0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaJabolčni kis je zelo koristen tudi na vrtu

Jabolčni kis je zelo koristen tudi na vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Jabolčni kis je izjemno vsestransko uporaben. Gre za zelo zdrav dodatek prehrani, ki ga mnogi uživajo kar na tešče, pomaga vam lahko pri čiščenju, zelo uporaben pa je tudi kot lepotni pripravek in kot pomoč pri različnih zdravstvenih težavah. Manj znano pa je, da lahko jabolčni kis uporabite tudi pri številnih opravilih na vrtu.

- Oglas -

Gnojenje

Medtem ko se beli kis pogosto uporablja kot herbicid, ima jabolčni kis povsem nasproten učinek, kar je povezano predvsem s stopnjo kislosti. Tako lahko jabolčni kis med drugim uporabite kot naravno gnojilo. Priporočamo vam, da se pri tem omejite predvsem na tiste rastline, ki jim ustreza nekoliko bolj kisla prst. 40-litrsko vedro napolnite z vodo in s približno pol litra jabolčnega kisa. Pomembno je namreč, da kis dovolj razredčite, saj lahko sicer poškoduje rastline ali zmanjša kakovost prsti. Rastline zalivajte s kanglico ali pa mešanico prelijte v posodico z razpršilnikom. Jabolčni kis lahko seveda kombinirate tudi z drugimi gnojili. Najbolje bo, da uporabite nefiltriran ekološki jabolčni kis, saj vsebuje pulpa največ koristnih snovi.

Čiščenje zarjavelega orodja

Pametno je, da vedno poskrbite za zaščito orodja oziroma pripomočkov, ki jih uporabljate za delo na vrtu. Pomembno je predvsem, da jih zaščitite pred vlago, še posebej če so pripomočki izdelani tudi iz železa, saj se lahko na njih sicer hitro pojavi rja. Če se vam kljub temu zgodi, da opazite rjo, si lahko zelo hitro in enostavno pomagate z jabolčnim kisom. Kis vlijte v posodico z razpršilnikom in z njim popršite orodje. Če gre za trdovratnejšo rjo, lahko orodje tudi namočite v jabolčni kis in ga pustite stati kakšen dan. Na koncu morate pripomočke za delo na vrtu le še oprati z vodo in jih osušiti.

- Oglas -

Odganjanje živali z vrta

Se vam pogosto dogaja, da na vaš vrt zaidejo zajci, krti in druge živali, ki uničujejo pridelek? V tem primeru vam bo verjetno koristil podatek, da živali večinoma odbija vonj kisa. Tako jih lahko odženete zelo enostavno, ne da bi jim pri tem povzročali škodo. Vse, kar morate storiti, je, da v jabolčni kis namočite nekaj krp in jih namestite na različna mesta na vrtu. Za optimalni učinek krpe pomakajte v kis približno enkrat tedensko. Če želite zaščititi liste rastlin pred insekti, liste popršite z mešanico vode in kisa (v razmerju 3 : 1), ki ji dodajte malce detergenta za pomivanje posode.

Čiščenje glinenih korit

Imate na vašem vrtu oziroma v okolici doma glinena korita, ki so sčasoma spremenila svojo barvo, zato razmišljate o nakupu novih? Glina postopoma vsrka kalcij in druge minerale iz vode, zato lahko pride do razbarvanja, kar pa še ne pomeni, da je edina možnost, ki jo imate, to, da korita enostavno zamenjate. S korit najprej odstranite ostanke zemlje ter jih nato očistite s pripravkom iz vode in kisa (razmerje 4 : 1). Na koncu bodo zagotovo videti kot nova!

.

NAJNOVEJŠE