0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeV Franciji ukinjajo papirnate račune

V Franciji ukinjajo papirnate račune

MORDA VAS ZANIMA

Samo v Franciji letno natisnejo kar približno 30 milijonov računov. Ker gre za dejavnost, ki je zelo obremenjujoča za okolje, saj zahteva ogromno posekanih dreves in velike količine vode, so Francozi pred nedavnim uvedli ukrepe, ki bodo močno zmanjšali število papirnatih računov. Marsikje tiskanje papirnatih računov ne bo več obvezno, vključno s trgovinami. Kupci papirnatega računa tako ne bodo več prejeli samodejno, ampak le, če ga bodo izrecno zahtevali.

- Oglas -

Ukrep zajema vsa plačila s kartico

Novi ukrepi so bili uvedeni s 1. avgustom letos. Napovedovalo se je sicer, da bodo zakoni začeli veljati že s 1. januarjem, kar je bilo nato prestavljeno na 1. april, vendar se je nato zgodila še ena preložitev. Z avgustom so torej spremembe, ki so se v Franciji napovedovale že dolgo, končno postale del vsakodnevne prakse. Samodejno tiskanje papirnatih računov ni bilo ukinjeno samo v trgovinah, ampak tudi na bankomatih in drugih tipih avtomatov. Praksa se obenem ukinja pri vseh plačilih s kartico. Zajeti pa so tudi računi za kupone in vavčerje.

Postopni prehod, med katerim se ohranja precej izjem

Kot kaže, so se v Franciji odločili za mehki, postopni prehod, saj ponekod še vedno ohranjajo obvezno tiskanje papirnatih računov (tudi če kupec to zavrne). To na primer velja za nakup elektronskih naprav, kamer, videoiger, ur, svetil, sončnih očal in pohištva, torej pri predmetih, ki naj bi bili nekoliko trajnejši. Tiskanje papirnatih računov ostaja obvezno tudi v hotelih in restavracijah ter v različnih storitvenih panogah (stranke morajo papirnati račun med drugim dobiti pri obisku frizerja). Ne gre torej za popolno, ampak zgolj za delno ukinjanje računov, vendar je mogoče pričakovati, da se bo število izjem postopoma zmanjševalo.

Izdajanje elektronskih računov vsaj za zdaj še ni obvezno

Ko je bil predlog za spremembe vložen, je vseboval tudi postavko o obveznih elektronskih računih, vendar ta člen nato ni bil sprejet. Prodajalne, v katerih je bilo ukinjeno obvezno tiskanje papirnatih računov, tako niso zakonsko zavezane k izdajanju elektronskih računov, vendar se pričakuje, da bodo številni ponudniki kupcem ponudili to možnost. Seveda pa je to odvisno tudi od tega, za kako veliko podjetje gre (oziroma ali ima za to na voljo ustrezno tehnologijo). Obenem se pri tem odpirajo vprašanja, povezana z varstvom podatkov. Kupci, ki bodo želeli prejeti elektronski račun, bodo morali trgovini posredovati svoj elektronski naslov, zato bo pomembno, da trgovci tu upoštevajo veljavno zakonodajo, namenjeno zaščiti osebnih podatkov.

- Oglas -

Rešitev v aplikacijah, karticah zvestobe in QR-kodah

Nova zakonodaja določa, da morajo trgovine na vidno mesto ob blagajni postaviti znak z opozorilom, da papirnati račun ne bo več natisnjen samodejno, vendar lahko kupec zanj zaprosi. V trgovinah, ki bodo ponujale elektronske račune, lahko zbiranje podatkov pri vsakem nakupu podaljša vrste na blagajnah. Težavo bodo ponekod najverjetneje reševali s QR-kodami ter aplikacijami in karticami zvestobe. Seveda pa je tudi vse to odvisno od tehnoloških kapacitet trgovine. Manjše prodajalne si bodo tovrstne sisteme privoščile precej težje od veletrgovcev, ki večinoma že ponujajo omenjene možnosti.

Zaščita pravic potrošnikov in nedostopnost elektronskih naprav največji oviri

Čeprav se vsi strinjajo, da je lahko ukrep koristen za okolje, se pojavljajo določeni pomisleki. Poleg že omenjenih, povezanih z varstvom osebnih podatkov, je tu še vprašanje zaščite pravic potrošnikov. Brez računa bo namreč vračanje izdelkov precej težje (nova uredba med drugim vključuje tudi prodajo oblačil in obutve). Poleg tega bo težje preveriti, ali so bili od cene posameznih izdelkov resnično odšteti popusti, ki so bili oglaševani. Nato pa je tu še dejstvo, da lahko tudi v tako razviti državi, kot je Francija, najdemo nemalo ljudi, ki nimajo niti pametnega telefona niti računalnika, pa tudi ljudi, ki preprosto niso vešči uporabe sodobne elektronike. Vse to lahko oteži popolno ukinitev papirnatih računov.

.

NAJNOVEJŠE