NaturopatijaBolezni ščitnice in zdravljenje s pomočjo naturopatije

Bolezni ščitnice in zdravljenje s pomočjo naturopatije

MORDA VAS ZANIMA

Ščitnica je žleza, ki leži v požiralniku in v kateri so velike zaloge hormonov. Bolezni ščitnice so v današnjem času precej pogoste. Kot vse žleze je najobčutljivejša na stres (stresni dogodki), obenem pa na njeno delovanje vplivajo tudi zaloge joda v telesu. Zato nekateri zdravilci odsvetujejo živila, ki iz telesa posrkajo preveč joda (zelje, repa idr.). V težkih obdobjih življenja, ko doživljamo veliko stresa, je pravilno delovanje ščitnice zelo pomembno,  za poporodno obdobje sta npr. pomembna tako potek nosečnosti kot porod.

Bolezni ščitnice

Kaj lahko stori nosečnica? Naturopatski nasvet

- Oglas -

Če ste v poporodnem obdobju in se počutite utrujeno, si kupite jodovo tinkturo, jo namažite po vratu in stegnih (potegnite 4 črtice jodove tinkture po vratu in 2 po stegnih) in počakajte – telo namreč samo posrka jod, če ga potrebuje. Če ga v pol ure ne vpije, ga pobrišite s kože, saj to pomeni, da ga telo ne potrebuje!

Če telo črtice jodove tinkture posrka, ponavljajte postopek vsak dan, dokler ga telo ne bo več vpilo. Enak postopek naj naredi tudi nosečnica, ko se v nosečnosti počuti utrujeno.

Standardi so naslednji: ženska potrebuje 150 mcg joda na dan, med dojenjem 200 mcg na dan, v nosečnosti pa 175 mcg na dan.

Bolezni ščitnice so povezana z deficitarnim delovanjem energije jeter

Kljub temu pa ščitnica ni pomembna samo v nosečnosti, njeno pravilno in harmonično delovanje nas spremlja vse življenje. Poznamo različne vrste ščitničnih obolenj, najpogostejša so hipertiroza, hipotiroza in avtoimunsko ščitnično obolenje. V vseh primerih govorimo o energetski disharmoniji ščitnice. Glede na to, da naturopat gleda na fizično obolenje celostno, povezujemo vsa ščitnična obolenja z deficitarnim delovanjem energije jeter.

- Oglas -

Nekakšno potrditev najdemo tudi v fiziologiji našega telesa, saj T3 ne nastaja iz ščitnice, ampak nastane iz monodejodacije T4, ki po večini nastaja v jetrih.

V naturopatiji iščemo vzroke bolezni ščitnice, zato se najraje ozremo na delovanje jeter, saj je ščitnična disfunkcija zgolj posledica deficitarnega delovanja jeter.

V tem primeru se na telesu poleg jeter kažejo še drugi znaki deficitarnega delovanja jeter, kot so mastni lasje, nepotrpežljivost, razdražljivost, bolečine v križu (predvsem desna stran, ki je stran jeter), občutljive oči, predvsem na svetlobo, srbeči izpuščaji po koži, navali vročine idr.

V našem telesu nič ni naključno, vsak presnovni sistem je grajen na tak način, da vzdržuje harmonijo telesa. Enako velja za ščitnico. TSH spodbuja ali upočasni sintezo hormonov s strani ščitnice, ki je kot nekakšen termostat. Primerjava s termostatom ni naključna, saj ščitnični hormoni močno vlivajo na našo presnovo; pri hipertirozi npr. je dejansko zelo hitra presnova, oseba ne prenaša vročine, oči se izbočijo idr.

Ščitnica zdravilne rastline

Uravnavanje energije jeter s prehrano

Naturopat se uravnavanja energije jeter loti s prehrano. Vsi vemo, da na delovanje jeter zelo blagodejno vplivajo vsa grenka živila (regrat, janež, artičoka, cikorija, radič idr). Ni pa pomembno samo dodajanje živil na jedilnik, ampak tudi odvzemanje z njega, da jetra razbremenimo; to so živila, kot so mlečni izdelki, kava, čokolada, oreščki in vse začimbe (origano, bazilika, poper, paprika, paradižnik, muškatni orešček, timijan, žajbelj idr.), losos, ki so po večini grenkega okusa in energetsko jetra zamašijo, zato se tam energija ne pretaka pravilno.

