Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Dom & energijaBivališča iz blata s pomočjo največjega 3D-tiskalnika na svetu

Bivališča iz blata s pomočjo največjega 3D-tiskalnika na svetu

MORDA VAS ZANIMA

Možnosti, ki jih ponuja 3D-tiskanje, so resnično osupljive. Gre za tehnologijo, ki je že precej razširjena v medicini, vedno pogosteje pa se uporablja tudi v gradbeništvu. Ena najuspešnejših organizacij, ki se ukvarjajo s tovrstnimi rešitvami, je italijanska družba WASP (The World’s Advanced Savings Project), kjer so združili 3D-tiskanje in princip uporabe lokalnih materialov. Rezultat so bivališča, izdelana iz blata oziroma iz zemlje in gline, ki so okolju in denarnici prijazna rešitev …

Izbira lokalnih materialov omogoča trajnostno in cenovno ugodno gradnjo

- Oglas -

Nezadostno število ustreznih bivališč je že danes velika težava, in to praktično po vsem svetu. Če upoštevamo napovedi, povezane s povečevanjem prebivalstva, pa je mogoče pričakovati, da bo postajala ta težava postopoma le še bolj izrazita. Seveda pa obstajajo načini, kako se izogniti tovrstnim črnim scenarijem. Eden izmed njih je osredotočanje na materiale, ki so na voljo v določenem okolju, kar omogoča cenovno ugodno in ekološko gradnjo. Prav to je tudi eden glavnih ciljev organizacije WASP, ki združuje različne strokovnjake s področja gradbeništva. Za izdelavo uvodoma opisanih bivališč so uporabili največji 3D-tiskalnik na svetu, imenovan Crane Wasp. Eden izmed bivalnih objektov, ki so ga izdelali s pomočjo tega tiskalnika, je tudi mini hiška Gaia …

Tecla 3D printer hisa WASP img3

Posnemanje rešitev, ki jih lahko opazujemo v naravi

Uporaba zemlje pri gradnji bivališč seveda ni nov izum. Gre za prakso, ki je stara več tisočletij. Vendar pa lahko danes to prakso nadgradimo z uporabo najsodobnejše tehnologije. Hiše iz blata, ustvarjene s pomočjo 3D-tiskalnika Crane Wasp, so zasnovane v skladu s t. i. biomimikrijo oziroma biomimetiko. Gre torej za princip posnemanja rešitev, ki že obstajajo v naravi. Tiskalnik Crane Wasp je bil razvit posebej za izdelavo nadpovprečno velikih struktur iz materialov, ki jih je mogoče najti v neposredni okolici gradbišča.

V podjetju WASP tako govorijo o »ničkilometrski arhitekturi«, kar pomeni, da uporabljenim materialom ni treba prepotovati dolge poti, da dosežejo končni cilj. Montaža in demontaža tiskalnika sta zelo preprosti, po potrebi – če gre za večji projekt – pa je možna tudi modularna nadgradnja 3D-tiskalnika, ki lahko tako delo opravi hitreje in uspešneje. Območje gradbišča je zato inimalne velikosti, saj se lahko s tem principom izognemo uporabi prevelikih naprav. Osebe, ki nadzorujejo delovanje tiskalnika na samem gradbišču, lahko napravo hitro prilagodijo trenutnim potrebam oziroma fazi projekta.

Tecla 3D 3D printer hisa WASP img2

Načrtovana samooskrbna »ekološka vasica« v Italiji

Omenjena mini hiška Gaia je bila »natisnjena« zgolj v 10 dneh. Uporabljeni so bili pretežno lokalni materiali, poleg zemlje še riževa slama in riževe luščine, cena dodatnih materialov, ki so bili potrebni, pa je bila le nekaj več kot 1000 dolarjev. Podjetje WASP, ki velja za pionirsko podjetje, ko gre za gradnjo bivališč iz blata s pomočjo 3D-tiskalnikov, se je pri tem projektu povezalo z organizacijo Rice House, ki si prizadeva za uporabo »odpadkov«, ki nastajajo pri pridelavi riža.

- Oglas -

Odločitev podjetja WASP, da se pri izdelavi bivališč osredotoči predvsem na blato oziroma zemljo, je povezana s tem, da gre za material, ki ga je mogoče najti praktično povsod. Če ga nato kombiniramo z drugimi lokalno dostopnimi materiali, dobimo trajnostno bivališče, stroški postavitve pa so lahko izjemno nizki. Eden izmed glavnih projektov, s katerimi se trenutno ukvarjajo v podjetju WASP, je sicer vasica na območju Masse Lombarde, ki jo bodo sestavljala izključno bivališča, izdelana s tiskalnikom Crane Wasp.

Šlo bo za ekološko, samooskrbno vasico, utemeljeno na principih krožne ekonomije. Prebivalci bodo tako hrano za svoje potrebe pridelovali sami, hkrati pa bodo izdelovali tudi pohištvo, orodja in druge predmete, ki jih bodo potrebovali, in sicer s pomočjo manjših 3D-tiskalnikov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×