0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKrvni strdki: 10 znakov, ki jih ne smete ignorirati

Krvni strdki: 10 znakov, ki jih ne smete ignorirati

MORDA VAS ZANIMA

Krvne strdke lahko v osnovi razdelimo v dve večji skupini – na mirujoče in po telesu potujoče strdke. Ko oziroma dokler so krvni strdki mirujoči, govorimo o trombozi. Znana je na primer globoka venska tromboza, ki je običajno povezana s strdki v nogi, vendar se lahko pojavi tudi v drugih delih telesa, na primer v roki. Po drugi strani pa lahko v povezavi s strdki govorimo tudi o emboliji. Zanjo je značilno, da se strdek odcepi in nato potuje po telesu. Če pride do pljuč (t. i. pljučna embolija), je lahko to smrtno nevarno.

- Oglas -

V nadaljevanju navajamo nekaj najbolj tipičnih simptomov, na podlagi katerih je mogoče sklepati, da so se v telesu pojavili krvni strdki (globoka venska tromboza) ali da ti strdki morda celo potujejo proti pljučem …

Krvni strdki: Simptomi globoke venske tromboze

Ni sicer nujno, da je globoka venska tromboza povezana z zelo očitnimi znaki, zato lahko ostane težava precej dolgo neprepoznana, s čimer se seveda povečuje nevarnost za resnejše zaplete. V primeru, da se simptomi pojavijo, je eden izmed najbolj tipičnih (1) bolečina v nogi ali roki, v kateri je nastal krvni strdek, ali pa povečana občutljivost te okončine. Med precej tipične znake globoke venske tromboze sodi tudi (2) nadpovprečno topla koža na območju strdka. Nekateri opažajo tudi (3) otekanje prizadete okončine. Poleg tega pa lahko (4) postane koža v bližini strdka pordela ali obarvana v vijolične odtenke. Simptomi, značilni za globoko vensko trombozo, so včasih podobni občutkom, ki spremljajo nategnjeno mišico. Tako lahko na primer tisti, ki so nekoliko bolj aktivni, znake globoke venske tromboze zamenjajo za klasično športno poškodbo.

Krvni strdek

Kako prepoznati nevarnost za pljučno embolijo?

Že pri globoki venski trombozi je nujno, da jo uspemo hitro prepoznati in da nato čim prej ukrepamo. Seveda pa je to še posebej pomembno, če obstaja nevarnost za pljučno embolijo oziroma za to, da krvni strdek pripotuje do pljuč. V tem primeru lahko odločajo minute oziroma celo sekunde. Eden izmed najpogostejših simptomov, ki se pojavijo, če se krvni strdek napoti proti pljučem, je (5) bolečina v prsnem košu, ki jo spremljajo težave z dihanjem, še posebej ob poskusih globokih vdihov. Obenem se lahko pojavi (6) močnejše znojenje, čemur se pridružijo (7) pospešen srčni utrip, (8) povišana telesna temperatura in (9) občutek omotičnosti. Včasih pa na nevarnost pljučne embolije opozarja tudi (10) krvavo obarvan izloček pri kašlju. Če opažate katerega izmed teh znakov ali če se ti znaki pojavljajo pri osebi v vaši bližini, je torej nujno, da čim prej poiščete zdravniško pomoč.

- Oglas -

Skupine, pri katerih je tveganje za krvne strdke posebej visoko

Krvni strdki lahko nastanejo zaradi najrazličnejših razlogov in pri praktično komur koli. Vendar pa obstajajo skupine ljudi, pri katerih je nevarnost za tovrstne zaplete še posebej visoka. Posamezniki in posameznice, ki sodijo med rizične skupine, morajo biti zato še posebej pozorni na morebitne simptome krvnih strdkov. Eden izmed dejavnikov povečanega tveganja je na primer uporaba oralne hormonske kontracepcije. Povečana nevarnost za krvne strdke obstaja tudi pri nosečnicah, kadilcih, ljudeh s čezmerno telesno težo, pri sladkornih bolnikih, pri ljudeh s kroničnimi vnetnimi boleznimi in pri nekaterih rakavih bolnikih.

O večji možnosti za krvne strdke lahko govorimo tudi pri starejši populaciji – predvsem pri ljudeh, ki so starejši od šestdeset let. K tveganju za nastajanje krvnih strdkov lahko poleg tega prispeva tudi pomanjkanje telesne aktivnosti. Seveda pa so lahko v ozadju tudi genetski dejavniki – če so težave s krvnimi strdki v vaši (ožji) družini zelo pogoste, je torej potrebna posebna previdnost.

Preberite tudi: Krvni strdki: 3 skupine živil, ki preprečujejo njihovo nastajanje

.

NAJNOVEJŠE