Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravilne rastlineWasabi in njegovi neverjetni zdravilni učinki

Wasabi in njegovi neverjetni zdravilni učinki

MORDA VAS ZANIMA

Ljubitelji sušija zagotovo poznate tudi wasabi oz. japonski hren, ki se ga navadno streže zraven japonskih riževih zavitkov. Wasabi je precej podoben našemu hrenu, le da je ostrejšega okusa in zelene barve. Je večletna trajnica, v kuhinji pa uporabljamo podzemni del rastline. Zaradi precej zahtevne pridelave je dražji od našega hrena. Izvira iz Japonske, kjer se v prvih zapisih pojavi že v 10. stoletju, danes pa je razširjen po vsem svetu. Pri nas ga dobimo predvsem v obliki paste, najbolj pa se poda zraven rib.

- Oglas -

Wasabi

Wasabi zdravi vnetja dihalnih poti

Wasabi vsebuje glukozinolate, to so žveplove spojine prijetnega vonja, ki povzročajo solzenje. V njem najdemo še vitamina C in B6, kalcij, magnezij, kalij in mangan ter gorčična olja oz. izotiocianate, ki delujejo antibakterijsko, antibiotično in protivnetno. Gorčično olje pomaga zlasti pri vnetju zgornjih dihalnih poti, pomaga pa tudi pri astmi, spodbuja potenje in deluje diuretično.

Uspešen v boju z rakom

Japonski znanstveniki so v svojih raziskavah dokazali protirakav učinek wasabija proti različnim vrstam raka, ugotovili so, da je uspešen pri uničevanju rakavih celic, medtem ko zdravih ne poškoduje. Za to so zaslužni že omenjeni izotiocianati, ki poleg tega tudi spodbujajo tiste encime, ki so zaslužni za razstrupljanje jeter. V boju z rakom se sicer najbolj obnese svež wasabi, ki ga je pri nas precej težko dobiti, poleg tega pa dosega tudi zelo visoko cene.

Izotiocianati so naravni antibiotik

Ni naključje, da wasabi na japonskem največkrat strežejo prav ob surovih ribah, saj njegovo močno antibakterijsko delovanje uničuje bakterije na ribah, ki se hitro množijo, in preprečuje morebitno zastrupitev. Znanstveniki so dokazali, da izotiocianati delujejo proti celi vrsti različnih bakterij, poleg tega pa delujejo tudi protiglivično. Zavirajo tudi zlepljanje trombocitov na različne encime in preprečujejo nastanek krvnih strdkov. Čim pogostejše uživanje wasabija se priporoča tudi ljudem, ki imajo diabetes tipa 2, saj nas varuje pred morebitnimi poškodbami nefronov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×