Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.
Zdravje & prehranaZeleno je vir klorofila in vlaknin

Zeleno je vir klorofila in vlaknin

MORDA VAS ZANIMA

Kot sem že omenil, so zeleni listi bogati z vlakninami in klorofilom. Vlaknine so zelo pomembne za odstranjevanje odpadkov in strupov. Topne vlaknine pospešujejo gibanje v črevesju, vežejo nase holesterol, nekatere upočasnijo sproščanje sladkorja v hrani, netopne pa odstranjujejo strupene snovi iz telesa.

- Oglas -

Klorofil je utekočinjena sončna energija. Klorofil zdravi in čisti notranje organe, uničuje patogene bakterije, glive, rakaste celice, spodbuja prebavo, poleg tega vsebuje kisik, ki je nujen za koristne aerobne bakterije. Poleg tega razkisuje organizem, nevtralizira škodljive snovi, pomaga čistiti jetra, izboljšuje vid, obnavlja ožilje, lajša bolečine itd.

Bistri sokovi

Beljakovine v zelenju, kaj res?

Najbolj me je presenetilo dejstvo, da zeleni listi vsebujejo več beljakovin kot gomolji in celo v zadostni meri, da z njimi zadostimo dnevnim potrebam po esencialnih aminokislinah. Tako npr. (na 100 gramov) v gomolju pese 1,61 grama beljakovin, v pesinih listih pa 2,20 grama. Zelo razširjeni plevel bela metlika vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin. A žal so ta spoznanja še vedno premalo razširjena in je večina še vedno prepričana, da zelenjava ne vsebuje beljakovin.

Zakaj imamo gomolje raje od zelenja?

Morda se čudite, kako to, da nam ne prijajo zeleni listi, če pa vsebujejo toliko zdravih snovi. Glavni razlog, da imamo gomolje npr. korenja ali pese raje od zelenih delov istih rastlin, je v tem, da njihovi gomolji vsebujejo več sladkorja kot listi. Sladkor pa je tista “stimulativna” hrana, ki sodobnemu človeku – s porušenim notranjim ravnovesjem – bolj diši.

Čisti sokovi

- Oglas -

Ko govorimo o bistrih ali čistih sokovih, imamo v mislih čiste, precejene sokove, ki jih stisnemo s kvalitetnim vijačnim sokovnikom. Čisti sokovi, ki so brez vlaknin, najhitreje in najučinkoviteje nahranijo celice in tkiva, že v samo nekaj minutah, zato so posebej priporočljivi za uživanje zjutraj in pa za razstrupljanje. Priporočljivi so pri osiromašeni prehrani in pa pri postenju, zato da se naše telo ne ukvarja preveč s prebavo. Čisti sok se izjemno hitro prebavi in asimilira, tako da telo lahko posveti razstrupljanju.

Ekološko sadje in zelenjava

Za vsakršne sokove je ključno, kako sta sadje in zelenjava pridelana, saj ekološko sadje in zelenjava vsebujeta več mineralov, vitaminov in manj škodljivih snovi. Poleg tega le ekološka zelenjava vsebuje kobalt, ki je nujen za nastanek vitamina B12 (kobalamin).

Drago Klanšček, foto: Dreamstime

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×