Ekologija & okoljeEvropa v boj proti plastiki

Evropa v boj proti plastiki

MORDA VAS ZANIMA

Evropska komisija je včeraj predstavila prvo evropsko strategijo za boj proti plastičnim odpadkom. Temeljni cilji strategije so: zagotoviti, da bo do leta 2030 vsa plastična embalaža primerna za recikliranje ali ponovno uporabo, omejiti plastiko za enkratno uporabo in odpadke z ladij ter prepovedati namerno uporabo mikroplastike.

- Oglas -

Plastične vrečke

Evropska komisija nad plastiko

Glede na statistiko Evropejci na leto odvržejo 25 milijonov ton plastičnih odpadkov, od česar se jih reciklira manj kot 30 odstotkov, od tega pa se jih velik delež  reciklira v tretjih državah, kjer veljajo drugačni okoljski standardi. Kot so izračunali v komisiji, ostane  le pet odstotkov vrednosti plastične embalaže v gospodarskem ciklu, preostalo pa se izgubi po zelo kratki prvi uporabi, kar letno znese med 70 in 107 milijardami. Večina plastike v Evropi se zaradi težavnosti in velikih stroškov za recikliranje tako znajde na odlagališčih in v sežigalnicah.

Vsakdo lahko prispeva k manjši porabi plastike

Strategija o plastiki, ki jo je predstavila Evropska komisija,  sodi v sklop svežnja o krožnem gospodarstvu s ciljem korenite spremembe načina zasnove, proizvodnje in uporabe proizvodov za zaščito planeta. Pri tem so v komisiji izpostavili, da brez plastike ne moremo živeti, a ta nas lahko, v primeru, da ne spremenimo politik, ubije. Kot je dejal podpredsednik komisije Frans Timmermans: »Vsako sekundo 700 kilogramov plastike izgine v naših morjih. Vsakdo pa lahko s spremembo svojih navad prav tako prispeva k manjši porabi plastike.«

Plastika za enkratno uporabo

Velik problem je plastika za enkratno uporabo, ki predstavlja polovico odpadkov v morju in na obali. Do leta 2050 naj bi bilo v morju več plastike kot rib, opozarjajo v komisiji, zato je eden izmed najpomembnejših ciljev omejiti plastiko za enkratno uporabo, kamor sodijo recimo cigaretni ogorki, plastenke, paličice za čiščenje ušes, vrečke, slamice, baloni ter plastični kozarci in jedilni pribor.

Z recikliranjem veliki prihranki

- Oglas -

Recikliranje plastičnih odpadkov pa ni nujno le za obstoj našega planeta, ampak lahko na tak način prihranimo tudi ogromne količine surovin,  tako bi lahko z recikliranjem vseh plastičnih odpadkov na svetu prihranili 3,5 milijarde sodov nafte na leto. Kot so dejali v komisiji, ima recikliranje milijona ton plastike, enak učinek kot umik milijona avtomobilov s cest.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×