Zdravje & prehranaKakšno je zdravje v vaši občini?

Kakšno je zdravje v vaši občini?

MORDA VAS ZANIMA

Vas zanima,  kako zdravi so ljudje v vaši občini? Značilnosti okolja, v katerem živite, namreč močno vplivajo na vaše zdravje in počutje. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je za vsako slovensko občino pripravil vpogled v  zdravstveno stanje prebivalstva v posamezni občini, ki je podrobneje opisano s pomočjo kazalnikov zdravja. Projekt Zdravje v občini razkriva, da so občine v vzhodnem delu Slovenije povprečno v slabšem položaju kot občine na zahodu.

- Oglas -

zdravje in občine

Pomembne razlike med občinami

Okolje, v katerem ljudje bivajo in delajo, pomembno vpliva na njihovo zdravje, slovenske občine pa se po kazalnikih zdravja pomembno razlikujejo. »S prikazom zdravstvenega stanja želi NIJZ spodbuditi različne deležnike na lokalni ravni, zlasti odločevalce, pri njihovih aktivnostih za promocijo in krepitev zdravja svojih prebivalcev. Izdelki »Zdravje v občini« so namenjeni pregledu ključnih kazalnikov zdravja v občinah v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem,« je povedala Ada Hočevar Grom z NIJZ.

Katere občine izstopajo?

Kazalnike zdravja so razvrstili v različne tematske sklope:

  • »Prebivalci in skupnost«, ki prikazujejo demografske in razvojne kazalnike občine.
  • »Dejavniki tveganja za zdravje«, ki prikazujejo kazalnike o dejavnikih, ki vplivajo na zdravje.
  • »Preventiva«, ki prikazuje kazalnike aktivnosti usmerjenih v ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni.
  • »Zdravstveno stanje« je sklop kazalnikov, ki govori o oceni zdravja in prisotnosti določenih bolezni.
  • »Umrljivost«, ki prikazuje umrljivost prebivalstva zaradi različnih vzrokov.

Svoje zdravje najbolje ocenjujejo prebivalci občin Cerklje na Gorenjskem, Šenčur, Naklo, Kranj in Slovenj Gradec. Najmanj dni bolniške odsotnosti so zabeležili v občinah Preddvor, Železniki, Solčava in Ig. Z najmanj oziroma nič prometnih nezgod zaradi alkoholiziranosti se lahko pohvalijo občine Osilnica, Solčava, Kobilje,Hodoš in Žetale.

Kje prejemajo največ zdravil?

- Oglas -

Zaradi sladkorne bolezni največ zdravil prejemajo v občinah Cankova, Jesenice, Hrastnik in Radeče. Zaradi povišanega krvnega tlaka največ zdravil prav tako prejemajo prebivalci občine Cankova, poleg njih pa še občine Odranci, Kobilje in Turnišče. Najvišje vrednosti prejemnikov zdravil zaradi duševnih motenj pa beležimo v Rogatcu, Rogaški Slatini, Cankovi, Osilnici in Hrastniku.

Namen projekta je spodbuditi krepitev zdravja in preprečevanje bolezni v lokalnem okolju ter omogočiti  boljšo dostopnost zdravstvenih podatkov v Sloveniji.

Preverite zdravje v svoji občini: www.obcine.nijz.si

NAJNOVEJŠE