0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & RekreacijaEvforični občutki po teku – največja nagrada za številne tekače

Evforični občutki po teku – največja nagrada za številne tekače

MORDA VAS ZANIMA

Ljudje tečejo zaradi najrazličnejših razlogov. Zdi se, da sta najpogostejša razloga skrb za zdravje in želja po oblikovanju postave. Čeprav je lahko to nedvomno dobra motivacija, se v obeh primerih pozitivni učinki pokažejo šele po določenem času. Po drugi strani pa mnogi tekači že precej hitro odkrijejo dodatno prednost teka. Govorimo o občutkih, ki se pojavijo, ko uspešno pretečete določeno razdaljo. Mnogi opisujejo te občutke kot posebno obliko evforije, skorajda nekakšne blaženosti.

- Oglas -

Razlog za tek tako niso več izključno dolgoročni cilji, ampak postane vsak trening nagrada zase. Tovrstni evforični občutki se lahko sicer pojavijo po najrazličnejših oblikah telesne aktivnosti, vendar so običajno še posebej pogosti in izraziti pri tekačih.

Pospešeno sproščanje endorfinov med tekom

Dobro znano je na primer, da lahko tek pomaga pri ohranjanju zdravega srca in ožilja. Vendar so tovrstne koristi za mnoge preveč abstraktne, da bi lahko predstavljale neusahljiv vir motivacije. Največji navdušenci nad tekom se tako običajno ne osredotočajo na tovrstne učinke, ampak na neposreden vpliv na razpoloženje. Evforični občutki po teku niso izpričani zgolj v obliki anekdotičnih dokazov, ampak jih je mogoče utemeljiti tudi z znanstvenimi ugotovitvami.

Že dolgo je namreč znano, da ima lahko telesna aktivnost – še posebej kardiovadba, kamor uvrščamo tudi tek – zelo pozitiven vpliv na možgane. Ena izmed študij, ki podpirajo to ugotovitev, je bila leta 2008 objavljena v znanstveni reviji Cerebral Cortex, v kateri se objavljajo predvsem nevroznanstveni članki. Šlo je za študijo, ki je nastala na podlagi raziskave, v katero je bilo vključenih 10 moških, ki so se ukvarjali z vzdržljivostnim tekom.

- Oglas -

Raziskovalci so slikali njihove možgane s pomočjo pozitronske emisijske tomografije, najprej med počitkom, nato pa še 30 minut po dvournem tekaškem treningu. Pri tem so zaznali pospešeno sproščanje endorfinov v možganih med tekom oziroma neposredno po njem, kar se je ujemalo s kvalitativnimi opisi tekačev, ki so poročali o občutkih evforije in sreče.

Tek naj bi pripomogel tudi k izboljšani nevroplastičnosti možganov

Poleg takojšnjih učinkov so tu še dolgoročni pozitivni vplivi teka na možgane oziroma na duševno zdravje. Tek naj bi med drugim pripomogel k povečani nevroplastičnosti. Tovrstni učinki naj bi se začeli kazati po približno šestih tednih rednega ukvarjanja s tekom, kar pojasnjuje, zakaj so evforični občutki po teku še posebej izraziti pri tistih, ki niso popolni začetniki. Če torej trenutno še ne najdete pravega užitka v teku, najverjetneje potrebujete predvsem malce potrpežljivosti.

Učinki teka lahko primerljivi z vplivom fitokanabinoidov

Zanimiva je tudi raziskava, ki so jo pred nekaj leti izvedli nemški raziskovalci. Ti so menili, da evforični občutki po teku niso povezani zgolj z endorfini oziroma s kemični spremembami v možganih. Domnevali so, da je morda vpleten tudi endokanabinoidni sistem, sestavljen iz receptorjev, ki jih najdemo v različnih delih telesa. Ta sistem je zelo pomemben za naše razpoloženje in za blaženje bolečin.

Raziskovalci so ugotovili, da lahko tek najverjetneje prispeva tudi k pospešenemu sproščanju kanabinoidov oziroma endokanabinoidov, ki spodbudijo delovanje endokanabinoidnega sistema. Kanabinoide lahko seveda najdemo tudi v določenih rastlinah (v tem primeru govorimo o fitokanabinoidih), pri čemer poznamo različne podvrste. Nekateri kanabinoidi so povezani s psihoaktivnimi učinki (najbolj znan predstavnik te skupine je seveda THC), drugi, kot je na primer CBD oziroma kanabidiol, pa lahko vplivajo na izboljšanje razpoloženja brez psihoaktivnih posledic.

Neposredni vplivi teka so torej lahko precej podobni vplivom, ki jih imajo fitokanabinoidi, le da je možnosti za nezaželene stranske učinke precej manj. Hkrati pa bo redno ukvarjanje s tekom poskrbelo še za mnoge dodatne pozitivne vplive na vaše zdravje in počutje. 

.

NAJNOVEJŠE