Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaZeleno je vir klorofila in vlaknin

Zeleno je vir klorofila in vlaknin

MORDA VAS ZANIMA

Kot sem že omenil, so zeleni listi bogati z vlakninami in klorofilom. Vlaknine so zelo pomembne za odstranjevanje odpadkov in strupov. Topne vlaknine pospešujejo gibanje v črevesju, vežejo nase holesterol, nekatere upočasnijo sproščanje sladkorja v hrani, netopne pa odstranjujejo strupene snovi iz telesa.

- Oglas -

Klorofil je utekočinjena sončna energija. Klorofil zdravi in čisti notranje organe, uničuje patogene bakterije, glive, rakaste celice, spodbuja prebavo, poleg tega vsebuje kisik, ki je nujen za koristne aerobne bakterije. Poleg tega razkisuje organizem, nevtralizira škodljive snovi, pomaga čistiti jetra, izboljšuje vid, obnavlja ožilje, lajša bolečine itd.

Bistri sokovi

Beljakovine v zelenju, kaj res?

Najbolj me je presenetilo dejstvo, da zeleni listi vsebujejo več beljakovin kot gomolji in celo v zadostni meri, da z njimi zadostimo dnevnim potrebam po esencialnih aminokislinah. Tako npr. (na 100 gramov) v gomolju pese 1,61 grama beljakovin, v pesinih listih pa 2,20 grama. Zelo razširjeni plevel bela metlika vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin. A žal so ta spoznanja še vedno premalo razširjena in je večina še vedno prepričana, da zelenjava ne vsebuje beljakovin.

Zakaj imamo gomolje raje od zelenja?

Morda se čudite, kako to, da nam ne prijajo zeleni listi, če pa vsebujejo toliko zdravih snovi. Glavni razlog, da imamo gomolje npr. korenja ali pese raje od zelenih delov istih rastlin, je v tem, da njihovi gomolji vsebujejo več sladkorja kot listi. Sladkor pa je tista “stimulativna” hrana, ki sodobnemu človeku – s porušenim notranjim ravnovesjem – bolj diši.

Čisti sokovi

- Oglas -

Ko govorimo o bistrih ali čistih sokovih, imamo v mislih čiste, precejene sokove, ki jih stisnemo s kvalitetnim vijačnim sokovnikom. Čisti sokovi, ki so brez vlaknin, najhitreje in najučinkoviteje nahranijo celice in tkiva, že v samo nekaj minutah, zato so posebej priporočljivi za uživanje zjutraj in pa za razstrupljanje. Priporočljivi so pri osiromašeni prehrani in pa pri postenju, zato da se naše telo ne ukvarja preveč s prebavo. Čisti sok se izjemno hitro prebavi in asimilira, tako da telo lahko posveti razstrupljanju.

Ekološko sadje in zelenjava

Za vsakršne sokove je ključno, kako sta sadje in zelenjava pridelana, saj ekološko sadje in zelenjava vsebujeta več mineralov, vitaminov in manj škodljivih snovi. Poleg tega le ekološka zelenjava vsebuje kobalt, ki je nujen za nastanek vitamina B12 (kobalamin).

Drago Klanšček, foto: Dreamstime

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×