Jagode spadajo med najbolj priljubljene sadeÅŸe. Tako bi jih mnogi brez posebnega pomisleka oznaÄili za svoje najljubÅ¡e sadje. Äe to velja tudi za vas, se najverjetneje veselite dejstva, da je pred vrati sezona jagod. Te so lahko okusna samostojna poslastica, seveda pa gre tudi za sestavino, ki jo lahko uporabimo v najrazliÄnejÅ¡ih sladicah. VeÄinoma tako nimamo teÅŸav s tem, kako jih porabiti. Vendar pa se vÄasih kljub temu zgodi, da nam jagod ne uspe pojesti oziroma porabiti pravoÄasno â Å¡e posebej Äe smo jih kupili/nabrali zelo veliko. Seveda bi bilo Å¡koda, da se jagode pokvarijo, med drugim tudi zato, ker spadajo med draÅŸje vrste sadja. Na sreÄo pa lahko nevarnost za to, da zaÄnejo jagode hitro plesneti oziroma gniti, uspeÅ¡no zajezimo s pomoÄjo zelo preprostega trika âŠ
Pomagajte si z mešanico alkoholnega kisa in vode
Jagode so praviloma nadpovpreÄno pokvarljiva vrsta sadja, podobno kot druge vrste jagodiÄevja. To je povezano z njihovo obÄutljivostjo oziroma mehko teksturo. Tako moramo biti pri shranjevanju jagod Å¡e posebej previdni. Äe ÅŸelite, da bo njihova ÅŸivljenjska doba Äim daljÅ¡a, vam svetujemo, da jih zaÅ¡Äitite s pomoÄjo posebne meÅ¡anice, ki jo lahko izdelate kar sami, zanjo pa potrebujete zgolj dve osnovni sestavini, in sicer vodo ter alkoholni kis. Jagode, ki ste jih kupili oziroma nabrali, najprej stresite v veliko skledo. Nato zmeÅ¡ajte alkoholni kis in vodo, in sicer v razmerju 1 : 5. MeÅ¡anico nato prelijte po jagodah v skledi, pri Äemer pazite, da bodo jagode povsem prekrite. PoÄakajte nekaj minut, da lahko meÅ¡anica kisa in vode opravi svoje delo.
NajpomembnejÅ¡o vlogo pri tem ima seveda alkoholni kis. Ta bo poskrbel za odstranjevanje bakterij in morebitnih spor plesni, ki morda (Å¡e) niso vidne s prostim oÄesom, kar pa Å¡e ne pomeni, da niso prisotne. MeÅ¡anica je precej bolj uÄinkovita, kot Äe bi jagode preprosto oprali pod tekoÄo vodo. Na dnu posode boste najverjetneje ÅŸe kmalu opazili umazanijo, kar je dober znak, saj to pomeni, da kis opravlja svoje delo.
Poskrbite, da bodo jagode dobro osušene
Po nekaj minutah jagode odstranite iz sklede oziroma iz tekoÄine, nato pa jih osuÅ¡ite. Pri tem bodite Äim bolj temeljiti. Morebitni ostanki vlage lahko namreÄ hitro privedejo do pospeÅ¡enega razmnoÅŸevanja plesni. Ko bodo jagode suhe, jih enakomerno razporedite po dnu veÄje posode, ki ste jo pred tem obloÅŸili s Äistimi kosi papirnatih brisaÄ (ti bodo absorbirali morebitne ostanke vlage). Pazite, da se jagode ne bodo dotikale druga druge. Posodo nato postavite v hladilnik. Tako zaÅ¡Äitene jagode bodo v hladilniku poÄakale precej dlje, kot bi sicer. Kaj pa vonj oziroma okus kisa? Brez skrbi â ta bo hitro izginil. Okus jagod bo torej takÅ¡en, kot ste ga vajeni. Ta trik sicer ne pride v poÅ¡tev samo pri jagodah, ampak lahko meÅ¡anico kisa in vode uporabite tudi za podaljÅ¡evanje obstojnosti drugih vrst jagodiÄevja.
Jagode niso »samo« okusne, ampak tudi zelo zdrave
Priljubljenost jagod je sicer obiÄajno povezana predvsem z njihovim okusom, vendar gre za enega najboljÅ¡ih dokazov za to, da okusno Å¡e ne pomeni nujno »manj zdravo«. Jagode namreÄ vsebujejo nemalo snovi, koristnih za zdravje. Med drugim gre za precej dober vir vitamina C, mangana, folne kisline in kalija. DobrÅ¡en del jagod predstavlja voda, po drugi strani pa vsebujejo relativno malo sladkorja. Tako jih uvrÅ¡Äamo med vrste sadja z najniÅŸjim glikemiÄnim indeksom, kar pomeni, da so ena izmed najbolj priporoÄljivih vrst za diabetike.