiranje prostega T3 zelo priporočljivo in uporabno pri prilagajanju zdravil oz. naravnih dodatkov pri težavah s ščitnico.
Če imate težave z odvečnimi kilogrami, razpoloženjem, utrujenostjo, neurejeno prebavo, s pomanjkanjem energije ter s suho kožo, imate lahko težave z delovanjem žleze ščitnice.
Preden pa se podvržete hormonskemu zdravljenju, poskrbite za svojo prilagojeno prehrano, ker vam lahko resnično zelo pomaga. Prav tako so se bioidentične progesteronske kreme izkazale za odlično naravno podporo pravilnemu delovanju žleze ščitnice.
Če imamo hipotirozo in nam žleza ščitnica deluje premalo, nam zmanjševanje kalorij ne bo pomagalo pri izgubi kilogramov, saj hipotiroza povzroči oslabljeno delovanje metabolizma in drugih telesnih procesov.

Prehrana za pravilno delovanje ščitnice

Kakšna prehrana se priporoča za ščitnico? Če imate bolezni ščitnice, se szogibajte rafinirani hrani, sladkorju, vsem živalskim beljakovinam (mlečnim izdelkom, mesu) glutenu, kofeinu in alkoholu. Ne pretiravajte z zeljem, brstičnim ohrovtom, brokolijem in cvetačo, saj lahko onemogočijo dobro pretvorbo T4 v T3 in tako še dodatno oslabijo delovanje žleze ščitnice.

Za proizvodnjo hormonov so potrebne dobre maščobne kisline, zato ne pozabite na priporočene maščobe, najboljše so iz mikroalg (zaradi EPA in DHA maščobnih kislin). Uživajte v lanenem semenu in v lanenem, svetlinovem in konopljinem olju. Ne pozabite na zeleno zelenjavo, oreščke, stročnice in na žita brez glutena, na mikroalge in dnevno gibanje na naravni svetlobi, saj so kalcij, magnezij in vitamin D nepogrešljivi pri naši presnovi, selen pa skrbi za pretvorbo T4 v T3.
Za soljenje pri premajhnem delovanju žleze ščitnice uporabljajte naravno morsko sol, uživajte v špinači, blitvi in v mikroalgah.


Ščitnica in ščitnični hormoni

Bioidentičen progesteron je 100% naraven, pridobljen iz mehiškega gomolja Yam in je termogeničen, kar pomeni, da pomaga pri izgorevanju maščob, saj pomaga ščitnici pri boljšem delovanju. Preprečuje pretirano nastajanje inzulina, glavnega hormona, ki ustvarja maščobo in skrbi, da se ta uskladišči v telesu. Progesteron izboljša presnovo in nas zaščiti pred škodljivimi učinki estrogena, za katerega obstaja zelo veliko študij, ki dokazujejo povezavo med presežkom estrogena in številnimi drugimi boleznimi.

Hormoni ščitnice so glavni regulatorji metabolizma in imajo močan vpliv na telesno težo in kontrolo nad načinom, kako organizem presnavlja ogljikove hidrate in maščobe. Nepravilno delovanje ščitnice vpliva tudi na kontrolo apetita. Študije kažejo, da hormoni ščitnice lahko spremenijo nivo hormona leptina, ki nastane iz maščobnih celic in za katerega menijo,da kontrolira apetit in stabilizira nivo energije.

Delovanje naše žleze ščitnice je za naše dobro počutje in zdravo delovanje vseh telesnih procesov zelo pomembno, zato zanjo poskrbite preden se težave pojavijo (velikokrat nastopijo v menpoavzi zaradi upadanja nastajanja spolnih hormonov) oz. kot podporno terapijo uradnemu zdravljenju.

Preberite si tudi kako pozitivno učinkuje na hormonsko ravnovesje korenina maca.


- Oglas -

Najnovejše

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×