0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjePoprova meta - posadimo jo tudi na svojem vrtu

Poprova meta – posadimo jo tudi na svojem vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Aprila je pravi čas, da posadimo poprovo meto. Poprova meta je zelišče, ki bo vaš vrt prijetno odišavilo, izvrstno prekrilo prazne površine in odgnalo nekatere škodljivce, vas pa bo razveseljevalo s svežim začimbnim okusom in zdravilnimi lastnostmi.

- Oglas -

Zgodovina

Poprova meta (Mentha x piperita) je znana že iz antičnih časov. Stari Egipčani in Grki so jo gojili v zdravilne namene, saj je bilo že tedaj znano njeno blagodejno delovanje na živce. V grški mitologiji je poprova meta začarana nimfa, Plutonova ljubica, ki jo je iz ljubosumnosti v rastlino, ki jo lahko vsak zmečka, spremenila Plutonova žena Persefona. Pluton, ki ni mogel odčarati ženinega uroka, je rastlino obdaril s privlačnim vonjem, ki zadehti vsakokrat, ko zmečkamo njene liste. Prav po zaslugi privlačnega vonja ter izjemnih zdravilnih učinkov poprova meta vse do danes ostaja zelo priljubljena rastlina. Priljubljenost, kar se tiče gojenja, si je poprova meta pridobila s svojo preprostostjo. Je izjemno nezahtevna rastlina, ki brez posebnega napora gojitelja uspeva tako na vrtovih kot tudi na balkonih in terasah ali pa kar v domači kuhinji.

Poprova meta – uporaba in nzdravilne učinkovine

Listi poprove mete so po zaslugi prijetnega vonja zelo priljubljena začimba, zaradi številnih blagodejnih učinkov na zdravje pa se veliko uporabljajo tudi v zdravilstvu in farmaciji. Uživanje poprove mete ali njenega eteričnega olja mentola ureja prebavo tako na globalni kot na celični ravni, kjer pripomore k boljšemu vpijanju kalcija . Ureja težave z vetrovi, izboljšuje tek, pospešuje nastanek in izločanje prebavnih sokov ter izločanje žolča. Priporočljivo jo je uživati ob slabosti, saj umirja želodec. Delovanje na živčne končiče ji omogoča učinkovito blaženje bolečin. V deželah s toplim podnebjem v najbolj vročih dneh pijejo čaj iz poprove mete, saj ta spodbuja potenje.

Poprova meta

Eterično olje poprove mete (mentol) koristi pri prehladu , mentolovi pripravki blažijo bolečine v grlu pri različnih okužbah. Hladilno-grelni učinek mentola je odličen za zunanjo uporabo pri bolečih mišicah, sklepih ali zobobolu. Vtiranje mentola v prsni koš sprošča sapnice in lajša dihanje. Stranski učinki uživanja poprove mete niso znani, ob zmernem (!) uživanju tudi mentol nima neprijetnih posledic. Pazljivi pri uživanju poprove mete in izdelkov, ki jo vsebujejo, morajo biti le ljudje z žolčnimi kamni, tisti, ki jih rada muči zgaga, ter bolniki, ki jih muči spahovanje. Če ste noseči, se pred uživanjem mentola in mete posvetujte z zdravnikom. Pripravkov iz mentola ne uporabljajte pri zelo majhnih otrocih, saj lahko povzročijo zadušitev.

- Oglas -

Razmnoževanje

Če želimo gojiti poprovo meto, je pravi čas za začetek tega koristnega podviga aprila ali maja. Poprova meta se razmnožuje s potaknjenci ali z živicami, semena pa so za vzgojo dokaj neuporabna. Časovno bo hitreje, če boste naredili potaknjence. Priprava potaknjencev je zelo preprosta. Naredite jih tako, da z zdrave rastline odrežete 7‒10 cm dolgo vejico, ki jo daste v vodo in jo pustite tam, dokler se ne ukorenini. Nato jo posadite v lonček. Pri razmnoževanju z živicami odrežite živico (malo rastlino, ki zraste iz iste korenine kot večja rastlina v bližnji okolici slednje) in jo posadite. Tako kot pri večini rastlin tudi pri meti velja, da je treba tik po sajenju zemljo dobro zaliti.