Naše telo je kot majhen avtomobil, ki se ga moramo naučiti pravilno upravljati, vožnjo pa moramo prilagoditi terenu.

Ob nastopu nepravilnega delovanja ščitnice je treba uvesti določene omejitve v prehrani, saj na ta način telo spodbudimo in mu pomagamo, da se na naraven način in lažje uravna.

- Oglas -

Pri sadju je najbolje, da se izogibamo češnjam, slivam in pomarančam, ki energetsko zavirajo jetra, najpomembnejši filter našega telesa. Pomembno je tudi, da večerje niso pozne, ampak so najkasneje ob 19. uri in takrat uživamo zgolj enolončnico.

Primer spomladanskega dnevnega jedilnika za uravnavanje energije jeter

Pijača: čez ves dan pitje tople vode ali nesladkanega janeževega čaja in kopriv.

Zajtrk (med 6. in 9. uro) mora biti kraljevski: zeleni čaj, palačinka iz pirine polnozrnate moke in marmelada ali jajčka.

Dopoldanska malica: 1 ali 2 sadeža, jabolko, hruška.

Kosilo (ob 13. uri): enolončnica, sestavljena iz koromača, bučk, zelja in stročnice, glavna jed na osnovi žita (riž, polenta, pira, ajda, oves …), priloga in solata.

Popoldanska malica: stročnica in zelenjava.

Večerja (ob 19. uri) mora biti siromašna: enolončnica.

Energetske disfunkcije jeter se na telesu kažejo kot: ekcem, lupus, psoriaza, mastni lasje, pretirano izpadanje las, išias, krpalni sindrom, hipertiroza, hipotiroza, nespečnost, nočno potenje, solzenje oči, povišan holesterol, srbeči izpuščaji po telesu itd.

Kako si lahko sami pomagamo doma?

Zgoraj omenjene težave lahko ublažimo, če se v tem obdobju, od zdaj pa do maja, izogibamo določeni hrani, ki energetsko zavira delovanje jeter. To je: čokolada, tudi 100 %, kava, oreščki, mlečni izdelki, paprika (tudi v prahu). Svetujem vam, da omenjeno hrano odstranite z vašega jedilnika do konca maja ali pa jo vsaj omejite na prvo polovico dneva.

Istočasno pa na jedilnik umestimo hrano, ki jetra krepi. To so vse grenkobe in hrana, ki je dejansko zdaj na našem vrtu: radič, koromač, kopriva, regrat, artičoka, janež, kurkuma, kari.

Če energija po jetrih dobro teče, takrat tudi nismo nepotrpežljivi, agresivni, ljubosumni pa, tudi misli so bistrejše in bolj optimistične.

Jetra so drugi najpomembnejši filter našega telesa. Pomembno je, da skrbimo za dobro delovanje tega filtra – če so jetra energetsko šibka in ne delujejo pravilno, ne utegnejo spremeniti strupenih kovin v topne v vodi, ampak so topne v masteh in posledično se lahko te nalagajo v tkivih telesa, kar se kaže kot pojavljanje podkožnih bul po telesu.

Cvetna esenca, ki najbolje uravnava tovrstno blokado, je tavžentroža

Položaj ščitnice je povezan tudi s 5. čakro in blokado v izražanju lastnih potreb in želja ter s samopodobo. Cvetna esenca, ki najbolje uravnava tovrstno blokado, je Centaury – tavžentroža. To je esenca tistih ljudi, ki se radi podrejajo, ki se ne znajo postaviti zase in pustijo, da si jih drugi podrejajo, ter ne zmorejo izraziti svojih čustev, ker vedo, da jih okolica ne bo odobravala. Do okolice so preveč kritični in jo sovražijo. To je esenca ponosnih ljudi, ki ne pokažejo svojih čustev, igrajo masko veselja, čeprav so globoko užaljeni. Ne pokažejo svoje prizadetosti in pravega obraza, saj se bojijo, da bi bili ponovno prizadeti. To je esenca ponosne žalosti, ki si jo posameznik težko prizna. Naturopatska obravnava je celostna, se pravi, da obravnava človeka čustveno in fizično in odpravlja čustvene blokade od otroštva naprej.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×