0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMožganska kap: 5 osnovnih preventivnih ukrepov

Možganska kap: 5 osnovnih preventivnih ukrepov

MORDA VAS ZANIMA

Možganska kap je stanje, za katerega je značilna motena oskrba možganov s krvjo, kar lahko seveda pomeni zelo hude posledice – od invalidnosti do smrti. Tako je zelo pomembno, da znamo pri drugih prepoznati znake možganske kapi, saj je nujno čim hitrejše ukrepanje. Med najbolj tipične znake sodijo težave pri govoru, povešeni kotički ustnic in težave z nadzorom okončin.

- Oglas -

Čeprav ni možno odpraviti vseh dejavnikov tveganja, zaradi katerih lahko nastopi možganska kap, je tudi tu, podobno kot v mnogih drugih primerih, zelo pomembna ustrezna preventiva. Z določenimi ukrepi lahko namreč bistveno zmanjšamo nevarnost za možgansko kap. Pri tem ne smete pozabiti, da možganska kap nikakor ni nekaj, kar bi se pojavljalo le pri starostnikih. Težava je sicer zares najbolj razširjena pri tej skupini, vendar pa jo vedno pogosteje srečujemo tudi pri mlajših osebah. S preventivo je tako pametno začeti čim prej.

1. Vaša prehrana naj bo sestavljena iz karseda nepredelanih živil

Prehrana je eden izmed temeljev dobrega zdravja. Z urejeno prehrano lahko zmanjšamo tveganje za najrazličnejše zdravstvene težave, vključno z možgansko kapjo. Priporočamo vam, da se pri sestavljanju jedilnika osredotočite na čim bolj nepredelana živila. Osnovo naj predstavljajo različne vrste sadja in zelenjave, semena, oreščki, stročnice in polnozrnata žita. Obenem pazite, da vaša prehrana ne bo vsebovala prevelikih količin soli. Povišan krvni tlak, ki je pogosto povezan prav s čezmernim uživanjem soli oziroma natrija, namreč povečuje nevarnost za možgansko kap.

2. Poskrbite za približno 7–9 ur spanca na noč (a ne več kot toliko!)

Pogosto pozabljamo, da pomanjkanje spanca nima samo kratkotrajnih posledic v obliki utrujenosti naslednji dan, ampak lahko pušča tudi resne dolgoročne posledice. Med drugim se zaradi pomanjkanja spanja poveča tveganje za hipertenzijo, čezmerno telesno težo in sladkorno bolezen. Vse naštete težave pa prispevajo k povečanju možnosti za možgansko kap. Poskrbite torej za dovolj spanja, približno 7–9 ur na noč, pri čemer upoštevajte, da naj bi se tveganje za kap povečalo tudi pri tistih, ki spijo preveč. Poskušajte torej poiskati zlato sredino … 

- Oglas -

3. Vzemite si čas za telesno aktivnost – tudi ko ga »nimate«

Dobra prekrvavitev lahko zagotovo zmanjša nevarnost za možgansko kap. Ker so težave s slabo prekrvavitvijo še posebej pogoste pri ljudeh, ki se ne gibajo dovolj, je zelo pomembno, da ne iščete izgovorov, ko gre za telesno aktivnost. Poleg pozitivnega vpliva na prekrvavitev so seveda pomembni tudi drugi učinki, ki lahko posredno vplivajo na zmanjševanju tveganja za možgansko kap. Med drugim lahko redna vadba pomaga pri preprečevanju debelosti, povišanega krvnega tlaka in sladkorne bolezni ter pri zniževanju ravni škodljivega holesterola.

4. Odpovejte se tobačnim izdelkom

Najpogostejši povod za možgansko kap naj bi bilo prav kajenje. Metaanaliza, ki je bila izvedena leta 2019, je denimo razkrila obstoj korelacije med številom dnevno pokajenih cigaret in tveganjem za možgansko kap (vsakih 5 cigaret pomeni 12-odstotno povečanje tveganja). Zaradi kajenja se zmanjša nasičenost krvi s kisikom, hkrati pa se poviša krvni tlak. Za povrh pa lahko kajenje poškoduje krvne žile in oteži dotok krvi do možganov. Pri tem upoštevajte, da ima lahko podobne učinke – čeprav v nekoliko milejši obliki – tudi t. i. pasivno kajenje.

5. Zmanjšajte vnos alkohola

Povečano tveganje za možgansko kap je mogoče opaziti predvsem pri tistih, ki uživajo večje količine alkohola. Zmerno uživanje v alkoholnih pijačah tako praviloma ni problematično, vendar pa večina ljudi ne ve, kaj natančno sploh pomeni »zmernost«. »Dovoljena« količina je običajno omejena na 1–2 enoti alkohola dnevno. Gre torej za mejo, ki jo lahko hitro prekoračite, zato bodite zelo pazljivi.

.

NAJNOVEJŠE