Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaKakšno je zdravje v vaši občini?

Kakšno je zdravje v vaši občini?

MORDA VAS ZANIMA

Vas zanima,  kako zdravi so ljudje v vaši občini? Značilnosti okolja, v katerem živite, namreč močno vplivajo na vaše zdravje in počutje. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je za vsako slovensko občino pripravil vpogled v  zdravstveno stanje prebivalstva v posamezni občini, ki je podrobneje opisano s pomočjo kazalnikov zdravja. Projekt Zdravje v občini razkriva, da so občine v vzhodnem delu Slovenije povprečno v slabšem položaju kot občine na zahodu.

- Oglas -

zdravje in občine

Pomembne razlike med občinami

Okolje, v katerem ljudje bivajo in delajo, pomembno vpliva na njihovo zdravje, slovenske občine pa se po kazalnikih zdravja pomembno razlikujejo. »S prikazom zdravstvenega stanja želi NIJZ spodbuditi različne deležnike na lokalni ravni, zlasti odločevalce, pri njihovih aktivnostih za promocijo in krepitev zdravja svojih prebivalcev. Izdelki »Zdravje v občini« so namenjeni pregledu ključnih kazalnikov zdravja v občinah v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem,« je povedala Ada Hočevar Grom z NIJZ.

Katere občine izstopajo?

Kazalnike zdravja so razvrstili v različne tematske sklope:

  • »Prebivalci in skupnost«, ki prikazujejo demografske in razvojne kazalnike občine.
  • »Dejavniki tveganja za zdravje«, ki prikazujejo kazalnike o dejavnikih, ki vplivajo na zdravje.
  • »Preventiva«, ki prikazuje kazalnike aktivnosti usmerjenih v ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni.
  • »Zdravstveno stanje« je sklop kazalnikov, ki govori o oceni zdravja in prisotnosti določenih bolezni.
  • »Umrljivost«, ki prikazuje umrljivost prebivalstva zaradi različnih vzrokov.

Svoje zdravje najbolje ocenjujejo prebivalci občin Cerklje na Gorenjskem, Šenčur, Naklo, Kranj in Slovenj Gradec. Najmanj dni bolniške odsotnosti so zabeležili v občinah Preddvor, Železniki, Solčava in Ig. Z najmanj oziroma nič prometnih nezgod zaradi alkoholiziranosti se lahko pohvalijo občine Osilnica, Solčava, Kobilje,Hodoš in Žetale.

Kje prejemajo največ zdravil?

- Oglas -

Zaradi sladkorne bolezni največ zdravil prejemajo v občinah Cankova, Jesenice, Hrastnik in Radeče. Zaradi povišanega krvnega tlaka največ zdravil prav tako prejemajo prebivalci občine Cankova, poleg njih pa še občine Odranci, Kobilje in Turnišče. Najvišje vrednosti prejemnikov zdravil zaradi duševnih motenj pa beležimo v Rogatcu, Rogaški Slatini, Cankovi, Osilnici in Hrastniku.

Namen projekta je spodbuditi krepitev zdravja in preprečevanje bolezni v lokalnem okolju ter omogočiti  boljšo dostopnost zdravstvenih podatkov v Sloveniji.

Preverite zdravje v svoji občini: www.obcine.nijz.si

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×