Domači pripravki za gnojenje in krepitev rastlin

    Za rast rastlin, tvorbo sadežev in cvetov so nujne hranilne snovi. Če jih primanjkuje, bodo rastline ostale majhne, slabo cvetele in tudi slabo obrodile – in najverjetneje tudi zbolele. Namesto da bi za spodbujanje rasti rastlin na vašem balkonu ali vrtu uporabili škodljiva kemična sredstva, raje uporabite domače, naravne pripravke.

    Za gnojenje in krepitev rastlin ter zatiranje škodljivcev obstaja več različnih rastlinskih vrst, ki jih lahko pripravite kot gnojevko, izvleček, prevretek ali čajni poparek. Za njihovo pripravo boste potrebovali:

    • litrsko merilno posodo,
    • redko in gosto cedilo,
    • zajemalko.

    Pripravke lahko po rastlinah razpršite s pomočjo razpršilnika, lahko pa jih zlijete neposredno po tleh. Vsa sredstva je treba pred uporabo na rastlinah v nekaterih primerih razredčiti v pravilnem razmerju. V nadaljevanju navajamo nekaj receptov za pripravke, ki bodo vašim rastlinam povrnili odpornost, lepoto in sijaj.

    Pripravki iz kopriv za rastline

    Česnov čajni poparek – proti sivi plesni

    Česen ni dober samo za zdravje ljudi, ampak tudi rastlin. Z njegovo pomočjo boste rastline okrepili proti sivi plesni.

    Potrebujete za 20 gramov česnovih glavic in liter vode. Česen sesekljajte, ga stresite v lonec in prelijte z vrelo vodo. Pustite, da v posodi stoji 15 minut, nato ga precedite.

    Rastline škropite z nerazredčenim in ohlajenim poparkom. Najučinkoviteje se obnese pri jagodah.

    Lahko pripravite še: hrenov čajni poparek, ki preprečuje cvetno gnilobo pri koščičastem sadju in sušenje vršičkov zaradi monilije. Potrebujete 500 g hrenovih listov in liter vode. Čajni poparek za odpravljanje cvetne gnilobe razredčite v razmerju 1 : 5 in z njim poškropite cvetove. Za odpravljanje monilije ga razredčite v razmerju 1 : 1 in z njim poškropite tla in liste.

    Za krepitev rastlin je zelo priporočljiv tudi čajni poparek iz kamilice, za katerega boste potrebovali 20 gramov kamiličnih cvetov in liter vode. Za škropljenje sadik in tal uporabite kamilični čaj v razmerju 1 : 5.

    Koprivni izvleček – proti listnim ušem

    Za odganjanje listnih uši uporabite izvleček koprive. Zanj boste potrebovali 200 gramov kopriv in 2 litra vode.

    Sesekljajte koprive in jih prelijte s hladno vodo (vrela voda bi uničila aktivne snovi). Koprive v vodi obtežite s kamnom, ki bo pritiskal nanje in spodbujal izločanje učinkovin iz njih. Namakajte do 24 ur in precedite tekočino.

    Tako pripravljen izvleček pustite na soncu en dan. Nato ga ponovno precedite in ga razredčite v razmerju 1 : 5. Zdaj je pripravljen za škropljenje po rastlinah in zatiranje listnih uši.

    Lahko pripravite še: izvleček iz listov octovca, ki odganja listne uši in ličinke koloradskega hrošča. Uporabite enake količine in razmerja kot pri koprivah.

    Gnojevka iz kopriv – za več dušika v tleh

    Koprive lahko uporabite tudi za pripravo gnojevke. Ko boste z njo pognojili tla, jih boste oskrbeli z dodatnim dušikom, ki je izjemno pomemben za razvoj in vitalnost rastlin.

    Tokrat boste potrebovali kilogram kopriv in 10 litrov vode. Najbolje je, da so koprive za gnojevko nabrane tik, preden začnejo cveteti. Gnojevko pripravite tako, da sesekljane koprive stresete v vedro vode. Tam jih pustite 10 do 14 dni in jih vsak dan mešajte.

    Po 3 ali 4 dneh bo nastopila fermentacija. Gnojevka je pripravljena, ko tekočina potemni in se neha peniti – takrat so se trdni delci posedli in lahko od njih ločite tekočino. Preden z njo pognojite tla, jo razredčite v razmerju 1 : 10.

    Lahko pripravite še: gnojevko iz ognjiča za krepitev odpornosti zelenjave in okrasnih rastlin. Potrebujete kilogram ognjiča in 10 litrov vode. Gnojevko razredčite v razmerju 1 : 10.

    Prevretek iz njivske preslice – proti plesnim

    Prevretek iz njivske preslice uporabite za zatiranje pepelaste plesni, peronospore ter drugih plesni. Potrebovali boste 500 gramov njivske preslice in 5 litrov vode.

    Prevretek pripravite tako, da sesekljate njivsko preslico, jo prelijete s hladno vodo in pustite stati 24 ur. Mešanico nato zavrite in jo 15 do 30 minut kuhajte na majhnem ognju. Ko se prevretek ohladi, ga odcedite.

    Preden ga škropite, ga razredčite v razmerju 1 : 5. Priporočljivo je škropljenje na soncu. Uporabljajte ga tri dni zapored.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte