DomovZdravje & prehranaVeganski keto zajtrk – slana ali sladka različica

Veganski keto zajtrk – slana ali sladka različica

Ketogeno dieto, za katero se pogosto uporablja tudi poimenovanje »keto dieta«, običajno povezujemo s sestavinami živalskega izvora. Tako si marsikdo težko predstavlja, da je mogoče ta način prehranjevanja združiti z veganskimi principi. Vendar pa po drugi strani nemalo ljudi dokazuje, da je to vsekakor izvedljivo. Obstaja namreč veliko živil rastlinskega izvora, ki povsem ustrezajo osnovnim načelom keto prehranjevanja.

- Oglas -

Glavni princip pri tovrstnem prehranjevanju je seveda zmanjševanje količine ogljikovih hidratov. »Dovoljen« dnevni vnos je precej nizek – običajno se priporočila gibajo okoli številke 30 gramov ogljikovih hidratov na dan, kar je seveda zgornja meja. Uživanje določenih živil, ki pogosto predstavljajo temelj veganske prehrane, torej načeloma ni možno, vendar pa je izbire kljub temu kar precej. Osnova so rastlinski viri zdravih maščob, zelo pomembne so tudi beljakovine, seveda pa tudi različne vrste zelenjave, predvsem nadzemne.

Tisti, ki želite preizkusiti vegansko različico ketogene diete, boste imeli sprva morda malce več dela pri oblikovanju jedilnika, vendar boste postopoma zagotovo ugotovili, da je možnosti precej več, kot ste si morda predstavljali na začetku. Za motivacijo vam ponujamo dva recepta, ki sta še posebej primerna za zajtrk. Izbirate lahko med slanim in sladkim zajtrkom, v obeh primerih pa gre za obroka, ki ne vsebujeta glutena.

Slana različica: UMEŠAN TOFU Z GOBICAMI IN ZELENJAVO

SESTAVINE:

- Oglas -
  • 100 gramov tofuja
  • 1 žlica avokadovega olja
  • ½ čebule
  • 50 gramov šampinjonov (oz. gobic po izbiri)
  • 50 gramov mlade špinače
  • ½ paprike
  • 1 manjši paradižnik
  • 1 strok česna
  • ½ žličke kurkume
  • ščepec soli
  • ščepec popra

POSTOPEK PRIPRAVE:

Tofu zavijte v čisto bombažno krpo in poskušajte iztisniti čim več tekočine. V ponvi segrejte avokadovo olje, na katerem popražite nasekljano čebulo. Dodajte na koščke narezano papriko in šampinjone. Pražite nekaj minut, nato pa v ponev nadrobite tofu. Dodajte začimbe, vključno z nasekljanim česnom, in na majhne kocke narezan paradižnike. Vse skupaj pražite še nekaj minut (čas praženja prilagodite temu, kako hrustljav tofu želite). Tik pred koncem dodajte še mlado špinačo, po želji pa še približno 50 gramov veganskega sira. Če želite, da bo obrok vseboval še malce več maščob, lahko umešan tofu postrežete z narezanim avokadom. Za rahlo »sirast« okus (če niste uporabili veganskega sira) pa umešan tofu potresite s kvasnimi kosmiči.

Sladka različica: KETO PALAČINKE

SESTAVINE:

  • 2 žlici mandljevega masla (oz. rastlinskega masla po izbiri)
  • 50 mililitrov rastlinskega mleka
  • 1 žlica mletih lanenih semen
  • 1 žlica kokosove moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ščepec soli

POSTOPEK PRIPRAVE:

- Oglas -

V eni skledici zmešajte mandljevo oziroma izbrano rastlinsko maslo in rastlinsko mleko, v drugi pa vse suhe sestavine. Nato združite prvo in drugo mešanico. Dobro premešajte, da se sestavine povežejo v homogeno maso za palačinke. Počakajte vsaj približno 5 minut, da lahko lanena semena in kokosova moka absorbirajo tekočino. Ta korak je zelo pomemben. Če suhe sestavine ne bodo imele dovolj časa za absorpcijo tekočine, bodo namreč palačinke razpadle. Pomembno je predvsem to, da lahko lanena semena tvorijo gel, saj dobite tako vezivo, ki uspešno nadomesti jajca. Dobljena masa mora biti precej gosta. Če se vam zdi, da je preveč tekoča, dodajte še malo kokosove moke.

V ponvi nato segrejte manjšo količino olja (če uporabljate ponev s premazom proti prijemanju, lahko ta korak tudi preskočite). Ko se ponev in olje dovolj segrejeta, vlijte maso, in sicer v obliki treh manjših palačink. Pecite približno 3 minute oziroma do zlato rjave barve. Palačinke nato obrnite in jih popecite še na drugi strani. Postrezite z dodatki po izbiri – na primer z jagodičevjem, rastlinskim maslom oziroma maslom iz oreščkov, kakavom in/ali s kokosovo smetano.

- Oglas -
Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naša dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritičarka/recezentka. Je veganska in avtorica številnih člankov in receptov. Njena področja so zdrav življenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJŠE