0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePuščavska kmetija paradižnikov z inovativnim pristopom k vzgoji pridelka

Puščavska kmetija paradižnikov z inovativnim pristopom k vzgoji pridelka

MORDA VAS ZANIMA

Paradižniki so verjetno zadnje, kar bi pričakovali na puščavskem območju. Vendar pa je avstralska hortikulturna družba, imenovana Sundrop Farms, dokazala, da ni nič nemogoče. Z inovativnimi, okolju prijaznimi pristopi so zasnovali sistem, ki omogoča uspešno vzgojo paradižnikov tudi v navidezno manj ugodnih okoliščinah. Paradižniki uspevajo  brez zemlje in pesticidov, za povrh pa nobena od faz vzgoje ne zahteva uporabe fosilnih goriv ali podtalnice …

- Oglas -

Kmetija zasnovana na uporabi solarne energije in razsoljene morske vode

Osnovno poslanstvo kmetije Sundrop je zelo jasno: pridelava »najokusnejše, obenem pa povsem naravne hrane, ki je prijaznejša do ljudi in planeta«. Kmetijo lahko najdemo na jugu Avstralije, v mestecu Port Augusta. Razprostira se na 49 hektarjih površine, glavna vrsta, ki jo pridelujejo, pa je paradižnik. Edini vir energije, ki »poganja« kmetijo, je solarna energija, pridobljena s pomočjo sončnih celic. Voda, ki se uporablja za zalivanje, pa ni podtalna, ampak morska voda, pri čemer je sol predhodno odstranjena. Ta okolju prijazen sistem skrbi za uspevanje kar približno 180.000 sadik paradižnika.

Samooskrbni sistem zagotavljanja električne energije

Pri zbiranju oziroma usmerjanju sončnih žarkov proti dobrih 100 metrov visokemu sprejemnemu stolpu si na kmetiji pomagajo s 23.000 ogledali. Količina generirane energije s pomočjo tega sistema je seveda odvisna od vremena. Na sončen dan lahko sistem proizvede tudi do 39 megavatov energije, kar zadostuje tako za razsoljevanje morske vode kot za zagotavljanje elektrike za celotno kmetijo oziroma za druge podporne procese, ki so potrebni za nemoteno uspevanje paradižnikov in drugega pridelka.

Pri hlajenju rastlin v vročih poletnih mesecih si pomagajo z mokrim kartonom

Inovativen pristop h kmetovanju omogoča vzgojo pridelka na območju, ki bi ga mnogi odpisali kot neprimerno za kmetijstvo. Ena izmed večjih težav, s katerimi se morajo spopadati na kmetiji Sundrop, so seveda izredno visoke temperature v poletnih mesecih. Pri tem si pomagajo z zelo preprosto metodo. Uporabljajo namreč kar karton, namočen v morsko vodo, s katerim nato hladijo rastline. Namesto zemlje se uporabljajo zdrobljene kokosove luščine, morska voda pa med drugim pomaga tudi pri prečiščevanju zraka v neposredni okolici rastlin. Zelo pomembna prednost – tako z vidika okolja kot z vidika zdravja – pa je zagotovo tudi ta, da proces pridelave paradižnikov na kmetiji Sundrop ne vključuje uporabe pesticidov.

- Oglas -

Kontrolirano okolje zmanjša možnosti za večja nihanja cene pridelka

Sistem kmetovanja, ki so ga zasnovali na kmetiji Sundrop, omogoča, da je količina proizvedenih odpadkov resnično minimalna. Tudi za tiste odpadke, ki so neizogibni, pa poskušajo na kmetiji poiskati možnosti alternativne uporabe oziroma reciklaže. Neobnovljivi viri energije so nadomeščeni z obnovljivimi, s čimer želijo na kmetiji dokazati, da je pridelava večjih količin hrane možna brez ekscesnega obremenjevanja narave. Dodatna prednost sistema, ki so ga razvili, je možnost popolnega nadzora nad najrazličnejšimi dejavniki, ki vplivajo na rast rastlin. Tako lahko precej natančno predvidijo, koliko pridelka jim bo uspelo pridelati in kakšni bodo stroški pridelave, kar preprečuje večja odstopanja pri končni ceni.

Cena paradižnika – skupna količina pridelanega paradižnika je trenutno 17 ton na leto – naj bi ostala tako nespremenjena vsaj 10 let. Začetni strošek vzpostavitve kmetije je bil sicer vse prej kot nizek. Šlo je namreč za investicijo, vredno kar 200 milijonov dolarjev. Vendar so na kmetiji Sundrop prepričani, da je bila investicija vsekakor smiselna – med drugim tudi zaradi dejstva, da se jim ne bo treba pri oskrbi z energijo nikoli zanašati na fosilna goriva.

.

NAJNOVEJŠE