Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravje & prehranaMenopavza: živila za naravno ublažitev neprijetnih težav

Menopavza: živila za naravno ublažitev neprijetnih težav

MORDA VAS ZANIMA

Prehod v menopavzo večini žensk povzroča kar nekaj preglavic oziroma neprijetnih simptomov. Čeprav gre za povsem naraven biološki proces, ki sam po sebi ni zdravstvena težava, pa so po drugi strani stvari, kot so nihanja razpoloženja, vročinski oblivi in nespečnost, nekaj, kar je mogoče ublažiti. Pri tem vam lahko poleg redne telovadbe zelo pomaga ustrezna prehrana. Preverite, katera živila oziroma vrste živil je še posebej koristno uživati v tem obdobju.

- Oglas -

Križnice

Za ženske, ki prehajajo v menopavzo, je priporočljivo pogosto uživanje zelenjave, ki jo uvrščamo med križnice. To je na primer zelje, brokoli ali ohrovt. Križnice namreč vsebujejo snov, ki pomaga pri uravnavanju ravni estrogena v telesu. Poleg tega lahko v križnicah najdemo veliko vlaknin ter večje količine vitamina C in K, kar vam bo pomagalo pri ohranjanju normalnega krvnega tlaka in zmanjšalo tveganje za težave s srcem.

Fermentirani sojini izdelki

V fermentiranih sojinih izdelkih (npr. v tempehu) se nahajajo fitoestrogeni, ki so še posebej priporočljivi za ženske v menopavzi. Pomagajo namreč uravnovesiti stanje hormonov in posledično omiliti težave, povezane z menopavzo. Fitoestrogeni so pravzaprav rastlinska oblika estrogena, zato lahko v telesu posnemajo delovanje hormonov. Pogosto so prav fitoestrogeni glavna sestavina prehranskih dopolnil, namenjenih ženskam v menopavzi, ki jih je mogoče kupiti v lekarnah.

Maščobne kisline omega 3

Uživanje zadostnih količin živil, bogatih z maščobnimi kislinami omega 3, je ob prehodu v menopavzo še posebej pomembno. Med drugim lahko s tem zmanjšate tveganje za poznejšo osteoporozo in za razpoloženjska nihanja.

Probiotiki

- Oglas -

Probiotiki so koristne bakterije, ki imajo v našem telesu številne pomembne funkcije. Med drugim imajo pozitiven vpliv na tvorbo nekaterih ključnih hormonov, okrepili pa bodo tudi vaš imunski sistem in izboljšali vaše kognitivne sposobnosti, kar je še posebej pomembno za preprečevanje težav, kot je na primer Alzheimerjeva bolezen.

Voda

Poleg hrane je pri prehodu v menopavzo zelo pomembna tudi tekočina, predvsem voda. Zaradi povečanega znojenja, s katerim se ženske pogosto soočajo v tem obdobju, je pomembno, da ste pozorni na to, da nadomestite izgubljeno tekočino. Pitje zadostnih količin vode pa vam bo pomagalo tudi pri odpravi občutka napihnjenosti v trebuhu. To se sicer morda zdi v nasprotju z vašo intuicijo, vendar je prav voda ena najboljših, obenem pa najenostavnejših rešitev, če se soočate z napihnjenostjo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×