0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMineralna voda: Zdravje iz zemeljskih globin

Mineralna voda: Zdravje iz zemeljskih globin

MORDA VAS ZANIMA

Mineralna voda je lahko gazirana ali negazirana, torej z mehurčki ali brez njih. Mineralne vode mehurčke vsebujejo zaradi naravnega ogljikovega dioksida. Tega je lahko več ali manj. Četudi mehurčkov ni, ali pa jih je zelo malo, voda še vedno lahko nosi oznako mineralna voda.

- Oglas -

Da brez vode ni življenja še kako drži. Zagotovo se premalo zavedamo, kako zelo pomembna je. Tako za zdravje, kot v vsakdanjem življenju. Imamo jo za nekaj samoumevnega, čeprav bi zanjo morali biti izjemno hvaležni.

Voda v večini gospodinjstev teče v potokih. Pomislite… Zapirate vodo med miljenjem pod tušem ali pustite, da ves čas teče? Jo zapirate, ko si umivate zobe ali perete krožnike v pomivalnem koritu? Verjetno je takšnih le malo. Pravijo, da se pomena stvari zavemo šele, ko je premanjkuje. Bodimo hvaležni zanjo, cenimo jo!

Voda je sestavni del človeškega telesa. Pravzaprav predstavlja kar tri četrine celotne mase. Že samo z osnovnimi življenjskimi funkcijami jo vsak dan izgubljamo v večjih količinah, zato je nujno, da jo ves čas nadomeščamo. Čeprav je vodo že samo po sebi nujno potrebno ceniti, pa je mineralna voda tista, ki si resnično zasluži pravi poklon.

- Oglas -

Mineralna voda in njeni pozitivni učinki

Pozitivne učinke mineralne vode so poznali že več stoletij, a dolgo je bila uporaba zgolj domena zdravilišč in lepotnih centrov. Mineralna voda je bila izredno cenjena že v antičnih časov, takrat so po številnih evropskih mestih, pa tudi nekje drugje po svetu, npr. v Rusiji, Romuniji in Gruziji, zrasli turistični centri, ki so botrovali k izgradnji termalnih mest s kopališči in hoteli.

Mineralno vodo še vedno pogosto povezujemo s termami – javnimi kopališči oziroma zdravilišči. Izraz terme se je namreč včasih uporabljal za mesto, kjer je bila mineralna voda izčrpana ter v kateri so se nato ljudje kopali. Kopel se je uporabljala za terapevstske namene in že to nam pove, kako blagodejna je ta tekočina.

Dandanes je najbolj pogosta uporaba mineralne vode v obliki ustekleničene vode, namenjene pitju. Na svetu obstaja več kot 3000 različnih blagovnih znamk mineralne vode in veseli smo lahko, da imamo tudi v Sloveniji lastne izvire te zdrave tekočine.

Od običajne vode se razlikuje po večji vsebnosti mineralnih snovi. Koliko je teh snovi, da voda velja za mineralno je zakonsko določeno. Karateristike so določene na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Ministerstva za kmetijstvo in okolje.

Pozitivni učinki pitja mineralne vode

Vsaka voda z mehurčki ni mineralna voda

Pozor! Ponekod z oznako mineralna voda poimenujejo vsako gazirano vodo, četudi ne vsebuje telesu potrebnih mineralov. Mehurčki so namreč lahko dodani umetno, s posebnim kemijskim procesom. Potrebno se je zavedati, da takšna voda ni naravna mineralna voda, ampak zgolj voda z mehurčki. Mehurčki torej niso zagotovilo, da so v vodi prisotni tudi minerali, zato je branje etiket več kot dobrodošlo.

- Oglas -

Mineralna voda se od običajne razlikuje v tem, da prihaja iz mineralnega izvira, kar v grobem pomeni, da vsebuje veliko več mineralov, soli  ter sulfatnih spojin. Tisočletja trajajoč proces, ko se je zaradi visokih temperatur in pritiska v stiku s kaminami v vodi razstapljale mineralne snovi, je razlog za nastanek zdravilne tekočine. Ker voda nastaja globoko pod površjem Zemlje, je tekočina čista in neoporečna. Ravno zaradi tega ter številnih mineralov, ki jih vsebuje, ima naravna mineralna voda številne pozitivne učinke na telo.

