Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehranaNevarnosti trebušne ali visceralne debelosti

Nevarnosti trebušne ali visceralne debelosti

MORDA VAS ZANIMA

Prekomerna telesna teža je že sama po sebi zelo problematična za naše zdravje. Še posebej nevarno pa je lahko kopičenje maščobe v predelu trebuha oziroma v trebušni votlini okoli notranjih organov. V tem primeru govorimo o t. i. visceralni oziroma trebušni debelosti. Maščoba tu obdaja jetra in druge organe v trebušni votlini. Nekateri ljudje so že genetsko precej bolj nagnjeni k temu,da se jim maščoba kopiči predvsem v trebušnem predelu.

- Oglas -

Trebušna debelost

Vendar pa lahko na težavo močno vplivajo tudi naše vsakodnevne navade. Ena takšnih je zagotovo nezdrava prehrana in pomanjkanje gibanja. H kopičenju maščobe v trebušnem predelu so poleg tega bolj nagnjeni ljudje, ki so pogosto pod stresom, in tisti, ki ne spijo dovolj. Pogosto imajo veliko težav tudi ženske v menopavzi, kar je povezano s hormonskimi spremembami, nabiranje maščob predvsem v trebušnem predelu pa je lahko povezano tudi s porušenim ravnovesjem bakterij v našem črevesju. A ne glede na to, kaj je razlog, da se spopadate s trebušno debelostjo, je nekaj jasno – ta oblika debelosti je izjemno nevarna.

Povečano tveganje za diabetes

Ljudje, ki imajo težave s kopičenjem maščobe v predelu trebuha, so obenem tudi bolj nagnjeni k razvoju diabetesa tipa 2. Prav trebušna debelost je najbolj problematična – če se na primer maščoba nakopiči na bokih ali stegnih, tveganje za diabetes ni tako visoko kot pri prekomernem nabiranju maščobe okoli trebuha. Trebušna debelost namreč pomeni, da se je maščoba nakopičila v najpomembnejših organih, ki sodelujejo pri razgradnji glukoze. Tudi ko se diabetes že razvije, pa lahko trebušna debelost predstavlja nevarnost za dodatne zaplete, na primer za težave z ledvicami, ki so zelo tipične za diabetike.

Povišan krvni tlak in srčno-žilna obolenja

Kopičenje maščobe predvsem okoli trebuha pogosto pomeni tudi večje tveganje za hipertenzijo oziroma kronično povišan krvni tlak. Seveda pa je lahko zvišan krvni tlak tudi eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za številna srčno-žilna obolenja. Tudi če ste sicer vitki  oziroma če vaš indeks telesne mase ni previsok, a je obseg vašega pasu nadpovprečno povečan, obstaja visoka nevarnost za težave s srcem in ožiljem. Med drugim trebušna debelost pogosto pomeni tudi povišane ravni slabega holesterola in trigliceridov.

Trebušna debelost povezana tudi z večjo nevarnostjo za določene vrste raka

- Oglas -

Visceralna debelost lahko med drugim pomeni tudi povečano tveganje za določene vrste raka. Še posebej visoka nevarnost naj bi obstajala pri raku debelega črevesja. Poleg tega pa lahko, sodeč po najnovejših dognanjih, prekomerno kopičenje maščobe v trebušnem predelu privede tudi do sproščanja določenih beljakovin v telo, ki spremenijo benigne oziroma nerakave novotvorbe v rakave.

Spalna apneja

Za spalno apnejo, s katero se sooča več posameznikov, kot si morda predstavljate, so značilne krajše prekinitve dihanja nad spanjem. Kot je verjetno razvidno, je lahko tovrstna motnja zelo nevarna. Študije kažejo, da naj bi obstaja pri ljudeh, za katere je značilno prekomerno kopičenje maščobe v trebušnem predelu, tudi povečana možnost za spalno apnejo. Tveganje naj bi bilo še posebej visoko pri moških, pri katerih je mogoče govoriti o trebušni debelosti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×