Redno uživanje ličija poveča telesno energijo, spodbuja obnovo celic in uravnoteži tekočine v telesu, kar je izjemnega pomena za zdravje. Tokrat recept za tunine zrezke z ličijevo prilogo.
Priloga:
- 1/4 skodelice kokosovega mleka
- 3 stebla limonine trave
- 1/3 skodelice svežega očiščenega ličija ali ličija v konzervi
- 2 žlički limetinega soka
- 1/4 žličke ingverja
- 1/4 žličke sojine omake
Tuna:
- 30 g mladega kitajskega zelja (bok choy)
- 4 žlice sezamovih semen
- kos tunine (velik približno toliko, da ga boste lahko narezali na 4 zrezke)
- 1 žlička soli
- 3 žlice rastlinskega olja
- 1/2 skodelice svežega ličija ali ličija iz konzerve, narezanega na polovice
- sveže mlet črni poper
Kokosovo mleko segrejte na srednjo temperaturo. Dodajte liči in limonino travo in kuhajte 2–3 minute. Odstavite z ognja in dodajte limetin sok in ingver. Vse skupaj obdelajte z mešalnikom tako, da nastane gladka zmes.
Očiščeno kitajsko zelje dajte v osoljeno hladno vodo in pustite, da voda zavre. Ko zavre, kuhajte še 30 sekund, nato dajte zelenjavo v skledo z mrzlo vodo, da se ustavi proces kuhanja. Odcedite. Zmešajte začimbe in sezamova semena na velikem krožniku. Navlažite tunino in jo posolite. Nato povaljajte meso v sezamovi mešanici. V ponvi segrejte 2 žlici olja na srednje močnem ognju. Pražite tuno na vsaki strani minuto in pol. Dajte tuno na krožnik in jo pokrijte s folijo, da bo ostala topla. Preostanku olja dodajte kitajsko zelje in liči. Med stalnim mešanjem kuhajte 1 minuto. Dodajte sol in poper. Narežite tuno na tanke rezine. Na krožnike razporedite kitajsko zelje in liči. Na vrh dajte rezine iz tune. Poškropite z omako iz ličija in limonine trave. Dober tek!
foto: Dreamstime, slika je simbolična