5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Zdravje & prehranaNevarnosti trebušne ali visceralne debelosti

Nevarnosti trebušne ali visceralne debelosti

MORDA VAS ZANIMA

Prekomerna telesna teža je že sama po sebi zelo problematična za naše zdravje. Še posebej nevarno pa je lahko kopičenje maščobe v predelu trebuha oziroma v trebušni votlini okoli notranjih organov. V tem primeru govorimo o t. i. visceralni oziroma trebušni debelosti. Maščoba tu obdaja jetra in druge organe v trebušni votlini. Nekateri ljudje so že genetsko precej bolj nagnjeni k temu,da se jim maščoba kopiči predvsem v trebušnem predelu.

- Oglas -

Trebušna debelost

Vendar pa lahko na težavo močno vplivajo tudi naše vsakodnevne navade. Ena takšnih je zagotovo nezdrava prehrana in pomanjkanje gibanja. H kopičenju maščobe v trebušnem predelu so poleg tega bolj nagnjeni ljudje, ki so pogosto pod stresom, in tisti, ki ne spijo dovolj. Pogosto imajo veliko težav tudi ženske v menopavzi, kar je povezano s hormonskimi spremembami, nabiranje maščob predvsem v trebušnem predelu pa je lahko povezano tudi s porušenim ravnovesjem bakterij v našem črevesju. A ne glede na to, kaj je razlog, da se spopadate s trebušno debelostjo, je nekaj jasno – ta oblika debelosti je izjemno nevarna.

Povečano tveganje za diabetes

Ljudje, ki imajo težave s kopičenjem maščobe v predelu trebuha, so obenem tudi bolj nagnjeni k razvoju diabetesa tipa 2. Prav trebušna debelost je najbolj problematična – če se na primer maščoba nakopiči na bokih ali stegnih, tveganje za diabetes ni tako visoko kot pri prekomernem nabiranju maščobe okoli trebuha. Trebušna debelost namreč pomeni, da se je maščoba nakopičila v najpomembnejših organih, ki sodelujejo pri razgradnji glukoze. Tudi ko se diabetes že razvije, pa lahko trebušna debelost predstavlja nevarnost za dodatne zaplete, na primer za težave z ledvicami, ki so zelo tipične za diabetike.

Povišan krvni tlak in srčno-žilna obolenja

Kopičenje maščobe predvsem okoli trebuha pogosto pomeni tudi večje tveganje za hipertenzijo oziroma kronično povišan krvni tlak. Seveda pa je lahko zvišan krvni tlak tudi eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za številna srčno-žilna obolenja. Tudi če ste sicer vitki  oziroma če vaš indeks telesne mase ni previsok, a je obseg vašega pasu nadpovprečno povečan, obstaja visoka nevarnost za težave s srcem in ožiljem. Med drugim trebušna debelost pogosto pomeni tudi povišane ravni slabega holesterola in trigliceridov.

Trebušna debelost povezana tudi z večjo nevarnostjo za določene vrste raka

- Oglas -

Visceralna debelost lahko med drugim pomeni tudi povečano tveganje za določene vrste raka. Še posebej visoka nevarnost naj bi obstajala pri raku debelega črevesja. Poleg tega pa lahko, sodeč po najnovejših dognanjih, prekomerno kopičenje maščobe v trebušnem predelu privede tudi do sproščanja določenih beljakovin v telo, ki spremenijo benigne oziroma nerakave novotvorbe v rakave.

Spalna apneja

Za spalno apnejo, s katero se sooča več posameznikov, kot si morda predstavljate, so značilne krajše prekinitve dihanja nad spanjem. Kot je verjetno razvidno, je lahko tovrstna motnja zelo nevarna. Študije kažejo, da naj bi obstaja pri ljudeh, za katere je značilno prekomerno kopičenje maščobe v trebušnem predelu, tudi povečana možnost za spalno apnejo. Tveganje naj bi bilo še posebej visoko pri moških, pri katerih je mogoče govoriti o trebušni debelosti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×