0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjePreprosta metoda za spreminjanje barve hortenzij

Preprosta metoda za spreminjanje barve hortenzij

MORDA VAS ZANIMA

Ste vedeli, da lahko spreminjamo barvo cvetov hortenzije s spreminjanjem sestave tal, v katerih rastejo? Hortenzije spadajo med najpogostejše vrtne cvetlice. Tako lahko v poletnih mesecih nanje naletimo na praktično vsakem koraku. Prepoznamo jih po velikih, krošnjastih oziroma kroglam podobnih cvetovih, ki so lahko različnih barv in odtenkov. Pri tem je zanimivo, da lahko določenim sortam hortenzij, katerih cvetovi so modri ali rdeči, spremenimo barvo …

- Oglas -

Hortenzije se odzivajo podobno kot lakmusov papir

Cvetovi hortenzij pravzaprav niti niso pravi cvetovi. Gre namreč za modificirane liste, cvetne lističe lahko najdemo zgolj na sredini. Tako se za cvetove včasih uporablja tudi izraz socvetje, kar je izraz, ki zajema različne dele rastline, ne zgolj cvetne liste. Vendar to ni tista glavna posebnost hortenzij. Kar jih dela resnično posebne, je namreč to, da barva njihovih »cvetov« ni neposredno povezana z različnimi pigmenti, ampak je odvisna predvsem od pH-vrednosti prsti, v kateri rastejo.

Hortenzije so tako zelo podobne lakmusovemu papirju. Kot najbrž veste, gre za papir, s pomočjo katerega lahko ugotovimo, ali je določena snov bazična ali kisla. Če na lakmusov papir nakapljamo bazično snov, se bo obarval v modro barvo. Po drugi strani pa se barva lakmusovega papirja v stiku s kislo snovjo spremeni v rdečo. Princip spreminjanja barv je pri hortenzijah praktično identičen, le da je kombinacija obrnjena. Bazična prst tako povzroči obarvanje hortenzij v rdeče odtenke, kisla pa v modre.

Kako spremeniti barvo hortenzije

Zelo pomemben vpliv imajo aluminijevi ioni

Poleg neposrednega vpliva kislosti oziroma bazičnosti prsti so za barvo hortenzij zelo pomembni tudi aluminijevi ioni. Če je prst kisla, so aluminijevi ioni nadpovprečno aktivni oziroma »mobilni«. V takšnih okoliščinah je namreč na voljo precej drugih ionov, s katerimi lahko reagirajo. Tako lahko aluminijevi ioni zlahka dosežejo tudi socvetje hortenzij, kar vpliva na spremembo barve iz rdeče v modro.

- Oglas -

Spreminjanje rdečih cvetov v modre s pomočjo aluminijevega sulfata

Kako torej navedene informacije uporabiti v praksi? Preden se lotite eksperimentiranja, morate upoštevati, da bo »trik« deloval zgolj pri določenih sortah hortenzij. Če gre na primer za hortenzije bele barve, spreminjanje barve cvetov oziroma socvetja s pomočjo spreminjanja pH-ja prsti ni možno. Pri tistih sortah, ki dovoljujejo tovrstne spremembe, pa je postopek precej preprost. Pri rdečih cvetovih, ki jih želite spremeniti v modre, boste morali torej poskrbeti, da bo prst kisla. Pomagate si lahko z mešanico aluminijevega sulfata in vode. Za vsake 4 litre vode uporabite približno 10 mililitrov aluminijevega sulfata.

S to mešanico nato zalijte hortenzije, in sicer trikrat letno. Prvo zalivanje naj bo že spomladi oziroma ob začetku rasti. Postopek nato ponovite še dvakrat, in sicer v razmiku 3–4 tednov. Hkrati se priporoča, da prsti, v katero so posajene hortenzije, enkrat letno dodate  gnojilo z oznako NPK 25-5-30 (oznaka prinaša informacijo o razmerju med dušikom, fosforjem in kalijem).

Spreminjanje modrih cvetov v rdeče s pomočjo apnenca.

Za spremembo modrih cvetov v rdeče boste potrebovali drobljeni apnenec, ki ga posujte neposredno po prsti. Za gredico, veliko približno 9 kvadratnih metrov, zadostujeta približno 2 kilograma apnenca, ki naj bo seveda razporejen čim bolj enakomerno. Ko apnenec posujete po prsti, v kateri rastejo modre hortenzije, poskrbite, da boste cvetlice dobro zalili.

S tem zmanjšate nevarnost za pretirano bazičnost prsti. Če bi se to zgodilo, bi namreč rastlinam grozila kloroza, kar bi povzročilo razbarvanje oziroma rumenjenju listov. Tudi v tem primeru je priporočljiva uporaba gnojila enkrat letno, le da se priporoča gnojilo z oznako NPK 25-10-10. Ne glede na to, katero metodo boste uporabili, morate vedeti, da se barva ne bo spremenila takoj, ampak šele po nekaj tednih oziroma mesecih. Upoštevajte pa tudi, da se spreminjanje barve odsvetuje pri rastlinah, ki so bile posajene pred manj kot dvema letoma.

.

NAJNOVEJŠE