Gojenje poprove mete na vrtu

Poprova meta najbolj uspeva v vlažnih humusnih tleh v polsenci. Najraje ima zemljo z rahlo kislim pH (6’5 in 7) dobro pa uspeva tudi v srednje kisli zemlji (pH od 6’1 do 6’5), v nevtralni zemlji (pH 6’6–7’5) in srednje bazični zemlji (pH 7’6–7’8). Na tleh, ki niso preveč bogata, sredi sezone rastišče prekrijte z organsko snovjo in uporabite organsko gnojilo. Glede na to, da se razmnožuje z živicami, se poprova meta na vrtu hitro razširi. Zelo je primerna za okrasno prekrivanje tal. Če jo sadite v bližini tlakovanih tal, lahko sčasoma poškoduje tlak. Vrtičkarji bodo za sajenje mete bogato nagrajeni junija, če jim bodo rastline napadli bolhači. Majhni svetleči hroščki, ki imajo še posebej radi kapusnice, se vonja mete izogibajo, zato bodo natrgani metini listi, posuti ob problematičnih delih vrta, učinkovito naravno sredstvo, ki jih bo pregnalo. Poprova meta učinkovito odganja tudi mravlje.

Poprova meta
Poprovo meto lahko gojimo tudi v lončkih.

Poprova meta v lončkih

Mnogi se zaradi hitrega širjenja rastline rajši odločajo za gojenje v lončkih. Kar se tiče vrste zemlje veljajo v lončku ali koritih enaka pravila kot pri sajenju zunaj. Če boste lonček postavili na prosto, poskrbite, da bo rastlina v vročih dneh dobro zalita, sicer pa ji podnebje pri nas navadno prinaša dovolj vode. Pri meti v lončku, ki ste ga postavili v zaprt prostor, poskrbite, da bo imela ravno prav vlage in svetlobe. Ker se izjemno hitro širi, boste rastlino morali redno redčiti ali obrezovati. Zaradi hitrega razraščanja meta ni primerna za sajenje v korita ali lončke skupaj z drugimi rastlinami, saj se bodo le-te ob njej slej ko prej posušile. Nekateri vrtičkarji meto posadijo na vrt kar z lončki vred in na ta način poskrbijo, da se ne razširi naokrog. Tudi pri takšnem sajenju je pomembno, da lončki niso posajen preblizu drug drugega. Meta ni preveč zahtevna za vzgojo, zato bo dobro uspevala tudi tistim, ki z njo nimate veliko izkušenj.

Vzgoja mete

Ne glede na to, ali raste v lončkih, koritih ali na vrtu, je meto treba obrezovati. Ko opazite, da so postali njeni listi majhni, stebla pa zelo dolga, prirežite rastlino na 1/3 za ½. Iz odrezanih kosov lahko naredite potaknjence ali pa jih shranite za uporabo v gospodinjstvu. Metine liste lahko posušite ali zamrznete, odvisno od tega, kako nameravate rastlino uporabiti. Med tegobami, ki rade pestijo meto, je rja. Rjo boste prepoznali po majhnih oranžnih pikicah, ki se pojavijo na spodnji strani listov. V primeru rje poškropite rastlino z organskim fungicidom. Poskrbite, da se bo zemlja med enim in drugim zalivanjem popolnoma posušila. Da rastline ne bi napadle uši, jo vsake toliko poškropite s prevretkom iz kopriv.

Na kratko o poprovi meti

Poprova meta (Mentha x piperita)
Velikost odrasle rastline: 30 cm in več
Čas rasti: približno 9 mesecev
Lega: polsenčna (čeprav bo zrasla tudi na soncu)
Sajenje: potaknjenci, živice

- Oglas -

Recept: Tradicionalni maroški metin čaj

V veliki kovinski posodi zavrite vodo in dodajte zeleni čaj ter nekaj kock sladkorja. Še enkrat zavrite. Odstavite z ognja. Dodajte svežo vejico mete in še enkrat zavrite. Odstranite z ognja. Počakajte, da se ohladi. Postrezite v prozornih skodelicah skupaj z vejico mete.

Ustvarite pa si lahko tudi čajni vrt v stanovanju.

.

NAJNOVEJŠE