Kot sem ลพe omenil, so zeleni listi bogati z vlakninami in klorofilom. Vlaknine so zelo pomembne za odstranjevanje odpadkov in strupov. Topne vlaknine pospeลกujejo gibanje v ฤrevesju, veลพejo nase holesterol, nekatere upoฤasnijo sproลกฤanje sladkorja v hrani, netopne pa odstranjujejo strupene snovi iz telesa.
Klorofil je utekoฤinjena sonฤna energija. Klorofil zdravi in ฤisti notranje organe, uniฤuje patogene bakterije, glive, rakaste celice, spodbuja prebavo, poleg tega vsebuje kisik, ki je nujen za koristne aerobne bakterije. Poleg tega razkisuje organizem, nevtralizira ลกkodljive snovi, pomaga ฤistiti jetra, izboljลกuje vid, obnavlja oลพilje, lajลกa boleฤine itd.
Beljakovine v zelenju, kaj res?
Najbolj me je presenetilo dejstvo, da zeleni listi vsebujejo veฤ beljakovin kot gomolji in celo v zadostni meri, da z njimi zadostimo dnevnim potrebam po esencialnih aminokislinah. Tako npr. (na 100 gramov) v gomolju pese 1,61 grama beljakovin, v pesinih listih pa 2,20 grama. Zelo razลกirjeni plevel bela metlika vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin. A ลพal so ta spoznanja ลกe vedno premalo razลกirjena in je veฤina ลกe vedno prepriฤana, da zelenjava ne vsebuje beljakovin.

Zakaj imamo gomolje raje od zelenja?
Morda se ฤudite, kako to, da nam ne prijajo zeleni listi, ฤe pa vsebujejo toliko zdravih snovi. Glavni razlog, da imamo gomolje npr. korenja ali pese raje od zelenih delov istih rastlin, je v tem, da njihovi gomolji vsebujejo veฤ sladkorja kot listi. Sladkor pa je tista โstimulativnaโ hrana, ki sodobnemu ฤloveku โ s poruลกenim notranjim ravnovesjem โ bolj diลกi.

ฤisti sokovi
Ko govorimo o bistrih ali ฤistih sokovih, imamo v mislih ฤiste, precejene sokove, ki jih stisnemo s kvalitetnim vijaฤnim sokovnikom. ฤisti sokovi, ki so brez vlaknin, najhitreje in najuฤinkoviteje nahranijo celice in tkiva, ลพe v samo nekaj minutah, zato so posebej priporoฤljivi za uลพivanje zjutraj in pa za razstrupljanje. Priporoฤljivi so pri osiromaลกeni prehrani in pa pri postenju, zato da se naลกe telo ne ukvarja preveฤ s prebavo. ฤisti sok se izjemno hitro prebavi in asimilira, tako da telo lahko posveti razstrupljanju.
Ekoloลกko sadje in zelenjava
Za vsakrลกne sokove je kljuฤno, kako sta sadje in zelenjava pridelana, saj ekoloลกko sadje in zelenjava vsebujeta veฤ mineralov, vitaminov in manj ลกkodljivih snovi. Poleg tega le ekoloลกka zelenjava vsebuje kobalt, ki je nujen za nastanek vitamina B12 (kobalamin).
Drago Klanลกฤek, foto: Dreamstime

