fbpx
Domov Zdravje & prehrana Liči - sadež za zdravje in gurmanske navdušence

Liči – sadež za zdravje in gurmanske navdušence

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Liči – sočen sladko-kisli okus in nežna tekstura dajejo temu sadežu prav posebno mesto v zakladnici gurmanskih okusov. Slastni liči se najbolje obnese v receptih azijske kuhinje, ob njegovi vse večji priljubljenosti pa je vse lažje najti tudi odlična izvirna navodila za pripravo, obarvana s kuhinjami iz najrazličnejših delov sveta.

Liči

Liči je simbol ljubezni

Domovina ličija (Litchi chinensis) je jugovzhodna Azija. Še posebej priljubljen je na Kitajskem, kjer so ga kot najboljši sadež častili celo kitajski cesarji. Tam je bil tako dragocena dobrina, da so z njim nekoč lahko plačevali davke, še danes pa velja ta sadež za enega najbolj zaželenih  novoletnih daril. Sadež, ki po obliki in barvi spominja na srce, na Kitajskem velja za simbol ljubezni. Ker spodbuja prebavo, hkrati pa po zaslugi vlaknin nasiti telo za dlje časa, je odličen kot del shujševalnih diet. Med zdravilnimi učinki, ki jih ima uživanje ličija na zunanjost, je tudi lepši ten kože.

Drevo in sadje liči

Kako izgleda liči?

Liči ima značilne jajčaste sadeže rožnate ali rdeče barve. Pod lupino se skriva mehko belo meso kislo-sladkega okusa. Sadeži imajo na sredini koščico. Ko kupujete svež liči, bodite pazljivi, saj le-ta preneha zoreti v trenutku, ko je nabran. Kupujte le trde sadeže svetlih barv in brez madežev. Sadeži z zeleno lupino so premalo zreli, rjava lupina pa pomeni, da so preveč zreli. Sadežev ne smete hraniti v plastični vrečki, saj potrebujejo zrak. Hranite jih na hladnem, na približno 10 stopinjah.

Kakšen okus ima liči in kje se uporablja?

Nežen in prijeten okus mu omogoča, da se izvrstno poda k najrazličnejšim jedem; zelo okusen pa je tudi, če ga uživamo samega. Presen liči je še posebej zdrav in slasten, vendar pa ga je pri nas nekoliko težje dobiti. Pri nas v trgovinah je največkrat na voljo v obliki kompota v pločevinkah. Čeprav se ne more primerjati z uživanjem svežega, pa je tudi kompot zdrav vir vseh koristnih snovi, ki jih v izobilju vsebuje svež sadež. Kulinarične mojstrovine iz ličija se ne omejujejo zgolj na sladice – Kitajci znajo z njim pripraviti okusen mesni obrok (okus ličija se dobro ujema z okusom piščanca) in druge slane jedi.

Liči

Zdravilne lastnosti ličija

Liči vsebuje številne zdravju koristne sestavine – vitamin C in B, baker (14 odstotkov priporočene dnevne količine), fosfor (9 odstotkov priporočene dnevne količine), magnezij in kalij(6 odstotkov priporočene dnevne količine). Povprečna vsebnost vitamina C v ličiju je 72 mg na 100 g sadja. Devet ličijev na dan (oziroma 100 g) tako popolnoma zadosti dnevni potrebi odrasle osebe po C vitaminu. Po zaslugi vitamina C je liči odlično sredstvo v boju s prostimi radikali in je koristen pripomoček pri varovanju telesa pred staranjem in nevarnimi boleznimi, kot je rak. Redno uživanje ličijo poveča telesno energijo, spodbuja obnovo celic in uravnoteži tekočine v telesu, kar je izjemnega pomena za zdravje. Liči spodbuja delovanje prebavnega sistema in deluje kot diuretik. Maščobne kisline, ki jih sadež vsebuje, so ključne za absorbiranje beta karotena. Tisti, ki ga uživajo, imajo 50 odstotkov manj možnosti, da jih bo doletel srčni infarkt. Redno uživanje ličija poveča telesno energijo in uravnoteži tekočine v telesu, kar je izjemnega pomena za zdravje.

Recept: Ličijeve lučke

Potrebujemo:

  • 1/2 skodelice  malin
  • 1 1/2 žlice rožne vode
  • 1 skodelica javorjevega sirupa
  • 1 kg olupljenega ličija
  • 2 žlici limoninega soka
  • 6‒8 paličic

Priprava:
Maline, rožno vodo in pol skodelice javorjevega sirupa z mešalnikom zmešajte v gladko maso. Z maso do polovice napolnite modelčke za lučke in vtaknite vanje paličico. Dajte v zamrzovalnik. Medtem očistite in narežite liči. Ličijevo meso, limonin sok in preostanek javorjevega sirupa zmešajte v gladko maso. Vzemite iz zamrzovalnika model za lučke in na zamrznjeno malinino kašo prilijte ličijevo zmes. Dajte nazaj v zamrzovalnik in pustite tam, dokler se ne strdi. Ličijeve lučke so slasten in kvaliteten vitaminski obrok, ki se ga bodo še posebej razveselili otroci.

Recept: Liči v sladkokisli omakiLiči v sladkokisli omaki

Potrebujemo:

  • 2 čajni žlički rastlinskega olja
  • 2 žlici sezamovih semen
  • 2 skodelici svežih olupljenih in izkoščičenih ličijev
  • 4 žlice riževega kisa
  • 1 nasekljana sladka čebula
  • 1/2 žličke sezamovega olja
  • sol

Priprava:
V ponvi segrejte olje, dodajte sezamova semena in pražite na zmerni temperaturi. Dodajte liči in kis. Kuhajte približno pol minute. Dodajte čebulo in kuhajte še pol minute. Nato dodajte sezamovo olje in sol. Jed je običajno ponujena k svinjini ali piščancu, če pa ste vegetarijanec ali vegan, vam bo prijala tudi kot priloga h kuhanemu rižu.

Recept: Predjed iz ličija in kumar

Priprava:

  • 2 srednje veliki kumari
  • 2 skodelici svežih olupljenih in izkoščičenih ličijev
  • 3 vejice svežega sesekljanega koriandra in ena za okras
  • žlička pekočega rdečega čilija
  • limonina lupina in sok dveh limon
  • 2 žlički rjavega sladkorja
  • 2 žlici riževega kisa
  • sol

Priprava:
Kumari prerežite po dolgem. Odstranite semena in narežite na kocke. V skledi zmešajte kumare, razpolovljen liči, koriander in čili. Dodajte limonino lupino in sok, sladkor, sol in kis. Dobro premešajte. Ta sveža in zdrava solata bo še posebej prijala v vročih dneh.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×