Zdravje & prehrana5 navad, ki povečujejo tveganje za hormonsko neravnovesje

5 navad, ki povečujejo tveganje za hormonsko neravnovesje

MORDA VAS ZANIMA

Hormoni imajo v našem telesu izjemno pomembno vlogo. Še posebej pomembna je funkcija hormonov, ko gre za naš metabolizem, rast in spolne organe. Neravnovesje hormonov lahko tako pomeni ogromno težav z zdravjem in počutjem. Žal na mnoge dejavnike, ki lahko privedejo do porušenega hormonskega ravnovesja, nimamo neposrednega vpliva. Po drugi strani pa obstaja ogromno vsakodnevnih navad, s katerimi lahko škodujemo našemu telesu in vplivamo na porušenje hormonskega ravnovesja. Preverite, katere navade so to – in se jih seveda čim prej znebite!

Zanemarjanje pomena kakovostnega spanca

- Oglas -

Motnje spanja močno povečajo tveganje za hormonsko neravnovesja. Tako pri ljudeh, ki spijo premalo, kot pri tistih, pri katerih je spanec zelo redko zares globok oziroma kakovosten, se pogosto pojavljajo hormonske motnje. To velja še posebej za ženske. Med drugim lahko pride zaradi težav s spanjem in posledično zaradi porušenega hormonskega ravnovesja do razpoloženjskih motenj ter težav s krvnim sladkorjem in telesno težo.

Pomanjkanje zdravih maščob v prehrani

Pretiravanje z maščobami ni najboljše za nas, po drugi strani pa nam lahko tudi prenizek vnos maščob povzroča precej težav. Pogosto lahko tudi premalo zaužitih maščob poveča tveganje za hormonske motnje. Seveda je pomembno, da se osredotočite predvsem na zdrave maščobe. Dobri viri so na primer avokado, oreščki in semena. Še posebej ključne so maščobne kisline omega 3, ki blažijo vnetja v telesu in sodelujejo pri uravnavanju estrogena in progesterona.

Premalo telesne aktivnosti

Za naše zdravje nikakor ni optimalno, da večino časa presedimo. Žal pa je to danes realnost mnogih ljudi. Tako morate poskrbeti, da si vzamete čas tudi za gibanje. Med številne razloge, zaradi katerih je redna telesna aktivnost tako pomembna, zagotovo sodi tudi ohranjanje hormonskega ravnovesja. Znano je na primer, da telovadba prispeva k sproščanju endorfinov, »hormonov zadovoljstva«. Poleg tega pa ima gibanje tudi pozitiven vpliv na naše spolne hormone.

Pretiravanje s procesirano in konzervirano hrano

Prehrana, ki vsebuje ogromno procesiranih in konzerviranih živil, zagotovo ni najboljša za vaše zdravje. Takšna prehrana lahko med drugim tudi poveča nevarnost za hormonske motnje. Snovi, ki so namenjene podaljševanju obstojnosti močno procesirane in konzervirane hrane, pogosto vplivajo na to, da se hormonsko ravnovesje v našem telesu poruši. Posledica so lahko težave z metabolizmom in celo povečano tveganje za določene vrste raka.

Prepogosta uporaba razkužil za roke

- Oglas -

Z uporabo razkužil za roke se želimo predvsem izogniti okužbam, a če z razkužili pretiravamo, si lahko nakopljemo drugačne težave. Poleg tega, da se lahko poruši razmerje med škodljivimi in koristnimi bakterijami, obstaja tudi nevarnost za porušeno hormonsko ravnovesje. Problematičen je predvsem triklosan, pogosta sestavina razkužil za roke. Triklosan naj bi imel še posebej negativen vpliv na ravni estrogena v telesu, problematičen pa je lahko tudi za ščitnico oziroma za hormone, ki jih izloča omenjena žleza.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×