Znanstveno dokazano je, da blagodejno vpliva na celoten organizem. Telo ohranja vitalno, povečuje vsebnost mineralov v telesu ter celo zmanjšuje tveganje za nastanek nekaterih bolezni. Pitje takšne vode povečuje umske sposobnosti in zmanjšuje verjetnost za pojav starostne demence. Spodbuja rast mišične mase, hkrati pa je dokazano, da njeno uživanje pripomore k izgubi kilogramov. Mineralna voda je še posebno priporočljiva za vse, ki se pogosto potijo. S pitjem takšne tekočine namreč lahko uspešno nadomestijo minerale, ki so jih s potenjem izgubili.

Raziskava je dokazala, da redno pitje mineralne vode izboljšanje kognitivne funkcije pri nekaterih ljudeh, ki že trpijo za Alzheimerjevo bolezenijo.

Naravna mineralna voda med drugim vsebuje veliko kalcija in magnezija, kar pripomore k ohranjanju zdravih zob in kosti. Magnezij sodeluje pri številnih presnovnih procesih. Tako na primer učinkuje na ravnotežje elektrolitov, pomemben pa je tako za normalno delovanje živčevja kot za krčenje mišic, vključno s srčno mišico. Drži, da v naravni mineralni vodi najdemo tudi precej natrija, a raziskave so pokazale, da ta nikakor ne vpliva na krvni tlak. Vsi natrijevi ioni  namreč niso vezani na kuhinjsko sol (oziroma natrijev klorid), na kar sprva pomislimo. Razpoložljivi natrij se v naravni mineralni vodi veže s hidrogenkarbonatnim ionom, zaradi česar ne vpliva na povišan krvni tlak.

Koristni nasveti uporabe mineralne vode

Uporaba v kozmetiki

Poleg zdravstvenih učinkov je mineralna voda tudi učinkovito, a hkrati nežno sredstvo za nego telesa in obraza.

Telo in obraz …

Zaradi vsebnosti različnih mineralov osvežuje kožo, zavira nastajanje gub ter krepi celice med vezivnimi tkivi. Namesto običajne vode si vsak večer obraz umijte z mineralno vodo ali pa z nekaj kapljicami le-te navlažite kosem vate in nanesite na obraz, s katerega ste prej dobro odstranili morebitna ličila. Mineralne sestavine bodo zgladile gubice, koža pa bo mehka, sijoča in navlažena.

Lasje …

Mineralno vodo lahko uporabite tudi za izpianje las po šamponiranju, ter jim tako vrnite naravni sijaj. Minerali v vodi bodo izničili nekatere škodljive kemikalije sredsev za pranje las, zaradi katerih le-ti sčasoma postanejo suhi in pusti.

Usta in zobje …

Naravni dioksid čisti jezik, ostanke hrane z zob ter ustno vodtlino. Izpiranje ust z naravno mineralno vodo je torej ugodna rešitev za vse, ki tudi pri negi telesa prisegate na naravne rešitve.

Uporaba v gospodinjstvu

Učinkovta, predvsem pa cenovno ugodna rešitev je uporaba mineralne vode v gospodinjstu.

Čiščenje površin …

Vsi že vemo, da je kis odlično sredstvo za čiščenje raznoraznih povšin. Tisti, ki vas vonj po kisu odvrača, vseeno pa ne želite poseči po agresivnih detergentih, lahko uporabite naravno mineralno vodo. Kisline, ki so v njej uspešno razgrajujejjo različne nečistoče. Preprosto kanete nekaj kapljic vode na mehko krpo, kosem vate ali nežno čistilno gobico ter sčistite madeže z različnih manjših ali večjih površin. Hkrati uporaba mineralne vode deluje tudi protibakterjsko.

Odstranjevanje madežev z oblačil in drugih tkanin …

Že babice so vedele, da mineralna voda učinkovito deluje v boju proti madežem. Z oblačila lahko odstanite mastne madeže tako, da ga za nekaj časa preprosto namočite v mineralni tekočini, nato pa operate v pralnem stroju. Enako učinkvita je v borbi z madeži preprog, odej ter oblazinjenega pohištva.

Pri peki …

S pomočjo gazirane vode bo doma pečen kruh še rahlejši, prav tako pa tudi palačinke ter nekatere vrste peciva in testa.

.

NAJNOVEJŠE