Zdravje & prehranaTrik za podaljšanje obstojnosti jagod, ki ga morate preizkusiti!

Trik za podaljšanje obstojnosti jagod, ki ga morate preizkusiti!

MORDA VAS ZANIMA

Jagode spadajo med najbolj priljubljene sadeže. Tako bi jih mnogi brez posebnega pomisleka označili za svoje najljubše sadje. Če to velja tudi za vas, se najverjetneje veselite dejstva, da je pred vrati sezona jagod. Te so lahko okusna samostojna poslastica, seveda pa gre tudi za sestavino, ki jo lahko uporabimo v najrazličnejših sladicah. Večinoma tako nimamo težav s tem, kako jih porabiti. Vendar pa se včasih kljub temu zgodi, da nam jagod ne uspe pojesti oziroma porabiti pravočasno – še posebej če smo jih kupili/nabrali zelo veliko. Seveda bi bilo škoda, da se jagode pokvarijo, med drugim tudi zato, ker spadajo med dražje vrste sadja. Na srečo pa lahko nevarnost za to, da začnejo jagode hitro plesneti oziroma gniti, uspešno zajezimo s pomočjo zelo preprostega trika …

Pomagajte si z mešanico alkoholnega kisa in vode

- Oglas -

Jagode so praviloma nadpovprečno pokvarljiva vrsta sadja, podobno kot druge vrste jagodičevja. To je povezano z njihovo občutljivostjo oziroma mehko teksturo. Tako moramo biti pri shranjevanju jagod še posebej previdni. Če želite, da bo njihova življenjska doba čim daljša, vam svetujemo, da jih zaščitite s pomočjo posebne mešanice, ki jo lahko izdelate kar sami, zanjo pa potrebujete zgolj dve osnovni sestavini, in sicer vodo ter alkoholni kis. Jagode, ki ste jih kupili oziroma nabrali, najprej stresite v veliko skledo. Nato zmešajte alkoholni kis in vodo, in sicer v razmerju 1 : 5. Mešanico nato prelijte po jagodah v skledi, pri čemer pazite, da bodo jagode povsem prekrite. Počakajte nekaj minut, da lahko mešanica kisa in vode opravi svoje delo.

Najpomembnejšo vlogo pri tem ima seveda alkoholni kis. Ta bo poskrbel za odstranjevanje bakterij in morebitnih spor plesni, ki morda (še) niso vidne s prostim očesom, kar pa še ne pomeni, da niso prisotne. Mešanica je precej bolj učinkovita, kot če bi jagode preprosto oprali pod tekočo vodo. Na dnu posode boste najverjetneje že kmalu opazili umazanijo, kar je dober znak, saj to pomeni, da kis opravlja svoje delo.

Poskrbite, da bodo jagode dobro osušene

Po nekaj minutah jagode odstranite iz sklede oziroma iz tekočine, nato pa jih osušite. Pri tem bodite čim bolj temeljiti. Morebitni ostanki vlage lahko namreč hitro privedejo do pospešenega razmnoževanja plesni. Ko bodo jagode suhe, jih enakomerno razporedite po dnu večje posode, ki ste jo pred tem obložili s čistimi kosi papirnatih brisač (ti bodo absorbirali morebitne ostanke vlage). Pazite, da se jagode ne bodo dotikale druga druge. Posodo nato postavite v hladilnik. Tako zaščitene jagode bodo v hladilniku počakale precej dlje, kot bi sicer. Kaj pa vonj oziroma okus kisa? Brez skrbi – ta bo hitro izginil. Okus jagod bo torej takšen, kot ste ga vajeni. Ta trik sicer ne pride v poštev samo pri jagodah, ampak lahko mešanico kisa in vode uporabite tudi za podaljševanje obstojnosti drugih vrst jagodičevja.

Jagode niso »samo« okusne, ampak tudi zelo zdrave

Priljubljenost jagod je sicer običajno povezana predvsem z njihovim okusom, vendar gre za enega najboljših dokazov za to, da okusno še ne pomeni nujno »manj zdravo«. Jagode namreč vsebujejo nemalo snovi, koristnih za zdravje. Med drugim gre za precej dober vir vitamina C, mangana, folne kisline in kalija. Dobršen del jagod predstavlja voda, po drugi strani pa vsebujejo relativno malo sladkorja. Tako jih uvrščamo med vrste sadja z najnižjim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da so ena izmed najbolj priporočljivih vrst za diabetike.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×