Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravje & prehrana7 napak pri kuhanju, ki uničijo celo najokusnejšo jed

7 napak pri kuhanju, ki uničijo celo najokusnejšo jed

MORDA VAS ZANIMA

Kaj je tisto, kar loči povprečno jed od kulinaričnega presežka? Odgovor se pogosto skriva v podrobnostih. Navidezne malenkosti so namreč v resnici še kako pomembne. Če se boste pri pripravi hrane izogibali napakam, ki jih naštevamo v nadaljevanju, bodo vaše jedi bistveno okusnejše, hkrati pa tudi lepše.

1. Uporaba premajhnega lonca za kuhanje testenin

- Oglas -

Testenine so ena tistih jedi, ki veljajo za najpreprostejše, primerne celo za popolne začetnike, ko gre za kuho. Vendar pa v resnici ogromno ljudi testenin ne zna skuhati zares pravilno. Prva napaka je pogosto že izbira premajhnega lonca. Če je količina vrele vode, v katere dodate testenine, zelo majhna, bo temperatura vode hitro upadla. Testenine se bodo tako kuhale v mlačni vodi, kar poveča nevarnost za to, da postanejo zdrizaste in da se zlepijo.

2. (Prepogosto) odpiranje vrat pečice med peko

Včasih se sicer ne moremo izogniti odpiranju vratc pečice med pripravo določene jedi. Vendar pa naj bo to rezervirano zgolj za tiste primere, ko resnično ne gre drugače. Če želite zgolj preveriti, kaj se dogaja z jedjo, si raje pomagajte tako, da preprosto pogledate skozi steklo na vratcih. Možna posledica prepogostega odpiranja pečice je namreč neenakomerno zapečena jed.

3. Uporaba hladnih sestavin pri peki slaščic

Svetujemo vam, da sestavine, ki jih nameravate uporabiti pri peki slaščic, vzamete iz hladilnika vsaj približno eno uro prej, preden se lotite priprave (izjeme so seveda tisti recepti, pri katerih je izrecno navedeno drugače). Če boste uporabili sestavine, segrete na sobno temperaturo, se bodo namreč povezale precej lepše in hitreje. Masa bo tako bolj homogena, obenem pa bo tekstura vaše slaščice bolj rahla oziroma puhasta.

4. Priprava sestavin, ko ste že začeli kuhati

Čiščenje in sekljanje živil, medtem ko se določene sestavine že kuhajo, vam lahko sicer res prihrani nekaj časa, vendar pa lahko po drugi strani to pomeni, da sestavin ne boste mogli dodati pravočasno. Posledično bodo nekatere sestavine kuhane preveč, druge pa premalo. Poskrbite torej, da boste imeli pri roki vse, kar potrebujete, preden vklopite kuhalno ploščo.

5. Dodajanje prevelikih količin hrane v lonec/ponev

- Oglas -

Skupna količina živil naj bo vedno prilagojena velikosti posode, ki jo nameravate uporabiti (oziroma obratno). Preveč hrane v določenem loncu oziroma ponvi namreč onemogoča enakomerno toplotno obdelavo vseh koščkov.

6. Ignoriranje napotka, da je treba moko presejati

Priprava slaščic zahteva še posebej veliko natančnosti in skrbno sledenje receptom. Tu torej ni veliko prostora za improvizacijo. Če želite, da bo slaščica zares popolna, upoštevajte tudi tisto, kar se zdi na prvi pogled precej nepomembno. Ena izmed zelo pogostih napak pri peki slaščic je na primer ignoriranja napotka o tem, da moramo presejati moko. S tem se poveča nevarnost za grudice v biskvitu. Podobno pa velja tudi za moko, ki jo nameravate uporabiti za zgostitev omak ali juh. Vsekakor je torej pametno, da si vzamete tisto dodatno minuto, ki je potrebna za to, da moko presejete.

7. Dolgotrajna toplotna obdelava zelenjave

Odpor do zelenjave je pogosto povezan z njeno neustrezno pripravo. Ogromno ljudi namreč zelenjavo skorajda povsem prekuha. Rezultat je zdrizasta mešanica, ki je odbijajoča že vizualno. Zelenjava, ki ste jo zgolj na hitro popražili v ponvi, bo bistveno okusnejša, hkrati pa bo ohranila privlačno barvo in obliko. Seveda pa je še pomembnejše to, da se bo tako ohranilo tudi bistveno več vitaminov in drugih hranilnih snovi. Čas toplotne obdelave zelenjave naj bo torej minimalen.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×