0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineLimonska trava – rastlina, ki jo je pametno imeti doma

Limonska trava – rastlina, ki jo je pametno imeti doma

MORDA VAS ZANIMA

Limonska trava je izjemno uporabna rastlina. Pripravki iz njenih listov lahko pomagajo pri najrazličnejših težavah z zdravjem in počutjem. Med drugim so lahko zelo dobrodošla pomoč pri napetosti in glavobolih. Obenem pa je limonska trava znana kot naravni repelent, ki odganja komarje. Tako gre za rastlino, ki jo je vsekakor pametno imeti pri roki, še posebej ker njena vzgoja ne zahteva posebnega truda …

- Oglas -

Limonska trava ima potencialne pozitivne vplive na zdravje in počutje

Limonska trava sicer izvira s področja Šrilanke in določenih predelov Indije, vendar je danes razširjena praktično po vsem svetu. Čeprav je na prvi pogled zelo podobna navadni travi, vonj te rastline spominja na limone (kot je seveda mogoče razbrati že iz poimenovanja), zato je njena uporaba zelo razširjena v kulinariki. Limonska trava se še posebej pogosto uporablja v tradicionalnih tajskih jedeh. Poleg zanimivega okusa so tu še zdravstvene koristi rastline, v kateri lahko med drugim najdemo folno kislino, baker, cink, magnezij, fosfor in vitamin C.

Zakaj je limonska trava koristna rastlina?

Rastlina naj bi bila koristna kot naravna pomoč pri vnetjih, znana pa je tudi po protibakterijskem in protiglivičnem delovanju ter kot blag naravni diuretik. V preteklosti se je limonska trava pogosto uporabljala kot pomoč pri povišani telesni temperaturi in za blažitev bolečin. Med pogosto omenjanimi koristmi rastline najdemo še uravnavanje krvnega sladkorja, krvnega tlaka in holesterola, limonska trava pa se včasih priporoča tudi kot pomoč pri nerednih menstruacijah.

Čeprav je uporaba rastline praviloma varna, se zaradi nazadnje omenjenega učinka, torej spodbujanja menstruacije, odsvetuje nosečnicam. Pri naštevanju potencialnih koristi pa je treba omeniti vsaj še to, da se limonska trava včasih uporablja tudi kot naravna pomoč pri prhljaju in za lajšanje simptomov revmatoidnega artritisa.

- Oglas -
Limonska trava na vrtu

Različne možnosti uporabe limonske trave – čaji, eterična olja, naravni repelenti itn.

Limonsko travo je mogoče uporabiti za izdelavo najrazličnejših pripravkov. Kot omenjeno, jo lahko preprosto dodate različnim jedem in tako poskrbite za nekoliko bolj svež, na citurse spominjajoč okus. Rastlino lahko poleg tega uporabite za pripravo čajev. Potrebujete 1 žlico sveže, nasekljane limonske trave ali 1 žličko posušene. Limonsko travo nato prelijte z 250 mililitri vrele vode in počakajte približno 10 minut. Tako pripravljen napitek se pogosto uporablja kot pomoč pri napetosti oziroma za umiritev, pomagal pa naj bi tudi pri izboljšanju prebave in pri blaženju simptomov prehlada.

Vonj limonske trave je za večino ljudi zelo prijeten, zato gre tudi za priljubljeno sestavino v aromaterapiji oziroma za izdelavo eteričnih olj, po drugi strani pa to ne velja za komarje. Tako je lahko rastlina zelo uporabna za izdelavo naravnih repelentov ali pa preprosto kot zaščita vašega doma kot komarji. Več loncev z limonsko travo seveda pomeni tudi učinkovitejšo zaščito oziroma manj možnosti za komarje pike.

Osnovni napotki za sajenje oziroma vzgojo limonske trave doma

Za limonsko travo je značilna hitra prilagoditev različnim vrstam prsti, malce bolj pazljivi pa morate biti pri toploti oziroma svetlobi. Rastlini ustrezajo topla, zmerno sončna mesta, vendar morate paziti, da limonska trava ne bo izpostavljena prevelikim količinam neposredne sončne svetlobe. Če se odločite za vzgojo limonske trave iz semen, upoštevajte, da bodo za vzklitje potrebovala približno 30 dni, najugodnejša temperatura za uspešno klitje pa je od 20 do 25 stopinj Celzija. Lonec z limonsko travo lahko sicer nato postavite ven, poskrbite le, da ga boste pozimi postavili na toplo. Rastlina se namreč ne odzove najbolje na zelo nizke temperature.

.

NAJNOVEJŠE