0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBolečine v grlu: je kriva okužba ali sezonska alergija?

Bolečine v grlu: je kriva okužba ali sezonska alergija?

MORDA VAS ZANIMA

Sezonske alergije, ki so značilne predvsem za pomlad, običajno povezujemo s simptomi, kot so kihanje oziroma izcedek iz nosu, solzenje oči in srbečica. Manj pogost, a še vedno precej razširjen simptom sezonskih alergij pa je lahko tudi vneto grlo ali bolečine v grlu. Ker gre za malce redkejši simptom tovrstnih alergij, ki jih poznamo tudi pod imenom seneni nahod, se večkrat pojavi dvom, povezan z vzroki za bolečine v grlu. Gre resnično za simptom alergije ali je pravi vzrok morda okužba, za katero so krivi patogeni mikroorganizmi, kot so virusi in bakterije?

- Oglas -

Povečana tvorba sluzi in postnazalni izcedek

O alergijah govorimo, ko se telo pretirano odzove na snov, ki je lahko sama po sebi povsem neškodljiva. Problematične so predvsem beljakovine v različnih snoveh, ki jih telo zazna kot tujke, torej kot t. i. alergene. Te snovi lahko pridejo v telo na različne načine. Cvetni prah lahko na primer doseže očesno sluznico s pomočjo vetra, alergeni pa lahko vstopijo v telo tudi skozi usta ali nos. Nemalokrat jih tja zanesemo sami, z dotikanjem teh delov telesa z neumitimi rokami.

Ker se želi telo seveda obvarovati pred snovmi, ki jih zaznava kot škodljive tujke, imunski sistem sproži močno vnetno reakcijo. Ena od posledic tovrstnega odziva telesa je tvorba večjih količin sluzi. S pomočjo sluzi želi telo »odplaviti« alergene. Tipičen simptom, ki se pri tem pojavi, je, kot omenjeno, močnejši izcedek iz nosu. Zaradi obilnejšega izcedka pa imamo lahko obenem občutek zamašitve dihalnih poti, posledično pa oteženega dihanja. In kako je vse to povezano z bolečinami v grlu?

Čeprav alergijski odziv običajno nima neposrednega vpliva na grlo, je treba upoštevati povezavo med grlom, nosom in ušesi. Težava z enim organom lahko vpliva tudi na druga dva. Posledica čezmernih količin sluzi, ki se izločajo ob stiku z alergenom, je t. i. postnazalni izcedek, kar privede do vnetega, razdraženega grla oziroma žrela.

- Oglas -

Ali je za bolečine v grlu kriva sezonska alergija?

Bolečine v grlu pa so seveda tudi precej pogost simptom pri različnih oblikah okužb, vključno z virusnimi okužbami, kot sta prehlad ali covid-19. Kako torej razločevati med različnimi vzroki za vneto grlo oziroma kako vedeti, kdaj gre za simptom sezonske alergije? Ena najbolj pomenljivih razlik je povezana s tem, kako hitro oziroma nenadno se pojavijo simptomi. Pri alergijah je reakcija takojšnja in zelo izrazita.

Morda ste bili še pred nekaj minutami povsem v redu, nato pa vas nenadoma presenetijo zelo izraziti simptomi. Po drugi strani je napredovanje bolezni pri virusnih okužbah praviloma nekoliko počasnejše. Simptomi se sprva pojavijo v precej mili obliki, nato pa postajajo postopoma vedno bolj moteči. Pomembno pa je tudi to, ali se morda hkrati pojavljajo simptomi, kot so bolečine v telesu in povišana telesna temperatura (včasih v kombinaciji z mrzlico). V tem primeru najverjetneje ne gre za alergijo.

Zdravljenje oziroma blaženje simptomov

Od tega, kaj je vzrok za bolečine v grlu, je seveda odvisno tudi samo zdravljenje. Če ugotovite, da so bolečine povezane z alergijo, se jih boste najlaže znebili s pomočjo antihistaminikov, torej zdravil, ki zavirajo alergijski odziv, in sicer tako, da zmanjšajo učinek histamina v telesu. Kadar antihistaminiki ne pomagajo – oziroma če omilijo le določene simptome – je smiselno preveriti, ali ne gre morda za dvojno težavo. Možna je namreč tudi kombinacija alergijske reakcije in okužbe. Pri blaženju bolečin v grlu si lahko pomagate tudi s pršili in podobnim izdelki za ublažitev postnazalnega izcedka. Seveda pa so lahko zelo pogosto učinkovite tudi povsem naravne metode, na primer grgranje slane vode.

Preberite tudi: Alergija na cvetni prah: naravna ublažitev simptomov

.

NAJNOVEJŠE