0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSpalna apneja: 3 opozorilni znaki, na katere bodite pozorni

Spalna apneja: 3 opozorilni znaki, na katere bodite pozorni

MORDA VAS ZANIMA

Spalna apneja je pogosto spregledana zdravstvena težava, za katero je značilno, da povzroča krajše prekinitve dihanja med spanjem. Skrajna posledica spalne apneje je lahko celo smrt, zato je pomembno, da jo čim prej prepoznamo in ukrepamo. Domneva se, da trenutno večina ljudi, ki trpijo za spalno apnejo, nima ustrezne diagnoze. Težava lahko sicer prizadene ženske in moške vseh starosti, pogosto pa je prav spalna apneja razlog za slabšo kakovost spanca ali nespečnost.

- Oglas -

Ko nehamo dihati, tudi če le za trenutek, telo preide v krizno stanje oziroma nekakšen boj za preživetje. Nadledvična žleza tako sprosti adrenalin, krvni tlak se močno poveča in srčni utrip naraste. Če se to dogaja redno, se drastično poveča tveganje za srčni napad ali kap. Tisti, ki se prepoznate v spodnjih simptomih, bi tako vsekakor morali preučiti tudi možnost, da morda trpite za spalno apnejo.

Smrčanje ali hlastanje za zrakom

V postelji oziroma med spanjem se naše mišice postopoma sprostijo, tudi mišice dihal. Če postanejo dihalne poti preozke, je lahko oviran pretok zraka. Posledično lahko med spanjem spustite zvok, kot da se dušite, oziroma začnete nenadoma hlastati za zrakom. Običajno se tega zjutraj ne spomnite ali pa vas to niti ne zbudi, zato je postavljanje diagnoze na podlagi tega simptoma možno le v primeru, da nekdo spi poleg vas. Seveda pa se lahko poskusite med spanjem tudi snemati, če sumite, da bi lahko v vašem primeru šlo za spalno apnejo. Opozorilni znak, na katerega morate biti prav tako pozorni, pa je tudi smrčanje. Ni sicer nujno, da gre pri ljudeh, ki smrčijo, zares tudi za spalno apnejo, vendar je smrčanje zagotovo eden od simptomov, ki ga ne smete enostavno zanemarite, ampak je smiselno, da raziščete, kaj je vzrok za ta pojav.

Nenehna utrujenost

Za to, da se zbodite zares spočiti, je pomembno, da precejšen delež noči predstavljajo t. i. REM-faze, za katere je značilen zelo globok spanec, ki poskrbi za popolno sprostitev telesa. Vendar pa lahko v primeru, da med spanjem za trenutek prenehate dihati, preidete v manj globoko fazo spanja. Mišice se napnejo, da omogočijo prehod zraka, telo pa preide v krizno stanje, zato zares globok spanec ni več mogoč. Krajše REM-faze tako pomenijo, da ste čez dan precej bolj utrujeni, čeprav je ostalo število prespanih ur nespremenjeno. Kronična utrujenost je tako vsekakor lahko eden od opozorilnih znakov spalne apneje. Značilni so sicer tudi simptomi, kot so povečana občutljivost, pogosta lakota in težave s koncentracijo.

- Oglas -

Pogosto zbujanje in odhajanje na stranišče

Se ponoči pogosto zbudite, da bi opravili malo potrebo? Morda gre enostavno za to, da pred spanjem nekoliko pretiravate s količino popite tekočine. Vendar pa je lahko pogosto zbujanje, ker začutite potrebo po uriniranju, tudi znak drugih težav. Ena izmed njih je tudi spalna apneja. Ko namreč telo vlaga vso energijo v to, da bi ponovno zadihali, se lahko sprostijo hormoni, ki povečajo potrebo po uriniranju.

Spalna apneja: Kako ukrepati?

Vsekakor je smiselno, da se v primeru, če sumite, da imate tudi sami spalno apnejo, čim prej dogovorite za obisk pri zdravniku. Zgolj eden izmed naštetih znakov sicer običajno še ni dovolj za spalno apnejo, zato vam svetujemo, da se ne vznemirjate po nepotrebnem. Šele na podlagi testiranj oziroma meritev določenih parametrov, medtem ko spite, bo mogoče postaviti natančno diagnozo. Na srečo danes obstajajo tudi zelo učinkovite rešitve za ljudi s spalno apnejo. V skrajnih primerih je možna tudi operacija. Pomembno je torej predvsem to, da z obiskom zdravnika ne odlašate predolgo.

.

NAJNOVEJŠE