Ingverjev in kurkumin čaj proti bolečinam

    Če vas pestijo bolečine v mišicah, sklepih ali hrbtu, si lahko kar sami pripravite zeliščni čaj, ki bo ponovno vzpostavil ravnovesje v vašem telesu. Vsebuje namreč ogromno antioksidantov in deluje protibolečinsko in protivnetno.

    Pitje tega čaja bo olajšalo simptome artritisa, revmatizma, osteoporoze, težav s hrbtenico, fibromialgije (podobna je sindromu kronične utrujenosti, bolečine so prisotne povsod po telesu), burzitisa (vnetje sluzne vrečke na kolenu, komolcu, ramenskem sklepu, kolku …) in tendinitisa (vnetje kitne ovojnice). Pomaga tudi pri mišičnih bolečinah, ki so posledica izčrpavajoče telesne aktivnosti.

    Ingverjev čaj proti bolečinam

    Katere rastline lajšajo bolečine?

    V tradicionalnem zdravilstvu že stoletja uporabljajo zelišča za povečanje imunske obrambe telesa ter lajšanje bolečin. Še posebej cenjene so naslednje rastline:

    • Korenina kurkume, ki vsebuje kurkumin, za katerega je bilo v zadnjih letih dokazano protivnetno, antioksidativno, protivirusno in protiglivično delovanje.
    • Ingverjeva korenina, ki se že stoletja uporablja za zmanjševanje vnetij v telesu.
    • Tudi pravi oziroma cejlonski cimet ima močno protivnetno delovanje; vsebuje namreč mangan, ki ga telo potrebuje za trdne kosti in vezivno tkivo.
    • Korenina hudičevega kremplja vsebuje kar tri bioaktivne komponente – harpagozid, harpagid in prokumbin – ki delujejo protibolečinsko in protivnetno.

    Sestavine protibolečinskega čaja:

    • 2 koščka pravega cimeta,
    • 2 lista limonske trave,
    • 1 ingverjeva korenina,
    • 1 kurkumina korenina v prahu,
    • ½ korenine hudičevega kremplja,
    • ½ limoninega olupka.

    Priprava:

    1. Vse sestavine nasekljajte ali naribajte ter zmešajte v večji posodi. Mešajte, dokler niso dobro premešane.
    2. Skodelico napolnite z vrelo vodo in vanjo dodajte 4 žlice pripravljene zeliščne mešanice.
    3. Pustite namakati nekaj minut in nato precedite. Čaj je pripravljen.

    Shranjevanje in uporaba:

    Zeliščno mešanico lahko v hladnem in temnem prostoru hranite do šest mesecev. Shranjena naj bo v steklenem kozarcu s tesno zatisnjenim pokrovom. Čaj lahko pijete kadar koli, po potrebi.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte
    Deli