Lepota & kozmetikaZa akne po telesu je lahko kriva vaša podloga za vadbo

Za akne po telesu je lahko kriva vaša podloga za vadbo

MORDA VAS ZANIMA

Redna telesna aktivnost je povezana s številnimi koristmi za zdravje – tako fizično kot duševno. Vadba nam pomaga pri ohranjanju zdrave telesne teže oziroma pri hujšanju ter pri zmanjševanju nevarnosti za srčno-žilna obolenja, diabetes tipa 2 in številne druge kronične bolezni. Obenem poskrbi za pospešeno sproščanje endorfinov, ki imajo zelo pozitiven vpliv na razpoloženje. Seveda pa so lahko z vadbo po drugi strani povezane tudi določene nevarnosti. Nekatere so resnejše in bolj očitne, na primer možnost poškodb, po drugi strani pa obstajajo tudi nevarnosti, ki nimajo nujno usodnih posledic, vendar so lahko kljub temu zelo neprijetne. Ena takšnih je pojav aken po telesu, še posebej na območju hrbta. Marsikoga preseneti informacija, da je lahko za to težavo kriva podloga za vadbo – oziroma neustrezna skrb za higieničnost tovrstnih podlog …

Nečistoča ni nujno vidna s prostim očesom

- Oglas -

Vadba lahko seveda poteka v najrazličnejših oblikah – v zaprtih prostorih ali na prostem, z lastno težo ali z utežmi itn. Določene oblike vadbe ne zahtevajo posebnih pripomočkov, spet pri drugih pa je potrebna vsaj podloga, ki preprečuje drsenje. Če med vadbo pogosto uporabljate tovrstne podloge, je izjemno pomembno, da skrbite za njihovo čistočo. Četudi podloga morda na pogled ni umazana, se lahko na njej hitro nakopičijo različne nečistoče, ki niso vidne s prostim očesom. Znoj, ki ostane na podlogi po vadbi, pospeši razmnoževanje bakterij in drugih potencialno nevarnih mikroorganizmov. Če podlogo takoj po koncu vadbe zvijete ali zložite, je nevarnost seveda še toliko večja. Tako je zelo priporočljivo, da jo očistite po vsaki vadbi – še posebej če je vaša koža zelo občutljiva oziroma nagnjena k aknam …

Umazana podloga poveča nevarnost za zamašitev por

Že po eni sami uporabi se lahko na podlogi, ki je niste očistili, nabere dovolj umazanije za negativen vpliv na vašo kožo. Večkrat ko podlogo uporabite, ne da bi jo po vadbi očistili, večja je možnost za nezaželene kožne reakcije ob naslednjem stiku. Najpogostejša negativna posledica so prav akne. Umazanija in mikroorganizmi, nakopičeni na podlogi, namreč prispevajo k zamašitvi por. Te seveda niso prisotne le na obrazu, ampak praktično po vsem telesu.

Podloga za jogo

Preprosto razkužilo za podlogo, ki ga lahko izdelate sami

Kako torej poskrbeti za čistočo podloge in s tem zmanjšati tveganje za akne po telesu/hrbtu in sorodne težave? Ena možnost je seveda ta, da podlogo po vsaki vadbi »stuširate« in počakate, da se posuši, preden jo zvijete oziroma zložite. Še preprostejša rešitev pa je uporaba razkužila, ki bo uničilo problematične mikroorganizme. Razkužilo lahko seveda kupite, vendar ga lahko brez posebnega napora izdelate tudi sami. Osnovne sestavine, ki jih potrebujete za eno izmed različic tovrstnih doma izdelanih razkužil, so izopropilni alkohol (če je mogoče, uporabite vsaj 90-odstotno raztopino), gel aloe vere in eterično olje čajevca. Za pripravo razkužila zmešajte 1 skodelico alkohola, pol skodelice gela aloe vere in približno 15 kapljic eteričnega olja. Mešanico nato nakapljajte po podlogi za vadbo. Počakajte minuto ali dve, nato pa podlogo dobro zbrišite. Preden jo zvijete, se prepričajte, da je resnično povsem suha.

Dodatni ukrepi za preprečevanje aken po telesu

Za akne po hrbtu in drugih delih telesa so krive tudi nekatere druge neustrezne navade, povezane s telesno aktivnostjo. Zelo pomembno je, da se po vsaki vadbi oprhate in s tem preprečite pospešeno razmnoževanje bakterij na koži. Nujno je seveda tudi to, da oblačila, ki ste jih uporabljali, operete – oziroma da za vadbo vedno uporabite sveža oblačila, ki niso preznojena. Svetujemo pa vam tudi, da za vadbo izbirate oblačila, ki niso pretesna in ki so izdelana iz koži prijaznih materialov. To bo poskrbelo za hitro odvajanje vlage, s čimer se bo zmanjšala nevarnost za pojav aken po telesu.

- Oglas -

Preberite tudi: Akne na hrbtu: 7 ukrepov za omilitev težave

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×