0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMetin sirup za osvežitev v vročih poletnih dneh

Metin sirup za osvežitev v vročih poletnih dneh

MORDA VAS ZANIMA

Ko se temperature povzpnejo vrtoglavo visoko, začnemo iskati različne načine za ohladitev oziroma osvežitev. Izvrstna izbira za poletne dni pa je tudi metin sirup.

- Oglas -

Pri tem si lahko pomagamo z različnimi metodami, med drugim seveda tudi s premišljenim izborom hrane in pijače. Praviloma nam v poletnih mesecih precej bolj od kaloričnih, mastnih obrokov  teknejo nekoliko lažje jedi, katerih temelj predstavljata sadje in zelenjava. Hkrati pa tople napitke nadomestimo z bolj osvežilnimi. Ena najbolj uporabnih sestavin za tovrstne napitke je zagotovo meta, iz katere lahko med drugim pripravite sirup. V nadaljevanju vas čaka recept za eno izmed različic metinega sirupa.

Priprava je zelo preprosta in hitra, potrebujete pa zgolj tri osnovne sestavine. Čeprav je ena izmed sestavin tudi sladkor, je doma pripravljen sirup bistveno bolj zdrav od navidezno podobnih izdelkov, kupljenih v trgovini. Seveda pa kljub temu pazite, da ga ne boste uživali prepogosto, še posebej če poskušate nekoliko zmanjšati vnos sladkorja oziroma kalorični vnos.

Recept za metin sirup

SESTAVINE:

- Oglas -
  • 1 skodelica vode
  • 1 skodelica sladkorja
  • 1 skodelica metinih lističev

POSTOPEK PRIPRAVE:

V kozico nalijte vodo in dodajte sladkor. Počasi segrevajte, da se sladkor popolnoma raztopi. Pri tem pazite, da mešanica ne zavre. Ko je sladkor raztopljen, kozico odstavite s štedilnika. Sladkorni raztopini dodajte metine lističe in kozico pokrijte s pokrovko. Počakajte približno 20–30 minut. Metini lističi se ne smejo namakati predolgo, saj bi bil sirup sicer pregrenek. Na koncu sirup precedite in ga prelijte v čisto steklenico, ki jo zaprite s pokrovčkom. Počakajte, da se sirup povsem ohladi, nato pa ga shranite v hladilnik. 

Opomba: Če želite pripraviti večje količine sirupa, lahko seveda povečate količino posameznih sestavin. Pozorni bodite zgolj na to, da bo razmerje med sestavinami še vedno 1 : 1 : 1.

Uporaba metinega sirupa

Metin sirup, pripravljen v skladu z zgornjimi navodili, lahko uporabite na najrazličnejše načine. Najpreprostejša možnost je, da ga razredčite z vodo in postrežete v kozarcih, v katere ste nasuli nekaj kock ledu. Kozarce okrasite s svežimi metinimi lističi, če želite, pa lahko napitku dodate tudi malce limoninega soka.

- Oglas -

Sirup je uporaben tudi v mnogih drugih napitkih. Dodate ga lahko na primer doma izdelanemu ledenemu čaju, seveda pa je zelo primeren tudi za osvežilne poletne koktajle ali kot dodatek ledeni kavi.

Metin sirup je lahko tudi odličen dodatek hladnim poletnim juham, pripravljenim iz različnih vrst sadja. Uporabite pa ga lahko tudi pri pripravi sorbetov ali v prelivih za sladoled. Odlična je na primer kombinacija pretlačenih jagod, limoninega soka in metinega sirupa, ki jo prelijete po vaniljevem sladoledu.

Pozitivni vplivi mete na zdravje in počutje

Poleg tega, da poskrbi za prijetno osvežitev in za zanimiv okus napitkov, se lahko meta pohvali tudi z določenimi pozitivnimi vplivi na zdravje in počutje, kar je še razlog več za pripravo metinega sirupa. Med drugim lahko pripravki iz mete pomagajo pri prebavnih težavah (na primer pri trebušnih krčih), pri blaženju slabosti in pri zaščiti ustne votline oziroma pri preprečevanju zobne gnilobe (tako ni naključje, da gre za eno najpogostejših sestavin zobnih past, ustnih vodic in sorodnih izdelkov). Meta lahko obenem pripomore k naravnemu zniževanju krvnega tlaka, zelo koristna pa je tudi kot pomoč pri umiritvi. Če ste pogosto napeti in zaskrbljeni, je meta zagotovo ena najboljših naravnih možnosti za ublažitev tovrstnih težav.

Preberite tudi: Poprova meta – posadimo jo tudi na svojem vrtu

.

NAJNOVEJŠE