0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPrva pomoč pri artritisu in povezanih težavah

Prva pomoč pri artritisu in povezanih težavah

MORDA VAS ZANIMA

Sposobnost gibanja brez bolečin se zdi marsikomu izmed nas nekaj povsem samoumevnega, dokler ne naletimo na omejitve. Pri mnogih ljudeh so ovire pri gibanju povezane z artritisom, za katerega je značilno vnetje sklepov. Poznamo sicer dve glavni obliki artritisa – osteoartritis in revmatoidni artritis. O osteoartritisu govorimo, ko prihaja do obrabe hrustanca med kostmi, dokler ne začnejo te drgniti ena ob drugo.

- Oglas -

Pri revmatoidnem artritisu pa gre pravzaprav za avtoimunsko bolezen, ki povzroča vnetja sinovialne ovojnice, kar lahko privede do zniževanja kostne gostote. Ne glede na to, za katero obliko artritisa trpite, pa obstaja nekaj zelo učinkovitih naravnih rešitev, s pomočjo katerih lahko močno omilite svoje težave.

Artritis naravna pomoč

Kurkuma in ingver

Tako kurkuma kot ingver sta znana po protivnetnem delovanju, zato sta zelo koristna za ljudi z osteoartritisom in revmatoidnim artritisom. Pri kurkumi je to predvsem posledica snovi, imenovane kurkumin. Kot vam je morda že znano, je kurkumin zelo močan antioksidant, poleg tega pa znižuje raven dveh encimov, ki povzročata vnetje v telesu. Najbolj enostavna možnost uporabe ingverja in kurkume je, da si iz njiju pripravite čaj. Zavrite pol litra vode, ki ji nato dodajte pol žličke kurkume in pol žličke ingverja v prahu. Po približno 15 minutah odcedite in popijte.

- Oglas -

Kopel z grenko soljo

Grenka sol vsebuje magnezijev sulfat, ki so ga že naši predniki pogosto uporabljali za naravno ublažitev bolečin. Med drugim je grenka sol zelo uporabna tudi pri artritisu. Potrebovali boste manjšo plastično kad, ki jo napolnite s toplo vodo. Vanjo nato stresite približno 100 gramov grenke soli. Dobro premešajte in v mešanico nato potopite boleče sklepe. Če doživljate bolečine na težje dosegljivih območjih, si lahko pripravite tudi klasično kopel. Kad napolnite s toplo vodo, nato pa vanjo stresite približno 400 gramov grenke soli. Kopel naj traja vsaj 15 minut, da dosežete optimalen učinek.

Povečajte vnos magnezija

Magnezij je mineral, ki ga naše telo nujno potrebuje, saj sodeluje pri številnih pomembnih procesih. Med drugim sprošča naše mišice in živčne končiče ter odpravlja otrdelost in bolečine. Povečan vnos magnezija bo tako poskrbel za sprostitev mišic in ublažitev bolečine, ki spremlja artritis, poleg tega pa bo to pripomoglo k mineralizaciji kosti. Odločite se lahko za uživanje prehranskih dopolnil, ki pa jih je smiselno kombinirati s povečanim uživanjem živil, ki vsebujejo veliko magnezija. Mednje med drugim sodijo zelenolistna zelenjava, oreščki in stročnice. Za masažo bolečih predelov pa vam bo prišlo prav tudi magnezijevo olje, ki bo poskrbelo za zelo hitro umiritev bolečine.

Napitek s črno melaso

Zaradi visoke vsebnosti kalcija, kalija in magnezija sodi melasa med najbolj učinkovita naravna zdravila za ublažitev simptomov artritisa. Melasa je sicer stranski produkt pridelave sladkorja, vendar je seveda neprimerno bolj zdrava in bogata s koristnimi hranilnimi snovmi. Najprej zavrite 2 decilitra vode. Počakajte, da se malce ohladi (voda mora biti topla, a ne prevroča). V vodo nato vmešajte žlico melase, dobro premešajte in popijte. Napitek si pripravite enkrat dnevno.

- Oglas -

Pripravki iz bele vrbe

Dolgo pred tem, preden je bil izumljen aspirin, so se ljudje v bolečinah po pomoč zatekali k beli vrbi. O protibolečinskih učinkih te rastline je pisal že Hipokrat. Šele mnogo kasneje pa je bilo ugotovljeno, da se skrivnost protibolečinskega delovanje bele vrbe skriva v njeni aktivni sestavini, imenovani salicin. Tako je bela vrba še danes pogosto označena za »naravni aspirin«. Naše telo pretvori salicin v salicilno kislino, ki spominja na acetilsalicilno kislino, aktivno sestavino aspirina. Ker pa se v tem primeru salicin pretvori šele po prehodu skozi želodec, je prisotnih precej manj stranskih učinkov kot pri analgetikih. Izbirate lahko med tinkturami, kapsulami in drugimi pripravki iz bele vrbe.

Zlate rozine v ginu

Zanimiv domač recept za premagovanje bolečin, povezanih z artritisom, so tudi rozine v ginu. Pomembno je, da uporabite zlate rozine, ne katere izmed drugih vrst rozin. Gin v receptu poskrbi za protivnetni učinek, saj so osnova za njegovo pripravo brinove jagode, ki so lahko že same po sebi odlična naravna pomoč pri artritisu. Za doseganje izrazite barve zlatih rozin pa se uporabljajo sulfidi, ki se pogosto nahajajo tudi v protibolečinskih sredstvih, namenjenih bolnikom z artritisom. Rozine stresite v posodo in jih prelijte s toliko gina, da so povsem prekrite. Prekrijte z brisačo in shranjujte na temnem mestu, dokler gin ne izhlapi. To običajno traja približno 2 tedna. Vsakodnevno nato zaužijte cca. 8 rozin.

.

NAJNOVEJŠE