Hipertirodizem oziroma hipertiroza je bolezen, za katero je značilno, da ščitnica, ena najpomembnejših žlez v našem telesu, proizvaja čezmerne količine hormonov. Med najbolj tipične simptome hipertiroze, ki je precej bolj razširjena med ženskami kot med moškimi, sodijo nemir, čezmerno znojenje, naglo upadanje telesne teže, nespečnost ter zelo pogosta potreba po uriniranju in odvajanju blata. Čeprav prehrana sama po sebi seveda ne more pozdraviti hipertiroze, pa lahko določena živila vendarle pomagajo pri obvladovanju tipičnih težav, značilnih za čezmerno delovanje ščitnice. Po drugi strani pa obstajajo tudi živila, ki se jim je bolje izogibati, saj lahko stanje še poslabšajo.
Osnovne prehranske smernice za ljudi s hipertirozo
Medtem ko je lahko povod za hipotirozo, zmanjšano delovanje ščitnice, nezadosten vnos joda, pa velja za hipertirozo obratno – težave lahko povzročajo prevelike količine joda. Tako je lahko v določenih primerih koristna prehrana z manj joda, ki jo zdravniki še posebej pogosto svetujejo med zdravljenjem z radioaktivnim jodom.
Pri hipertirozi je lahko koristno tudi pogostejše uživanje križnic, kamor na primer uvrščamo brstični ohrovt, zelje, cvetačo in brokoli. Zelenjava, ki sodi med križnice, namreč vsebuje snovi, ki lahko zmanjšajo nastajanje ščitničnih hormonov (prav to je sicer tudi razlog, zakaj v primeru hipotiroze ni pametno pretiravati s križnicami).
Zelo pomemben element prehrane pri hipertirozi so tudi živila, bogata s selenom – eden najboljših virov tega minerala so na primer brazilski oreščki. Zakaj prav selen? Gre za mineral, ki je pomemben za metabolizem ščitničnih hormonov in ki lahko tako prispeva k vzpostavitvi normalne količine teh hormonov v telesu.
Ljudem s hipertirozo se pogosto priporoča tudi, da so še posebej pozorni na zadosten vnos kalcija in vitamina D. Gre namreč za snovi, ki sta zelo pomembni za zdrave kosti, hipertiroza pa naj bi bila povezana s povečano nevarnostjo za zmanjševanje kostne gostote, kar seveda pomeni povečano tveganje za osteoporozo.
Pomembno vlogo pri obvladovanju hipertiroze oziroma neprijetnih simptomov te bolezni pa imajo lahko tudi določene začimbe. Ena najkoristnejših začimb naj bi bila kurkuma, ki je znana po protivnetnem delovanju.
Hrana in pijača, ki lahko povzročata težave
Zgoraj je torej naštetih nekaj živil oziroma skupin živil, ki lahko pomagajo pri hipertirozi. Vendar pa ni pomembno zgolj to, kaj jeste, ampak tudi to, česa ne jeste. Določena živila lahko namreč povzročijo več škode kot koristi.
Kot smo že nakazali, se je je praviloma bolje izogibati večjim količinam živil, ki vsebujejo zelo veliko joda. Izsledki nekaterih raziskav kažejo tudi, da za ljudi s hipertirozo ni najbolj priporočljivo uživanje soje in izdelkov iz soje, kot je na primer tofu. Sojini izdelki naj bi bili še posebej problematični v primerih, ko se za zdravljenje hipertiroze uporablja radioaktivni jod.
Včasih se kot odsvetovana živila za bolnike s hipertirozo navajajo tudi vsi prehrambni izdelki, ki vsebujejo gluten. Tu je treba upoštevati, da je ta napotek velikokrat povezan z dejstvom, da je hipertiroza pogostejša pri ljudeh s celiakijo. Za ljudi s celiakijo, ki imajo obenem hipertirozo, je seveda izločitev glutena zelo pomembna, ni pa popolnoma jasno, ali lahko ta ukrep pomaga tudi tistim, ki nimajo celiakije. Nekatere raziskave sicer nakazujejo, da lahko brezglutenska prehrana morda pomaga pri izboljšanju absorpcije zdravil za ščitnico.
Za konec pa je treba dodati še, da je pri hipertirozi priporočljivo, da se čim bolj izogibate kofeinu. Kava in drugi kofeinski napitki lahko namreč že v manjših količinah močno poslabšajo tipične težave, značilne za čezmerno delovanje ščitnice. S tem imamo v mislih predvsem tesnobnost, nespečnost, palpitacije in tresavico.
Preberite tudi: Bolezni ščitnice in zdravljenje s pomočjo naturopatije