0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 nasvetov za vse, ki poskušate postati »jutranja ptica«

5 nasvetov za vse, ki poskušate postati »jutranja ptica«

MORDA VAS ZANIMA

Nekateri ljudje so zjutraj polni energije, zbujanje pa jim ne povzroča večjih težav. Še več: večkrat se zbudijo celo pred zvokom budilke. Po drugi strani pa obstaja nemalo oseb, ki iz dna srca sovražijo jutra oziroma zgodnje vstajanje. Zares prebudijo se šele proti večeru, ko so lahko najbolj produktivni in kreativni. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je »jutranjim pticam« praviloma precej laže kot »nočnim sovam«, saj so naše obveznosti pogosto razporejene tako, da si težko privoščimo bedenje pozno v noč. Čeprav je to, v katero skupino spadate oziroma kakšen je vaš »spalni kronotip«, pogosto precej močno povezano z genetiko, hormonskimi spremembami ipd., niste povsem nemočni. Če ste nočna sova, ki si želi postati bolj podobna jutranji ptici, lahko namreč to dosežete s pomočjo spodnjih nasvetov …

- Oglas -

1. Pri uravnavanju svoje notranje ure si pomagajte s svetlobo

Svetloba ima izjemno pomemben vpliv na naš bioritem. Če vam zjutraj pogosto primanjkuje energije, čim prej dvignite žaluzije, še koristnejših pa je lahko nekaj minut na balkonu ali na terasi. V določenih obdobjih leta je to zaradi pomanjkanja sončne svetlobe seveda teže izvedljivo. Takrat si lahko pomagate s posebnimi budilkami, ki oddajajo svetlobo, podobno sončnim žarkom. Ko se približuje čas alarma, začne količina svetlobe v prostoru postopoma naraščati.

Ob zvoku budilke bo tako vaša spalnica polna poživljajoče rumene svetlobe. Tu naj opozorimo še, da morate biti pozorni tudi na negativne vplive določenih vrst svetlobe. Če poskušate postati jutranja ptica, morate zelo paziti, da pred spanjem ne boste izpostavljeni modri svetlobi, ki jo oddajajo elektronske naprave. Pred spanjem je precej bolj priporočljiva rdečkasta svetloba, pri čemer si lahko pomagate z barvnimi žarnicami. Takšna svetloba namreč spominja na sončni zahod, zato naši možgani hitro ugotovijo, da se približuje čas za spanje.

2. Pazljivo pri času in velikosti zadnjega obroka

Raziskave so razkrile, da obstajajo pomembne razlike med prehranjevalnimi navadami jutranjih ptic in nočnih sov. Slednje si pogosteje privoščijo zelo pozno večerjo, ki je običajno precej obilna, po drugi strani pa večkrat preskočijo zajtrk. Če želite omiliti težave, povezane z zgodnjim jutranjim zbujanjem, je tako vsekakor pametno, da zadnji obrok pojeste vsaj približno dve uri pred načrtovanim odhodom v posteljo. Obenem pazite, da ta obrok ne bo prevelik.

- Oglas -

3. Ustvarite prijetno večerno rutino

Pred spanjem so priporočljive sproščujoče dejavnosti, kot so na primer vroča kopel, meditacija ali branje. Izoblikujte lastno večerno rutino, sestavljeno iz dejavnosti, ki so še posebej sproščujoče za vas. Priporočljivo je, da se vaša večerna rutina vsak dan začne ob približno enakem času. Telo se bo tako postopoma privadilo na zgodnejše odhajanje v posteljo, zato bodo jutra precej manj naporna.

4. Gibanje naj postane del vašega vsakdana

Ljudje, ki se zvečer zelo težko spravijo v posteljo, so pogosto tudi ljudje, ki ne spadajo med najbolj fizično aktivne. Eden izmed načinov, kako uskladiti bioritem z bioritmom »jutranjih ptic«, je tako tudi povečanje količine gibanja oziroma telesne aktivnosti. Pri tem pa pazite, da intenzivnejše oblike vadbe ne boste izvajali neposredno pred spanjem, saj vas lahko to še bolj predrami.  

5. Spremljajte pozitivne učinke, povezane s spremembo navad

Vrnitev k starim navadam je zelo enostavna, zato je pomembno, da imate natančen vpogled v pozitiven vpliv sprememb. Priporočamo vam, da si vsakodnevno zapisujete osnovne informacije o tem, kako ste se počutili zjutraj in čez dan – koliko energije ste imeli, kakšno je bilo vaše razpoloženje ipd. Tako boste laže ponotranjili prednosti, povezane z navadami »jutranje ptice«. Za nekaj dodatne motivacije pa lahko poskrbijo drobna razvajanja, ko dosežete določen cilj, povezan z vašimi spalnimi navadami.

.

NAJNOVEJŠE