Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaMenopavza: živila za naravno ublažitev neprijetnih težav

Menopavza: živila za naravno ublažitev neprijetnih težav

MORDA VAS ZANIMA

Prehod v menopavzo večini žensk povzroča kar nekaj preglavic oziroma neprijetnih simptomov. Čeprav gre za povsem naraven biološki proces, ki sam po sebi ni zdravstvena težava, pa so po drugi strani stvari, kot so nihanja razpoloženja, vročinski oblivi in nespečnost, nekaj, kar je mogoče ublažiti. Pri tem vam lahko poleg redne telovadbe zelo pomaga ustrezna prehrana. Preverite, katera živila oziroma vrste živil je še posebej koristno uživati v tem obdobju.

- Oglas -

Križnice

Za ženske, ki prehajajo v menopavzo, je priporočljivo pogosto uživanje zelenjave, ki jo uvrščamo med križnice. To je na primer zelje, brokoli ali ohrovt. Križnice namreč vsebujejo snov, ki pomaga pri uravnavanju ravni estrogena v telesu. Poleg tega lahko v križnicah najdemo veliko vlaknin ter večje količine vitamina C in K, kar vam bo pomagalo pri ohranjanju normalnega krvnega tlaka in zmanjšalo tveganje za težave s srcem.

Fermentirani sojini izdelki

V fermentiranih sojinih izdelkih (npr. v tempehu) se nahajajo fitoestrogeni, ki so še posebej priporočljivi za ženske v menopavzi. Pomagajo namreč uravnovesiti stanje hormonov in posledično omiliti težave, povezane z menopavzo. Fitoestrogeni so pravzaprav rastlinska oblika estrogena, zato lahko v telesu posnemajo delovanje hormonov. Pogosto so prav fitoestrogeni glavna sestavina prehranskih dopolnil, namenjenih ženskam v menopavzi, ki jih je mogoče kupiti v lekarnah.

Maščobne kisline omega 3

Uživanje zadostnih količin živil, bogatih z maščobnimi kislinami omega 3, je ob prehodu v menopavzo še posebej pomembno. Med drugim lahko s tem zmanjšate tveganje za poznejšo osteoporozo in za razpoloženjska nihanja.

Probiotiki

- Oglas -

Probiotiki so koristne bakterije, ki imajo v našem telesu številne pomembne funkcije. Med drugim imajo pozitiven vpliv na tvorbo nekaterih ključnih hormonov, okrepili pa bodo tudi vaš imunski sistem in izboljšali vaše kognitivne sposobnosti, kar je še posebej pomembno za preprečevanje težav, kot je na primer Alzheimerjeva bolezen.

Voda

Poleg hrane je pri prehodu v menopavzo zelo pomembna tudi tekočina, predvsem voda. Zaradi povečanega znojenja, s katerim se ženske pogosto soočajo v tem obdobju, je pomembno, da ste pozorni na to, da nadomestite izgubljeno tekočino. Pitje zadostnih količin vode pa vam bo pomagalo tudi pri odpravi občutka napihnjenosti v trebuhu. To se sicer morda zdi v nasprotju z vašo intuicijo, vendar je prav voda ena najboljših, obenem pa najenostavnejših rešitev, če se soočate z napihnjenostjo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×