0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNeredne menstruacije: Vzroki & Naravna pomoč

Neredne menstruacije: Vzroki & Naravna pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Povprečna dolžina menstrualnega cikla je približno 28 dni, pri čemer lahko običajni menstrualni cikli trajajo vse od 21 pa do 35 dni. O neredni menstruaciji govorimo, ko se menstruacija pojavlja v nepredvidljivih časovnih intervalih, pri čemer so možni tako zelo kratki menstrualni cikli, ki trajajo manj kot 21, kot zelo dolgi menstrualni cikli, ki trajajo več kot 35 dni.

- Oglas -

Neredna menstruacija je pogost pojav na začetku (nekaj let po prvi menstruaciji), pa tudi tik pred menopavzo. Tako ne gre nujno za razlog za preplah, vendar je vsekakor pametno, da na tovrstna odstopanja opozorite ginekologinjo, posebno če opažate tudi druge nenavadne simptome (na primer čezmerno poraščenost). Včasih je lahko namreč neredna menstruacija simptom različnih zdravstvenih težav ali pa posledica nezdravih vsakodnevnih navad.

Najpogostejši vzroki za neredne menstruacije

  • HORMONSKO NERAVOVESJE: Za normalen potek menstrualnega cikla je seveda izjemno pomembno sproščanje ustreznih hormonov. Tako ni presenetljivo, da je eden od glavnih vzrokov za neredne menstruacije hormonsko neravnovesje. Problematično ni samo neravnovesje spolnih hormonov, ampak lahko posredno vplivajo tudi drugi hormoni, predvsem ščitnični. Če so vaše menstruacije zelo neredne, je zato vsekakor smiseln pregled stanja ščitničnih hormonov.
  • SINDROM POLICISTIČNIH JAJČNIKOV: Pogost vzrok za neredne menstruacije je tudi sindrom policističnih jajčnikov, za katerega je značilna visoka raven androgenih hormonov v telesu, predvsem testosterona. Poleg nepredvidljivih menstrualnih ciklov so za sindrom policističnih jajčnikov značilne tudi druge težave, na primer čezmerna poraščenost po telesu, hitro povečevanje telesne teže, mozoljavost, čezmerno izpadanje las in težave z zanositvijo.
  • MEDENIČNA VNETNA BOLEZEN: Gre za vnetje maternice, jajcevodov in jajčnikov, ki lahko privede do nerednih menstruacij, seveda pa tudi do precej resnejših težav, na primer do brazgotinjenja organov in do neplodnosti.
  • UPORABA HORMONSKE KONTRACEPCIJE: Menstrualni cikel pogosto zmede tudi uporaba hormonske kontracepcije. Med samo uporabo kontracepcije bodo sicer vaše menstruacije morda bolj redne, toda če se odločite za opustitev tovrstne kontracepcije, lahko traja kar nekaj časa, preden se vaš menstrualni cikel uredi.
  • POMANJKANJE GIBANJA & NEZDRAVE PREHRANJEVALNE NAVADE: Eden od osnovnih ukrepov za vse, ki se spopadate z nerednimi menstruacijami, so bolj zdrave vsakodnevne navade. Pri tem imamo v mislih predvsem prehrano in gibanje. Pomembno je, da si vsak dan vzamete čas za telesno aktivnost, posebno če med delom večinoma sedite, in da se izogibate močno procesirani hrani. Obenem pa je smiselno upoštevati, da lahko na menstrualni cikel negativno vplivata tudi kajenje in stres.
  • MATERNIČNI FIBROIDI: Fibroidi na materničnih stenah so sicer nerakave tvorbe, vendar lahko kljub temu povzročajo nemalo težav, vključno z nerednimi menstruacijami (še pogostejša posledica materničnih fibroidov so sicer zelo močne menstrualne krvavitve, ki trajajo nadpovprečno dolgo).
Neredne menstruacije vzroki resitve

Naravna pomoč pri nerednih menstruacijah

  • INGVER

Ingver spodbuja prekrvavitev, zato lahko posredno pomaga tudi pri nerednih menstruacijah. Obenem pozitivno vpliva na samo maternico. Prispeva namreč k optimalnemu razmerju med krčenjem in sproščanjem maternice. Poleg tega pa pomaga pri uravnavanju hormonov. Pripravki iz ingverja (čaj, tinktura ipd.) so lahko zato odlična naravna pomoč pri nerednih menstruacijah.

  • KOMARČEK

V komarčku lahko najdemo fitoestrogene (naravna oblika estrogena oziroma snovi, katerih učinki so podobni učinkom estrogena). Redno pitje komarčkovega čaja (približno dvakrat dnevno) lahko zato pomaga pri uravnavanju hormonov, posledično pa pri uravnavanju menstrualnih ciklov.

- Oglas -
  • MALINOVI LISTI

Snovi, ki se skrivajo v malinovih listih, sproščajo gladke mišice v maternični steni. Pri spopadanju z nerednimi menstruacijami si lahko zato uspešno pomagate tudi s čajem, pripravljenim iz malinovih listov.

  • SEZAMOVA SEMENA

Pri nerednih (pa tudi zelo bolečih) menstruacijah se pogosto priporočajo sezamova semena. Tudi ta so namreč dober vir fitoestrogenov. S sezamovimi semeni lahko popestrite različne jedi. Uporabiti pa jih je mogoče tudi za pripravo čaja.

.

NAJNOVEJŠE